ادامۀ محدودیت‌ طالبان بر خبرنگاران؛ 'رسانه‌های محلی هلمند در آستانۀ تعطیلی قرار گرفتند'

مرکز خبرنګاران افغانستان گفته است که در حال حاضر بخش ولایتی تلویزیون ملی و تلویزیون خصوصی سباوون در این ولایت نشرات دارند که با این تصمیم تازۀ طالبان، این دو رسانۀ تصویری از فعالیت نشراتی باز خواند ماند.

مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است که در ادامۀ اجرای دستور"منع نشر تصاویر زنده‌جان" در رسانه‌های افغانستان، مقام‌های این گروه از خبرنگاران و مسوولان رسانه‌های محلی هلمند خواسته اند که از نشر تصاویر زنده‌جان‌ها در این ولایت جلوگیری کنند.

این نهاد حامی خبرنگاران ناوقت روز جمعه ۲۵ اکتوبر (چهارم عقرب) با نشر اعلامیۀ گفت که مقام‌های محلی طالبان برای هلمند به گونۀ رسمی این موضوع را به خبرنگاران و مسوولان رسانه‌های محلی این ولایت ابلاغ کرده که با اجرای آن، تلویزیون‌‌های محلی این ولایت در آستانۀ تعطیلی قرار گرفته اند.

پیش از این، وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان به تاریخ ۱۴ اکتوبر (۲۳ میزان) تعهد کرده بود که قانونی را تطبیق خواهد کرد که رسانه‌ها را از پخش تصاویر زنده‌جان‌ها منع می‌کند. سیف‌الاسلام خیبر، سخنگوی این وزارت به خبرگزاری فرانس‌پرس گفت که این قانون به گونهٔ تدریجی تطبیق خواهد شد.

مرکز خبرنگاران افغانستان همچنان افزوده است: "دستور ممنوع بودن نشر تصاویر زنده‌جان‌ها روز گذشته به طور رسمی از طرف مولوی شیرمحمد وحدت، آمر اطلاعات ریاست اطلاعات و فرهنگ هلمند در نشست مشترک نمایندگان نهادهای دولتی و خبرنگاران که در لشکرگاه برگزار شد، ابلاغ شد. وحدت گفته است بر مبنای قانون امر به معروف و نهی از منکر، گرفتن تصویر زنده‌جان ممنوع می‌باشد."

این نهاد حامی خبرنگاران با ابراز نگرانی، گفته است که در حال حاضر بخش ولایتی تلویزیون ملی و تلویزیون خصوصی سباوون در این ولایت نشرات دارند که با این تصمیم تازۀ طالبان، این دو رسانۀ تصویری از فعالیت نشراتی باز خواند ماند.

همچنان خبرنگاران محلی هلمند و چهار شبکۀ رادیویی که در شبکه‌های اجتماعی به گونۀ مجازی نیز فعالیت دارند، مجبور شده‌اند تا از این دستور طالبان اطاعت کنند.

طالبان پس از مسلط مجدد بر افغانستان، برای نخستین بار محدودیت‌ها بر رسانه‌ها را از این ولایت آغاز کرده و در اواخر ۱۴۰۱ خورشیدی، خبرنگاران را به گونۀ موقت از گرفتن‌ تصاویر و عکاسی منع کردند.

همچنان مقام‌های این گروه، در ماه اسد سال گذشته، هرگونه نشر صدای زنان از طریق رسانه‌های تصویری و صوتی در این ولایت را ممنوع کرده و این روند تا اکنون جریان دارد.

هلمند، پس از بادغیس، تخار و قندهار، چهارمین ولایتی است که نشر تصاویر زنده‌جان‌ها از طریق رسانه‌های محلی آن، به گونۀ رسمی منع شده است.

بر اساس معلومات مرکز خبرنگاران افغانستان، طالبان تصمیم دارند تا این دستور شان را در برخی از ولایات دیگر نیز تطبیق کنند.

همچنان خبرنگاران در برخی از ولایات به شمول لوگر، میدان وردک و دایکندی گفته اند که نشانه‌های از احتمال این محدودیت‌ها بر رسانه‌ها در این ولایات نیز وجود دارد.

در قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان که در سطح بین‌المللی به پیمانهٔ گسترده مورد انتقاد قرار گرفت، مسوولان رسانه‌ها "به نشر مطالب مطابق شریعت، نبودن توهین مسلمان در مطالب و نشر مطالبی که عکس‌های ذی روح در آن نباشد" مکلف شده اند.

طالبان در حاکمیت نخست خود بین‌ سال‌های ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ نشرات تلویزیونی و تصویربرداری را به کلی منع کرده بودند.

زمانیکه طالبان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱ قدرت را در افغانستان دوباره در دست گرفتند، حدود ۸۴۰۰ رسانه در آن کشور فعالیت داشت، اما بر اساس گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز، در جریان سه سال حاکمیت طالبان، حدود ۳۰۰۰ رسانه در افغانستان از فعالیت باز مانده اند.