گزارشگران بدون مرز خواهان لغو اتهامات علیۀ هفت کارمند تلویزیون آرزو شد

پیش از این نیز سازمان گزارشگران بدون مرز از بسته‌ کردن دفتر تلویزیون آرزو و بازداشت کارمندان آن توسط طالبان ابراز نگرانی کرده بود.

سازمان گزارشگران بدون مرز از تشکیل پرونده بر هفت کارمند تلویزیون آرزو توسط طالبان ابراز نگرانی کرده و از این گروه خواسته است که اتهامات علیه این کارمندان رسانه‌ای را فورا لغو کند.

این سازمان ناوقت روز جمعه ۲۷ دسمبر (هفتم جدی) در پیامی در شبکۀ اجتماعی ایکس نگاشته است که طالبان نخستین محکمۀ این کارمندان تلویزیون آرزو را روز شنبه برگزار می‌کنند.

کارمندان استخبارات و وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان به تاریخ چهارم دسمبر (۱۴ قوس) به دفتر تلویزیون آرزو در کابل یورش برده و پس از چندین ساعت بررسی، ضمن بستن دروازۀ این دفتر، هفت کارمند این رسانه را با خود بردند.

اما طالبان این کارمندان رسانه‌ای روز جمعه ۲۱ دسمبر (اول جدی) به قید ضمانت از بند رها کردند.

سازمان گزارشگران بدون مرز گفته است که این افراد به اتهام ارتباط به رسانه‌های تبعیدی و نشر سریال‌های که به باور طالبان "خلاف ارزش اسلامی" اند، محاکمۀ می‌شوند.

این سازمان گفته است: "سازمان گزارشگران بدون مرز خواستار لغو این اتهامات است."

پیش از این، وزارت امر به معروف طالبان گفته بود که دفتر تلویزیون آرزو در کابل را به خاطر "حفظ ارزش‌های اسلامی" مسدود و این رسانه را به حمایت مالی رسانه‌های تبعیدی و اقدام به استخدام غیررسمی افراد برای دوبله "سریال‌های مبتذل" متهم کرده است.

این در حالی است که پیش از این، سازمان گزارشگران بدون مرز از اقدامات اخیر طالبان علیه خبرنگاران و رسانه‌ها در افغانستان که در نتیجۀ آن، دروازه کم از کم ۱۲ رسانه‌ٔ دولتی و خصوصی در این کشور مسدود شده، ابراز نگرانی کرده بود.

این سازمان به تاریخ ۱۹ دسمبر (۲۹ قوس) با نشر گزارشی ضمن محکومیت توقف فعالیت شماری از رسانه‌های خصوصی و دولتی توسط طالبان، از حکومت این گروه خواسته بود تا هرچه زودتر تمامی خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ای را از بند رها کند.

بر بنیاد معلومات سازمان گزارشگران بدون مرز، در ماه‌های اخیر، ۱۱ تلویزیون و یک رادیو مجبور شدند تا فعالیت‌های خود را به دلیل محدودیت‌های طالبان متوقف کنند، و همچنان سه رادیو دیگر به دلیل نشر موسیقی به گونۀ موقت مسدود شده‌اند.

همچنان روز گذشته مرکز خبرنگاران افغانستان گزارشی را در مورد وضعیت آزادی رسانه‌ها و خبرنگاران در افغانستان در سال ۲۰۲۴ به نشر رساند، که نشان می‌دهد روند سرکوب آزادی رسانه‌ها در این سال تشدید شده و هشت درصد در مقایسه با سال ۲۰۲۳ افزایش یافته است.

این نهاد حامی خبرنگاران و رسانه‌های افغانستان گفته است که در ۱۲ ماه گذشته، ۱۸۱ رویداد نقض حقوق رسانه‌ها و خبرنگاران از جمله توقف ۱۸ رسانه و بازداشت بیش از ۵۰ خبرنگار را ثبت کرده است. در این گزارش آمده است که در سال ۲۰۲۴ روند سرکوب آزادی رسانه‌ها در افغانستان در سایه سیاست رسانه‌ای مبهم حکومت طالبان با شدت و گستردگی بیشتری ادامه یافت.

طالبان پس از تسلط مجدد بر افغانستان، محدودیت‌های فراوانی را بر رسانه‌ها وضع کرده و وضعیت مانند حاکمیت نخست این گروه در حال سمت و سو یافتن است. طالبان در حاکمیت نخست خود بین‌ سال‌های ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ نشرات تلویزیونی و تصویربرداری را به کلی منع کرده بودند.

زمانیکه طالبان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱ قدرت را در افغانستان دوباره در دست گرفتند، حدود ۸۴۰۰ رسانه در آن کشور فعالیت داشت، اما بر اساس گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز، در جریان سه سال حاکمیت طالبان، حدود ۳۰۰۰ رسانه در افغانستان از فعالیت باز مانده اند.