سازمان جهانی صحت: حدود ۱۵۸هزار مورد اسهال آبکی حاد در افغانستان ثبت شده است

سازمان جهانی صحت با نشر گزارشی تازه در مورد بیماری‌های ساری گفته است که از آغاز جنوری تا نهم سپتمبر سال روان میلادی در مجموع ۱۵۷هزار و ۷۷۸ مورد اسهال آبکی حاد توام با کم‌آبی بدن از ۳۳۳ ولسوالی افغانستان گزارش شده است.

بر اساس این گزارش هفته‌وار سازمان جهانی صحت، از این تعداد ۹۰هزار و ۸۴۶ کودک زیر پنج سال و ۷۹هزار و ۱۱۱ زن به این بیماری مصاب شده اند.

این گزارش گفته است که طی هفتۀ گذشته شش بیمار جان باخته اند.

به گفتۀ متخصصان، اسهال آبکی حاد می‌تواند منجر به کاهش سریع آب بدن، سوتغذیه و حتا مرگ کودکان شود.

جمیل ظفری، متخصص افغان به صدای امریکا گفت که هرگاه اسهال افراد بیش از سه‌بار و همراه با پیچش شکم و استفراغ باشد، باید بیمار به مرکز صحی برده شود.

به گفته ظفری، آب‌وهوای آلوده، غذاها، ترکاری و میوه‌های ملوث، آب‌های ناپاک و غذاهای دیرمانده یا باسی سبب می‌شود که افراد به اسهالات شدید مبتلا شود.

او از خانواده‌ها خواست که موارد بهداشتی چون شستن دست‌ها با آب و صابون، ضد عفونی‌کردن دست‌ها، استفاده از مواد تعقیم‌کنندهٔ ظروف، نوشیدن آب صحی یا جوشانده و شستن میوه و ترکاری با کلورین یا نمک را رعایت کنند تا از مبتلاشدن به اسهالات حاد در امان بمانند.

همچنان سازمان جهانی صحت از ثبت ۲۰هزار و ۷۳۵ مورد سرخکان در سراسر افغانستان خبر داده است.

بر اساس آمار این سازمان، ۷۰.۴ درصد این بیماران (۱۴۶۰۶ نفر) کودکان زیر پنج سال و ۴۷.۲ درصد (۹۷۹۳ نفر) زنان بوده اند.

سازمان جهانی صحت گفته است که در مجموع ۳۲۲ مورد سرخکان تنها در هفتۀ گذشته ثبت شده که نسبت به یک هفته قابل آن ۱۱.۵ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

نظر به آمار سازمان جهانی صحت از بیماری سرخکان در افغانستان، رقم بیماران نسبت به سال گذشته میلادی، چند برابر افزایش یافته است.

طی سال ۲۰۲۲ میلادی بیش از ۱۸هزار واقعۀ سرخکان در سراسر افغانستان ثبت شده بود که از این میان حدود ۳۰۰ کودک در اثر این بیماری جان باختند.

این سازمان گفته است که مقایسه روند فعلی با روند میانگین تعداد موارد مشکوک گزارش‌شده طی سال های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ نشان می‌دهد که با وجود تلاش‌ها برای کنترول شیوع، هنوز موارد سرخکان با میزان بالاتری نسبت به سطح بومی این بیماری شیوع یافته است.

این در حالی است که وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان در ماه اسد گفت که طی یک سال گذشته حدود هشت میلیون کودک در سراسر افغانستان واکسین سرخکان دریافت کرده اند.