دفتر سرمفتش ویژهٔ ایالات متحده در امور بازسازی افغانستان (سیگار) از ادامۀ محدودیتهای طالبان بر زنان و دختران در افغانستان انتقاد کرده و گفته است که ادامۀ این وضعیت، سبب افزایش مرگ و میر مادران در این کشور خواهد شد.
سیگار روز چهارشنبه ۱۳ نومبر (۲۳ عقرب) با استناد به گزارشهای ملل متحد گفته است که محدودیتهای کنونی طالبان بر حقوق زنان دختران، مادران افغان را بیشتر در معرض خطر قرار داده است.
سیگار با ابراز نگرانی گفته است که ممنوعیت ۱.۱ میلیون دانشآموز دختر از رفتن به مکتب و کم از کم ۱۰۰ هزار دانشجوی زن از دانشگاهها، سبب افزایش ۴۵ درصدی در زایمان زود هنگام و افزایش ۵۰ درصدی در مرگ و میر مادران خواهد شد.
دفتر سرمفتش ویژهٔ ایالات متحده در امور بازسازی افغانستان افزوده است: "افغانستان برای سالهای متمادی یکی از بدترین ریکاردهای صحت مادران را در جهان داشته است. تا سال ۲۰۲۰، تحت حکومت جمهوری اسلامی، افغانستان با داشتن ۶۲۰ مرگ و میر در هر ۱۰۰هزار زایمان، هشتمین آمار بلند مرگ و میر مادران را در سطح جهانی داشت."
سیگار با اشاره به گزارشهای اخیر نهادهای بینالمللی به ویژه سازمان ملل متحد گفته است که ۲۰هزار زن در افغانستان تنها در هر ماه در محلات دور دست که دسترسی به امکانات صحی در آن مناطق بسیار اندک است، طفل به دنیا میآورند.
به گفتۀ سیگار، در حال حاضر تنها، ۶۷ درصد زایمانها در افغانستان در مراکز صحی و تحت نظر قابلهها انجام میشود.
سیگار در حالی از افزایش مرگ و میر مادران در افغانستان ابراز نگرانی کرده است که اخیراً صندوق جمعیت سازمان ملل گفت که در هر دو ساعت، یک مادر به علت عوارض قابل پیشگیری مرتبط به حاملگی و زایمان در این کشور جان میبازند.
این ادارۀ ملل متحد به تاریخ چهارم اکتوبر (۱۴ عقرب) در گزارش تازۀ خود، افغانستان را یکی از دشوارترین کشورها برای مادران عنوان کرد و گفت که زنان افغان در هنگام بارداری و زایمان، مشکلات زیادی را متحمل میشوند.
نگرانیها از افزایش مرگ و میر مادران در هنگام ولادت در افغانستان در حالی مطرح میشود که با مسلط شدن طالبان بر افغانستان و کاهش کمکهای جامعه جهانی، به گفتهٔ ملل متحد، نظام صحی این کشور در پرتگاه سقوط قرار گرفته است.
پیش از این، اتحادیۀ اروپا نیز گفته بود که در هر دو ساعت، یک مادر در افغانستان جان میبازد. به گفتۀ این اتحادیه، مرگ و میر مادران بیشتر به دلیل عوارض قابل پیشگیری مربوط به صحت باروری است.
همچنان پیش از این، سازمان جهانی صحت گفته بود که ۳۱۰ مرکز صحی به شمول شفاخانهها در افغانستان، با کاهش خدمات و عدم حمایت مواجه خواهند شد. بر اساس آمار سازمان جهانی صحت، برای سالهای ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ میلادی برنامههای امدادرسانی بشری در بخش صحت ۲۹۴ میلیون دالر در افغانستان کمبود بودجه دارد.
این سازمان هشدار داده بود که اگر کمبود بودجه در سیستم مراقبتهای بهداشتی ادامه یابد، دسترسی ۷.۶ میلیون نفر به کمکهای بهداشتی ضروری و نجات دهنده در افغانستان قطع خواهد شد.
به گفتۀ این سازمان، به ۴۲۳ میلیون دالر برای فراهمآوری خدمات صحی در افغانستان در سالهای ۲۰۲۴ - ۲۰۲۵ نیاز است.