وزارت فواید عامۀ حکومت طالبان از اشتراک هیاتی این گروه در ۸۱مین نشست شورای ترانسپورت خط آهن سازمان کشورهای مشترکالمنافع که در تاشکند، پایتخت اوزبیکستان برگزار شد، خبر داده و گفته است که در این نشست، افغانستان به عنوان ناظر در این شورا پذیرفته شد.
نشست شورای ترانسپورت خط آهن سازمان کشورهای مشترکالمنافع روز جمعه هشتم نومبر (۱۸ عقرب) آغاز شد و در آن بسیاری از نمایندگان کشورهای عضو آن اشتراک کردهاند.
محمد اشرف حقشناس، سخنگوی این وزارت گفت: "قابل یادآوری است که افغانستان به تازگی به حیث عضو ناظر در شورای مذکور پذیرفته شده و کار روی امورات داخلی آن در حال تکمیل شدن است که با تکمیل این روند، خط آهن افغانستان رسماً عضویت ناظر را در این شورا دریافت میکند."
حقشناس افزود که هیات حکومت طالبان در این سفر، با نمایندگان کشورهای تاجیکستان و اوزبیکستان دربارۀ افزایش حجم انتقالات تجاری از طریق خط آهن بحث و گفتگو کرده است.
افغانستان در حال حاضر ۱۳۵ کیلومتر راه آهن دارد که برای انتقال کالا بین اوزبیکستان، ترکمنستان و ایران استفاده میشود.
همچنان در نظر است که پروژه راه آهن افغان- ترانس از اوزبیکستان به پاکستان از طریق افغانستان در سالهای آینده تمدید شود.
موافقتنامه پروژه راه آهن ترانس-افغان در ماه فبروری ۲۰۲۱ بین اوزبیکستان، افغانستان و پاکستان امضا شد که هزینه اولیه ساخت پروژه این راه آهن حدود پنج میلیارد دالر برآورد شده است.
همچنان پیش از این، بختالرحمان شرافت، رییس اداره خط آهن حکومت طالبان گفته بود که یک شرکت آلمانی امور سروی و دیزاین خط آهن تورغندی – هرات را آغاز کرده است.
شرافت به تاریخ دوم جون (۱۳ جوزا) گفت که این پروژه در زمینهٔ اتصال منطقه یک گام دیگر است.
بحث در مورد تمدید حدود ۲۰۰ کیلومتر خط آهن بین میدان هوایی هرات و تورغندی از مدتها قبل ادامه داشت و مقامات حکومت پیشین افغانستان و مقامات ترکمنستان نیز در این مورد صحبت کرده بودند.
بانک جهانی در سال ۱۳۹۵ خورشیدی مبلغ یک میلیون و ۶۰۰هزار دالر را برای سروی و طراحی این راه آهن اختصاص داد که در آن زمان این پروژه تکمیل نشد.
این پروژه خط آهن از میدان هوایی هرات آغاز و از ولسوالیهای کشک کهنه، کشک رباط سنگی، گلران، انجیل و گذره ولایت هرات میگذرد و در بندر تورغندی با ترکمنستان وصل میشود.