پیشنهاد‌های سیگار؛ آیا تجارب افغانستان در بخش ارزیابی کمک‌ها به اوکراین قابل تطبیق است؟ 

سرمفتش ویژهٔ ایالات متحده برای باز‌سازی افغانستان (سیگار) در پاسخ به پرسش‌های قانون‌گذاران امریکایی مبنی بر این که آیا تجربه‌های آموخته شده از افغانستان در بخش ارزیابی کمک‌ها به اوکراین قابل تطبیق است یا نه، هفت تجربه‌ و پیشنهاد‌اش را شریک کرده است.

سیگار گفته است که تجربه‌های به دست آمدهٔ حدود ۲۰ سال گذشته خویش از افغانستان را با سناتوران امریکایی شریک کرده است تا در وضعیت کنونی اوکراین از آن کار گرفته شود.

سیگار گفته است که سناتور جان کنیدی، کرستن سینیما، کاوین کرامر و مایک بران طی نامه‌ای از این اداره تقاضا کرده بودند تا تجارب آموخته شده از ارزیابی‌های بازسازی افغانستان را با آنان شریک کند، تجاربی که ممکن از آن برای ارزیابی کمک‌های ایالات متحده به اوکراین کار گرفته شود.

سیگار روز پنجشنبه ۲۰ جولای (۲۹ سرطان) پاسخ و پیشنهادات‌اش را به سناتوران امریکایی علنی کرد.

دفتر سرمفتش ایالات متحده برای بازسازی افغانستان گفته است با وجود آنکه افغانستان و اوکراین دو کشور مختلف بوده و با تهدید‌های مختلف مقابل اند، در بخش "هماهنگی تلاش‌ها، مبارزه با فساد و نظارت و ارزیابی موثر از پروژه‌ها و برنامه‌ها، شماری از چالش های وجود دارد" که مقامات امریکایی در اوکراین با آن مواجه خواهند شد.

نخستین پیشنهاد سیگار این است که وزارت‌های دفاع و خارجهٔ ایالات متحده و ادارهٔ ایالات متحده برای انکشاف بین المللی در کنار سایر مسایل، باید در نشست‌های پیرامون اوکراین، کمک‌های خویش را "با مبارزه با فساد، حمایت زیربنا‌های اوکراین و حاکمیت قانون در این کشور، مشروط کند."

سیگار گفته است که از ماموریت بازسازی در اوکراین باید نظارت و ارزیابی صورت گیرد، در غیر آن زمینه‌ برای ضایع شدن کمک‌ها، فساد و سوی استفاده از معاونت‌ها، مساعد خواهد شد.

این مطلب مرتبط را نیز بخوانید کانگرس امریکا کمک ۴۵ میلیارد دالری را برای اوکراین تصویب کرد

این دیدبان امریکایی گفته است که یکی از تجربه‌های آموخته شده از افغانستان این است که میان حکومت ایالات متحده و ایتلاف بین المللی سطح همکاری موثر اندک بود و این امر یکی از موانع بزرگ فرا راه کامیابی آن در افغانستان بود.

دفتر سر مفتش ایالات متحده برای بازسازی افغانستان همچنان پیشنهاد کرده است که کانگرس باید در داخل حکومت امریکا به حمایت از یک هماهنگ کنندهٔ مشخص غور کند که مسوول ویژهٔ نظارت از هماهنگی تلاش‌های کشورهای امدادرسان باشد. ادارهٔ ایالات متحده برای انکشاف بین المللی نیز باید بر همکاری با سایر ادارات مالی غور کند.

سیگار گفته است که سطح بلند کمک‌ها در افغانستان "یکی از ضعف‌های دیگر ما بود."

این اداره پیشنهاد کرده است که باید میزان پول‌ها در نظر گرفته شود و به همان اندازه‌ای باشد که اقتصاد اوکراین قابلیت جذب آن را داشته باشد.

این مطلب مرتبط را نیز بخوانید امريکا به فراهم‌آوری صدها میلیون دالر کمک‌ اضافی به اوکراين تعهد کرد

سیگار همچنان گفته است که وزارت خارجهٔ امریکا، ادارهٔ ایالات متحده برای انکشاف بین المللی و وزارت دفاع امریکا باید بر ادارات حکومتی اوکراین که بودجهٔ حمایوی را به دست میاورند، مجدداً نظارت کنند و خود را مطمین سازند که آنان برای جلوگیری از فساد و مصرف بی جای پول‌ها، راه های موثری داشته باشند.

این ادارهٔ امریکایی همچنان در پیشنهاد‌هایش تاکید کرده است که فساد چالش عمدهٔ فرا راه ماموریت بازسازی افغانستان بود و حکومت امریکا و ادارهٔ ایالات متحده برای انکشاف بین المللی در کنار سایر اقدامات، جلوگیری از فساد در اوکراین را اولویت قرار بدهد و نگذارد که فساد اداری اهداف استراتیژیک ایالات متحده را تضعیف کند.

سیگار تاکید کرده است که برای جلوگیری از فساد و اختلاس، فشار‌ها در بخش اصلاحات نیروهای امنیتی اوکراین تداوم داشته باشد.

سرمفتش ایالات متحده برای بازسازی افغانستان همچنان گفته است که پیش از سقوط حکومت افغانستان، نظارت از تجهیزات فراهم شده به نیروهای افغان دشوار و چالش‌برانگیز بود و امریکا باید این مسله را در اوکراین در نظر بگیرد و برای نظارت و ارزیابی تسلیحات مورد نیاز انتقال یافته به اوکراین، سیستم‌ها ایجاد و فعال باشد.

بر اساس پیشنهادات سیگار، زمانی که گزارش‌های داخلی وزارت خارجه، وزارت دفاع و ادارهٔ ایالات متحده برای انکشاف بین المللی از اوکراین مثبت باشد، گزارش‌های آنان توسط کانگرس مورد ارزیابی قرار بگیرد.

سیگار گفته است که این ادارات باید برای نظارت از مصارف، کارمندان کافی داشته باشند و نظارت‌های شان آنی باشد. در جاهای که رفتن برای کارمندان شان دشوار باشد و این ادارات بر ناظرین دست سوم قویاً اتکا داشته باشند، باید در بخش ارزیابی و معیار‌های آنان، تلاش به خرج دهند.

ادارهٔ سرمفتش ایالات متحده برای بازسازی افغانستان گفته است که در اندکی بیشتر از یک سال، مقدار پول‌های کمکی ایالات متحده برای اوکراین، تقریباً برابر به مصارف امریکا از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۵ در بخش بازسازی افغانستان است. به گفتهٔ سیگار در مدت ۱۴ سال مقدار پول‌ برای افغانستان به اندازهٔ زیاد بود که دانستن در مورد موثریت و مثمریت مصرف آن ناممکن بود.

از ماه مارچ سال ۲۰۲۲ به اینسو، کانگرس کمک بیش از ۱۱۳ میلیارد دالر را به اوکراین تخصیص داده است. تنها در بخش معاونت‌های امنیتی ۳۵.۴ میلیارد دالر آن مصرف شده است. این رقم افزایش قابل ملاحظهٔ را در مقایسه با ۲.۵ میلیارد دالری نشان می‌دهد که میان سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۱ به اوکراین فراهم شده بود.