کشت کوکنار در افغانستان در سال ۲۰۲۴ به سطح بی‌پیشینه کاهش خواهد یافت - پژوهش

نیروهای امنیتی طالبان هنگام نابود کردن کشت کوکنار در ولایت بلخ

نیروهای امنیتی طالبان هنگام نابود کردن کشت کوکنار در ولایت بلخ

یک پژوهش جدید نشان می‌دهد که کشت کوکنار در افغانستان در سال ۲۰۲۴ به دلیل ممنوعیت کشت آن به سطح بی‌پیشینه‌ای کاهش خواهد یافت.

یافته‌های سازمان بریتانیایی موسوم به (Alcis) که روز پنجشنبه ۲۵ جولای (چهارم اسد) منتشر شد، براساس نقشه برداری ماهواره‌ای از ۱۴ ولایت افغانستان بوده است. هلمند، قندهار، ارزگان، فراه، ننگرهار و بغلان شامل این ۱۴ ولایت می‌باشد.

در این پژوهش آمده است: "این ۱۴ ولایت ۹۲ در صد تمام کشت کوکنار کشور را در سال ۲۰۲۲ تشکیل می‌داد که در ۲۰۱۷۲۵ هکتار از مجموع ۲۱۹۹۷۸ هکتار زمین زراعتی کشت شده بود."

این گزارش می‌افزاید: "در سال ۲۰۲۳، کشت کوکنار در این ولایات به ۱۵۶۴۸ هکتار ( تقریباً ۵۰ در صد) کاهش یافت و در سال ۲۰۲۴ تنها ۳۶۴۱ هکتار زمین کوکنار کشته شده است."

سازمان بریتانیایی موسوم به (Alcis)گفته است: "امسال، مانند سال ۲۰۲۳، انتظار می‌رود که کشت کوکنار در سطوح پایین تاریخی باشد."

کشت کوکنار پس از آن در افغانستان کاهش یافت که هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان در اپریل ۲۰۲۲ با صدور فرمانی کشت کوکنار را در افغانستان ممنوع کرد.

بر اساس گزارش دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد (UNODC)، در سال بعد، افغانستان همچنان حدود ۸۰ درصد تقاضای جهانی تریاک غیرقانونی و در سال ۲۰۲۲، ۹۵ درصد هرویین اروپا را تامین می کرد. اما این سازمان در گزارش جهانی مواد مخدر سال ۲۰۲۴ خود گفته است که ممنوعیت کشت کو کنار باعث کاهش ۹۵ درصدی تولید تریاک در این کشور شده است.

اما این پژوهش هشدار می‌دهد که مقاومت‌های نیز در برابر ممنوعیت طالبان، به‌ویژه در ولایت دورافتاده، از جمله بدخشان وجود داشته است.

پژوهش افزوده است که "کشت گسترده [کوکنار] در این ولایت ادامه دارد" و تلاش‌های طالبان برای ریشه‌کن کردن آن با خشونت مواجه شده و کم از کم پنج نفر از جمله سه سرباز طالبان در ماه اپریل کشته شدند.

سازمان بریتانیایی موسوم به (Alcis) گفته است که بدون درآمد از تولید تریاک، بسیاری از کشاورزان افغان برای امرار معیشت با مشکل مواجه هستند و بدون فراهم کردن بازار برای سایر محصولات و افزایش فرصت‌های غیرکشاورزی، طالبان ممکن است با "ناآرامی‌های بیشتر و مهاجرت بیشتر" مواجه شوند.

امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجهٔ حکومت طالبان روز سه شنبه ۲۳ جولای (دوم اسد) در کنفرانس ملی کار در کابل گفت که ممنوعیت مواد مخدر به فشارهای اقتصادی و سختی‌های شدید برای افغان‌هایی که قبلاً از اثرات سال‌ها جنگ و آفات طبیعی آسیب دیده اند، منجر شده است.

او گفت: "جهان از ما بازخواست می‌کند و به ما سفارشاتی هم می‌کند، مواد مخدر چطور شد، چگونه منع شود، امنیت چگونه تامین شود، از استفادۀ سو از خاک افغانستان چگونه جلوگیری شود، تقاضا این‌ها است، اما همکاری شان صفر است."

او با اشاره به محو کشت کوکنار گفت که بیش از چهار میلیون معتاد در افغانستان درمان می‌خواهند و دهقانان بدیل معیشت. اما تاکید کرد که "متاسفانه تا اکنون در این بخش جهان مسوولیت خود را انجام نداده است. ضرر آن [مواد مخدر] به تمام جهان بود، قاچاق آن به تمام جهان بود، حالا که منع شده، فشار اقتصادی آن تنها کمر افغان‌ها را می‌شکند".

متقی افزود: "متأسفانه، جامعه بین‌المللی در انجام مسوولیت خود در این زمینه کوتاهی کرده است. در عوض، آنها تحریم‌هایی را بر تجارت، سفر و بخش‌های بانکی افغانستان اعمال کرده‌اند که حقوق اساسی بشر را نقض می‌کند."

متقی در حالی خواستار همکاری جامعه جهانی با مردم افغانستان شده که اکثر کشورها، به ویژه ایالات متحده، تشکیل حکومت فراگیر، احترام به حقوق بشر به ویژه حقوق زنان و اقلیت‌ها و نیز مبارزهٔ جدی طالبان با گروه‌های تروریسیتی، به ویژه داعش و قطع رابطه با القاعده، را به عنوان پیش‌زمینه برای هرگونه تعامل سیاسی با طالبان مطرح کرده اند.

همچنان جامعه جهانی به کرات خواستار بازگشایی مکاتب و دانشگاه‌ها به روی دختران و زنان افغانستان شده است، اما طالبان به این خواست‌ها نه تنها پاسخ مثبت نداده، بلکه آن را مسله داخلی افغانستان بیان کرده اند.

در تهیهٔ این مطلب از گزارش بخش انگلیسی صدای امریکا استفاده شده است.