یک محکمهٔ ویژهٔ پاکستان روز چهارشنبه ۳۰ اگست (هشتم سنبله) مدت حبس عمران خان، صدراعظم پیشین پاکستان را به مدت دو هفته تمدید کرد تا از وی در رابطه به افشای یک سند دپلوماتیک محرمانه تحقیق کند.
اقدامات قضایی روز چهارشنبه به دلیل "نگرانی های امنیتی" در داخل زندان 'اتک' جاییکه خان از پنجم ماه اگست در آن زندانی است، انجام شد.
عمران خان، رهبر حزب تحریک انصاف، پس از محکومیت سه سال حبس از سوی محکمۀ عالی اسلامآباد در پرونده دریافت هدایا از کشورهای خارجی، به تاریخ پنجم اگست (۱۴ اسد) توسط پولیس بازداشت و سپس زندانی شد.
اما محکمۀ عالی اسلامآباد روز سه شنبه ۲۹ اگست حکم سه سال زندان عمران خان، صدر اعظم پیشین پاکستان را در قضیهٔ اختلاس به حالت تعلیق درآورد و دستور آزادی او را به قید وثیقه صادر کرد، چیزی که وکلای او از آن به عنوان یک پیروزی قانونی در برابر اتهامات بیبنیاد اختلاس یاد کردند.
اما مقامات از خروج این سیاستمدار ۷۰ ساله جلوگیری کردند و گفتند که او در قضیهٔ افشای اسناد دپلوماتیک محرم در بازداشت میماند.
در این قضیه، او متهم است که برای منافع سیاسی و برخلاف قانون اسرار رسمی کشور، اطلاعات محرمانه ارسالی سفیر پاکستان در امریکا را افشا کرده است.
شاه محمود قریشی، دستیار نزدیک خان و وزیر خارجهٔ پیشین پاکستان نیز به اتهام نقش داشتن در این قضیه دستگیر شده است.
عمران خان مدتها است که از این مکالمه به عنوان مدرکی بر ادعای خود یاد میکند که گویا طرح عدم اعتماد بر وی، نتیجه دخالت ایالات متحده در سیاست کشورش بوده است.
عمران خان در سال ۲۰۱۸ میلادی با طرح مبارزه علیه فساد اداری به کرسی صدارت رسید، اما قبل از این که دورهٔ صدارتش را تکمیل کند، پارلمان آن کشور از طریق رای عدم اعتماد، وی را سلب صلاحیت کرد و از کرسی صدارت کنار راند.
خان همچنین مدعی شده بود که به دلیل سفر به روسیه و دنبال کردن "سیاست خارجی مستقل" توسط واشنگتن مجازات میشود. ایالات متحده این ادعاها را همواره رد کرده است.
بر اساس متنی که یک رسانهٔ امریکایی به نام انترسپت نشر کرده است، مقامات وزارت خارجهٔ امریکا در دیدار هفتم مارچ ۲۰۲۲ با اسد مجید خان، او را تشویق کرده بودند تا به اردوی قدرتمند پاکستان بگوید که اگر خان به دلیل بیطرفیاش در حمله روسیه به اوکراین از سمت خود برکنار شود، اسلام آباد میتواند انتظار روابط گرمتری با واشنگتن داشته باشد.
در متن افشا شدهٔ مکالمه، مقام امریکایی که جلسه را رهبری میکند دونالد لو، دستیار وزیر خارجهٔ امریکا در امور آسیای جنوبی و مرکزی نامبرده شده است.
در متن مکالمه به نقل از دونالد لو آمده است: "من فکر می کنم اگر رای عدم اعتماد به صدراعظم به نتیجه برسد، همه چیز در واشنگتن بخشیده خواهد شد، زیرا سفر به روسیه به عنوان تصمیمی از سوی صدراعظم تلقی میشود... در غیر این صورت، من فکر می کنم که ادامه کار دشوار خواهد بود."
خان اتهامات مربوط به افشای هر گونه اسرار رسمی را رد می کند. او معتقد است که پیامهای رمزی به زبان رمزی نوشته شدهاند و نمیتوان آن را از وزارت خارجه بیرون کرد.
دپلوماتهای پیشین پاکستانی از این اظهارات وی حمایت میکنند و میگویند که فقط خلاصهای از رمز معمولاً با صدراعظم و چند مقام ارشد دیگر به اشتراک گذاشته میشود، نه کاپی اصلی آن.