۸۰ درصد از دختران واجد شرایط در افغانستان از آموزش باز مانده اند - گزارش

آرشیف

موسسه بین‌المللی پاملرنه (Care International) می‌گوید که تعداد دخترانی که در افغانستان در سن رفتن به مکتب قرار دارند و اکنون از آموزش بازمانده اند، به ۸۰ درصد یا ۲.۵ میلیون نفر می‌رسد.

این موسسه در گزارشی که به تازگی نشر کرده، گفته است که افغانستان تنها کشوری در جهان است که آموزش و تحصیل دختران و زنان در آن ممنوع شده است. این موسسه زیان اقتصادی ممنوعیت آموزش و تحصیل دختران و زنان جوان را برای افغانستان ۵.۴ میلیارد دالر تخمین زده است.

در گزارش آمده است که هم‌زمان با تغییر حکومت در اگست ۲۰۲۱، بسیاری از مکاتب در افغانستان بسته شدند و در ماه‌های بعد مکاتب برای پسران به تدریج بازگشایی شدند، اما علی‌رغم اینکه برنامه‌ریزی برای افتتاح مراکز آموزشی دختران و زنان صورت گرفته بود، اما کاری انجام نشد.

موسسه پاملرنه گفته است: "در ماه سپتمبر ۲۰۲۱، مقامات حاکم طالبان تمام مراکز رسمی آموزشی و مکاتب دختران بالای ۱۲ سال را به حالت تعلیق درآوردند و به همین دلیل یک میلیون و ۱۰۰هزار دختر و زن جوان از تحصیلات رسمی محروم شدند".

به گفتۀ پاملرنه، دسترسی کودکان به آموزش در افغانستان همواره به عنوان یک تهدید بزرگ تلقی شده است. درگیری‌ها، آوارگی و حوادث طبیعی گرسنگی را در این کشور گسترش داده که وضعیت را برای دختران حتی سخت‌تر از سایرین کرده است، از همین‌رو نزدیک به ۳۰ درصد از دختران هرگز در مکاتب ابتدایی ثبت نام نکرده ‌اند.

گزارش پاملرنه به اهمیت مکاتب روستایی در ارایه آموزش به دخترانی که هرگز به مکتب نرفته اند، اشاره کرده و گفته است که برای بسیاری از این دختران در مکاتب روستایی زمینۀ یادگیری خواندن و نوشتن فراهم شده است.

موسسه پاملرنه از سال ۱۹۹۶ میلادی در افغانستان فعالیت می کند و در حال حاضر برای توانمندی اجتماعی و اقتصادی زنان، بهداشت، معیشت و حمایت از خانواده‌های نیازمند برنامه‌های فراهم‌آوری کمک‌های نقدی و غیر نقدی را به پیش می‌برد.

این موسسه می‌گوید که در سال روان میلادی، به شمول ۷۸۵هزار زن و دختر به ۱.۱۵ میلیون افغان نیازمند کمک کرده است.

پاملرنه در حالی در مورد آموزش دختران و زنان گزارشی را منتشر کرده است که به گفتۀ مقامات حکومت طالبان تلاش‌ها برای فراهم‌کردن زمینۀ آموزش به دختران بالاتر از صنف ششم و بازگشایی دانشگاه‌ها به روی زنان و دختران جریان دارد. مقامات طالبان گفته اند که طرح بازگشایی دانشگاه‌ها نهایی نشده است.

مقامات وزارت‌های تحصیلات عالی و معارف حکومت طالبان به تاریخ ۲۱ اگست (۳۰ اسد) در نشست‌های جداگانه به خبرنگاران گفتند که هنوز هم کار روی طرح بازگشایی مکاتب و دانشگاه‌ها به روی دختران و زنان جریان دارد.

این در حالی است که بر اساس آمار وزارت معارف، چهار میلیون دانش‌آموز دختر در مکاتب ثبت شده اند که از این میان ۲.۷ میلیون آنها از صنف اول تا ششم به مکتب می‌روند و ۱.۷ میلیون دختران دانش‌آموز صنف هفتم تا دوازهم استند که از آموزش باز مانده اند.