مرکز خبرنگاران افغانستان میگوید که استخبارات طالبان، احمد جواد رسولی و عبدالحق حمیدی، دو تن از مسوولان خبرگزاری "گردش اطلاعات" را صبح پنجشنبه در کابل بازداشت و به جای نامعلومی منتقل کرده است.
این مرکز ناوقت روز جمعه ۱۹ جنوری (۲۹ جدی) با نشر خبرنامهای از بازداشت این خبرنگاران نگرانی کرده و خواستار رهایی بیقید و شرط آنان شده است.
اعضای خانواده خبرنگاران بازداشتشده به مرکز خبرنگاران افغانستان گفته اند که ریاست استخبارات طالبان روز چهارشنبه 17 جنوری (27 جدی) به آنان تلیفون کرده و برای شان گفته است که ساعت ۹:۰۰ روز پنجشنبه به آن ریاست حضور یابند.
به گفتۀ وابستگان این خبرنگاران، زمانی که آنها به ریاست رفته، بازداشت شده و تحت تحقیق قرار گرفته اند.
در اعلامیه مرکز خبرنگاران به نقل از یک عضو خانواده حمیدی آمده است: "حوالی ساعت ۴:۰۰ بعد از ظهر روز گذشته (پنجشنبه) کارمندان استخبارات او را خانه آورده بودند، سراسیمه موبایل شخصی خود را میگیرد و به خانمش میگوید که به خاطر کار خبرنگاری ما را گرفتند و از ما تحقیق میکنند".
تا اکنون وزارت اطلاعات و فرهنگ و ریاست استخبارات حکومت طالبان در خصوص دلیل بازداشت این دو خبرنگار چیزی نگفته اند.
خبرگزاری گردش اطلاعات در ماه سرطان سال رون خورشیدی به گونۀ رسمی به فعالیت آغاز کرد. احمد جواد رسولی صاحب امتیاز و عبدالحق حمیدی مدیر مسوول این خبرگزاری بودند و با هم این رسانه را مدیریت میکردند.
بر اساس قانون رسانههای همگانی، خبرنگاران باید در انجام فعالیتهای مسلکی آزاد اند، مسوولان نباید کار آنها را محدود و یا آنان را تهدید کنند، بلکه باید از آنها حمایت کنند.
بر اساس این قانون، تمامی شکایتهای وابسته به خبرنگاران و رسانهها، باید از طریق کمیسیون رسیدگی به شکایات و تخلفات رسانهای رسیدگی شود.
اگرچه وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان این کمیسیون را ایجاد کرده است، اما اکثر قضایای مرتبط به خبرنگاران و رسانهها را در عوض این کمیسیون، ریاست استخبارات پیگیری میکند، خبرنگاران را بدون آگاهی وزارت اطلاعات و فرهنگ بازداشت و زندانی میکند.
مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است که در سال ۲۰۲۳ میلادی ۶۱ مورد بازداشت خبرنگاران را ثبت کرده است.
سازمان گزارشگران بدون مرز نیز در دسمبر ۲۰۲۳ با نشر گزارشی افغانستان، ویتنام و روسیه را سختترین کشورها برای خبرنگاران خواند و گفت که خبرنگاران در افغانستان به اتهام جاسوسی بازداشت و زندانی میشوند.
این سازمان همچنان گفت که پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در ماه اگست ۲۰۲۱، فشار بر رسانهها افزایش یافته و خبرنگاران مورد آزار و اذیت جدی قرار گرفته اند.
این سازمان گفته است که حداقل ۲۱ خبرنگار طی سال گذشته میلادی (۲۰۲۳) در افغانستان بازداشت شدند که سه نفر از آنها هنوز در زندان طالبان به سر میبرند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان گفته است که رسانهها در افغانستان با آزادی کامل بر اساس ارزشهای اسلامی و راهکارهای قانونی فعالیت میکنند.
مجاهد فشار بر رسانهها را رد کرد، اما مجازات رسانهها را که به گفتۀ او علیه منافع ملی کار میکنند، تایید کرد.