شیرمحمد عباس استانکزی، معین وزیر خارجۀ حکومت طالبان، میگوید که به شمول ایالات متحده، طیارههای بیسرنشین کشورهای همسایه نیز در حریم هوایی افغانستان گشت میزنند.
شیرمحمد عباس استانکزی روز جمعه ۲۸ جولای (ششم اسد)، در نشستی به مناسبت روز عاشورا در غرب شهر کابل گفت که طالبان در حالتی نیستند که جلو گشتزنی طیارههای بیسرنشین را در حریم هوایی افغانستان بگیرند.
او گفت: "طیاره بیپیلوت امریکایی [تنها] نیست، طیارههای بیسرنشین همسایههای ما نیز است، اما ما به جایی نرسیده ایم که بتوانیم آنها را متوقف کنیم."
به گفتۀ او، زمانی جلو گشتزنی این طیارهها گرفته میشود که افغانستان از رهگذر تخنیکی و دفاعی قدرتمند شود.
این برای نخستینبار است که یک مقام بلندپایه طالبان در مورد ورود طیارههای بیپیلوت کشورهای همسایه به حریم فضایی افغانستان اظهار نظر میکند. اما پیش از این مقامات طالبان به شمول سرپرست وزارت دفاع حکومت این گروه از گشتزنی طیارههای بیسرنشین امریکایی یادآوری کرده و بدون نام بردن از کشور گفته بودند که این طیارهها از طریق فضای کشوری همسایه به حریم افغانستان داخل میشود.
برعلاوۀ پاکستان، ایران هم در بخش تکنالوژی طیارههای بیسرنشین پیشرفت کرده است. بر اساس گزارشها، روسیه نیز از طیارههای بیسرنشین ایران در جنگ اوکراین استفاده میکند.
هفته گذشته یک حمله راکتی بر ولسوالی برمل در ولایت پکتیکا در جنوب شرقی افغانستان صورت گرفت که در ابتدا برخی رسانههای محلی آن را حمله طیارههای بیسرنشین پاکستانی به شبهنظامیان تحریک طالبان پاکستان دانستند.
حامد کرزی، رییس جمهور پیشین این حمله را به شدت محکوم کرد، اما حکومت طالبان تاکنون چیزی در این مورد نگفته است.
آموزش دختران و زنان
شیرمحمد عباس استانکزی، در سخنرانی خود در نشست روز عاشورا در غرب کابل در رابطه به موضوع آموزش زنان در افغانستان ابراز امیدواری کرد که درهای مکاتب بدون هیچگونه تبعیض به روی همه افغانها باز شود.
او گفت: "درهای مکاتب و مدارس باید بدون تبعیض به روی همه اطفال افغان باز شود که این حق شرعی و طبیعی آنهاست".
استانکزی اذعان داشت که در این مورد اختلاف نظر وجود دارد و ابراز امیدواری کرد که این موضوع به زودی حل شود. او در این زمینه به دوران محمد ظاهر، پادشاه سابق افغانستان اشاره کرد و گفت که در زمان حاکمیت وی، در مورد بازگشایی مکاتب اختلافاتی موجود بود.
پیش از استانکزی، سراجالدین حقانی، سرپرست وزارت داخله حکومت طالبان، گفته بود که در بحث آموزش دختران در میان طالبان اختلاف نظر وجود دارد و آنان مصروف جستجوی یافتن راه حل معقول برای این مسله اند.
حقانی روز سه شنبه ۲۵ جولای (سوم اسد) در دیدار با عالمان دین، بزرگان قومی و نمایندگان سکتور خصوصی در ولایت هرات گفت که برای حل این مشکل به زمان نیاز است.
حقانی گفته بود: "برای حل این موضوع بر سر یک راه حل معقول کار میشود. یک مشکل بزرگ این است زمانی که یک مسله اختلافی شد، پس برای اینکه این اختلاف بزرگ نشود، یک مدت زمانی نیاز است".
این مقام ارشد حکومت طالبان همچنان گفت که این موضوع باید به حدی نرسد که افغانستان بار دیگر با وضعیت بحرانی مواجه شود.
طالبان پس از به قدرت رسیدن در اگست ۲۰۲۱، آموزش دختران بالای صنف ششم را ممنوع کردند و همچنین در هفته آخر سال ۲۰۲۲ دختران را از تحصیل در دانشگاهها باز داشتند.
دلایل طالبان برای منع آموزش دختران و زنان
پیش از اظهارات حقانی، برخی از مقامات حکومت طالبان دلایل مختلفی برای محدودیتهای آموزش و تحصیل دختران و زنان در دوران حکومت نزدیک به دو ساله شان بیان کرده اند.
برخی از مسوولان نبود یک راهکار مناسب برای ممنوعیت آموزش و تحصیل دختران و زنان را بیان کرده و گفته اند که پس از ایجاد چنین راهکاری مکاتب بازگشایی خواهند شد.
اما برخی دیگر مخالفتهای فرهنگی در جامعه را مشکل بازگشایی مکاتب دخترانه عنوان کردند و گفتند که پس از رفع این مخالفتها، مکاتب به روی دختران باز میشود.
در این راستا، محمد یونس راشد، معین جوانان وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان، در سخنرانی روز پنجشنبه، ۲۷ جولای (پنجم) در ولایت خوست دلیل جدیدی را ارایه کرد و گفت تا زمانی که زنان خود را به طور کامل با چارچوب اسلامی تطبیق ندهند، اجازه رفتن به مکاتب را ندارند.
راشد گفت: «وقتی دستور امیرالمومنین [رهبر طالبان] را قبول نمیکنند، وقتی در حضور محتسبین امر به معروف هستند، باز هم جرات میکنند که بگویند. من حق دارم خود را آرایش و زیبا کنم و روی برهنه در بازار بگردم، با غریبهها مزاح و مسخرهبازی کنم... تا زمانی که در چوکات داخل نشده اند، تا آن زمان به آنها حقوق داده نمیشود که ما هم به آن نیاز داریم".
مقامات حکومت طالبان این اظهارات جدید را در مورد آموزش و تحصیل دختران و زنان در حالی بیان کردند که قرار است در هفته جاری هیاتی به سرپرستی امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان با مقامات امریکایی در دوحه دیدار کند و در مورد طیف وسیعی از مسایل از جمله حقوق زنان گفتگو کند.