بنیت: برای جلوگیری از گسترش بحران بشری در افغانستان یک طرح جامع آماده شود

بنیت همچنان از رویکرد جامعۀ جهانی نسبت به وضعیت افغانستان انتقاد کرده و افزوده که عدم واکنش قوی، طالبان را جسورتر کرده است.

ریچارد بنیت، گزارشگر ویژهٔ شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور افغانستان می‌گوید که برای جلوگیری از گسترش بحران بشری در افغانستان نیاز است تا یک طرح جامع آماده شود.

بنیت روز جمعه اول نومبر (۱۰ عقرب) گزارش جدید خود را دربارۀ وضعیت بشری در افغانستان به اعضای ۷۹مین نشست مجمع عمومی ملل متحد ارایه کرد و گفت که در سه سال گذشته، وضعیت حقوق بشری در این کشور بدتر شده و نیاز است تا یک طرح جامع برای جلوگیری از گسترش آن آماده شود.

او همچنان گفت که وضعیت حقوق بشری به ویژه زنان، دختران، کودکان و اقلیت های قومی و مذهبی افغانستان در این کشور نسبت به هر زمان دیگر، به وخامت گرایده و هشدار داد که اگر وضعیت همین‌گونه ادامه یابد، روند مهاجرت‌ها افزایش خواهد یافت.

بنیت همچنان از رویکرد جامعۀ جهانی نسبت به وضعیت افغانستان انتقاد کرد و اضافه کرد که عدم واکنش قوی، طالبان را جسورتر کرده است.

گزارشگر ویژهٔ شورای حقوق بشر ملل متحد در امور افغانستان از جامعۀ بین‌المللی خواست که باید فشارهای بیشتری را بر طالبان به دلیل محدویت‌ها بر زنان و دختران افغان، وضع کرده و اقداماتی جدی را در این مورد روی دست گیرد.

او در پاسخ به پرسش یکی از اعضای نشست مجمع ملل متحد مبنی بر اینکه آیا با محکمۀ بین‌المللی جرایم (ICC) در تماس است، گفت: "من از تمام امکانات برای ارایه این موضوع به محکمۀ بین‌المللی جرایم استفاده خواهم کرد و از تمام اقدامات برای تحقیقات عملی در این زمینه حمایت می‌کنم. در پاسخ به این سوال باید بگویم که من بر اساس اصول ملل متحد با سارنوالان این محکمه در تماس هستم."

او اضافه کرد که عادی سازی و تعامل جهان با طالبان تنها در صورتی امکان‌پذیر است که آنان تمامی محدودیت‌ها را بردارند.

تاکید بر ایجاد یک مکانیزم پاسخگویی مستقل

نصیر احمد فایق، سرپرست نمایندگی افغانستان در سازمان ملل متحد از گزارش جدید ریچارد بنیت حمایت کرده و ضمن انتقاد از ادامۀ محدودیت‌های طالبان بر زنان و دختران، خواستار به رسمیت‌شناختن "اپارتاید جنسیتی" در این کشور شده است.

فایق متن سخنرانی خود را در صفحۀ اجتماعی ایکس منتشر کرده، که در آن آمده است: "ما کاملاً از سفارشات مطرح شده در گزارش، گزارشگر ویژه (شورای حقوق بشر ملل متحد) حمایت می‌کنیم و علاوه به درخواست برای به رسمیت شناختن اپارتاید جنسیتی، خواهان ایجاد یک میکانیزم پاسخگویی مستقل در افغانستان هستیم."

او همچنان گفت که از تلاش‌های استرالیا، کانادا، آلمان و هالند برای کشانیدن طالبان به محکمۀ بین‌المللی عدالت استقبال می‌کند. به گفتۀ وی، این نشان‌دهندۀ تعهد جامعۀ جهانی برای پاسخگو قرار دادن این گروه در قبال نقض حقوق بشر در افغانستان است.

اخیراً آسترالیا، کانادا، آلمان و هالند در نیویارک اعلام کردند که آنان این روند حقوقی را آغاز می‌کنند، روندی که می‌تواند به نشست استماعیه در محکمهٔ بین‌المللی عدالت در هاگ منتج شود.

بیش از ۲۰ کشور با نشر اعلامیه‌‌ای در نیویارک حمایت شان را از اقدام حقوقی این چهار کشورعلیه طالبان و برخورد این گروه علیه زنان و دختران اعلام کردند.

ریچارد بنیت در حالی گزارش خود را با اعضای این سازمان شریک کرد که طالبان در جریان امسال، از سفر او به افغانستان جلوگیری کردند.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، به تاریخ ۲۰ اگست (۳۰ اسد) در مصاحبه با رسانه آلمانی دویچه ویله، دلیل ممنوعیت سفر بنیت را "تبلیغات" وی علیه حکومت طالبان بیان کرد.

مجاهد گفت: "او مسایل جزیی را مطرح می‌کرد و از مبالغه برای تبلیغ استفاده می‌کرد." به گفتۀ او، طالبان به سخنان ریچارد بنیت باور ندارند.

اما پس از این تصمیم حکومت طالبان، بنیت گفت که با وصف محدودیت طالبان بر سفر وی، به مستندسازی تخطی‌ها و بدرفتاری‌های حقوق بشری در افغانستان ادامه خواهد داد.

او با نشر اعلامیه‌ای این اقدام طالبان را "گامی به عقب" خواند.