به گزارش منابع محلی در ولایت پنجشیر، طالبان پخش تصاویر زنده جانها از رسانهها و همچنین عکسبرداری و نشرآنها را در شبکههای اجتماعی ممنوع اعلام کردهاند.
یک منبع محلی در پنجشیر که از ذکر نامش در گزارش خودداری کرد روز شنبه چهارم جنوری (۱۵ جدی) به صدای امریکا گفت که این دستور سه روز پیش، به خبرنگاران در این ولایت ابلاغ شده و ریاست امر به معروف و نهی از منکر طالبان از آنان خواسته به این دستور پابند بمانند.
در حال حاضر، تنها رادیو و تلویزیون ملی تحت کنترول طالبان در این ولایت، چند ساعت محدود نشرات دارد و پس از تسلط پنجشیر به دست طالبان، تا اکنون هیچ رسانهای خصوصی در این ولایت فعالیت ندارد.
حسیبالله (نام مستعار) کارمند یکی از ادارات محلی ولایت پنجشیر به صدای امریکا گفت که محتسبان امر به معروف طالبان به بسیاری از ادارات دولتی نیز مراجعه کرده و از کارمندان محلی این ولایت خواسته اند که گرفتن عکس و پخش تصاویر زندهجانها از طریق رسانههای اجتماعی خودداری کنند.
او گفت که طالبان هشدار داده اند که با افراد متخلف برخورد جدی خواهند کرد.
برخی از باشندگان ولایت پنجشیر مدعی شدند که طالبان از بیشتر از یک سال به اینسو، استفاده از تلیفونهای هوشمند را به دلیل جلوگیری از نشر و پخش "تصاویر و ویدیوهای برخورد نادرست افراد این گروه با باشندگان این ولایت" را منع کرده و این دستور تا هنوز پابرجاست.
پیش از این، مرکز خبرنگاران افغانستان از محدویتها به خبرنگاران و به ویژه جلوگیری از نشر تصاویر زندهجانها توسط طالبان در برخی ولایات ابراز نگرانی کرده و گفته بود که اجرایی شدن قانون جدید امر به معروف و نهی از منکر، به محتسبان این اداره اختیارات وسیعی داده تا با اتکا به این قانون بایدها و نبایدها را برای مردم از جمله کارکنان رسانهها تعیین کنند
رهبر طالبان در ماه اسد سال روان، قانون امر به معروف و نهی از منکر را تصویب کرد که در آن محدودیتهایی بر رسانهها نیز وضع شده و به محتسبان طالبان دستور داده شده است تا مانع نشر مطالبی شوند که عکسهای زندهجان در آن باشد.
سپس وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان به تاریخ ۱۴ اکتوبر (۲۳ میزان) تعهد کرد که قانونی را تطبیق خواهد کرد که رسانهها را از پخش تصاویر زندهجانها منع میکند. هرچند به گفتۀ مقامهای این وزارت، این قانون به گونهٔ تدریجی تطبیق خواهد شد.
طالبان پس از تسلط مجدد بر افغانستان، محدودیتهای فراوانی را بر رسانهها وضع کرده و وضعیت مانند حاکمیت نخست این گروه در حال سمت و سو یافتن است. طالبان در حاکمیت نخست خود بین سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ نشرات تلویزیونی و تصویربرداری را به کلی منع کرده بودند.
زمانیکه طالبان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱ قدرت را در افغانستان دوباره در دست گرفتند، حدود ۸۴۰۰ رسانه در آن کشور فعالیت داشت، اما بر اساس گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز، در جریان سه سال حاکمیت طالبان، حدود ۳۰۰۰ رسانه در افغانستان از فعالیت باز مانده اند.