طالبان به ملل متحد: اعتراض بر 'قوانین اسلامی نافذ' در افغانستان مشکل با 'اسلام' است

سخنگوی حکومت طالبان، گزارش ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در مورد وضعیت زنان در افغانستان را در پنجاه‌وسومین اجلاس این شورا، بخشی از پروپاگند علیه حکومت این گروه خواند.

ذبیح‌الله مجاهد روز سه شنبه ۲۰ جون (۳۰ جوزا) در یک پیام تویتر بحث در مورد وضعیت زنان در افغانستان در پنجاه‌وسومین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد را مغایر با قوانین اسلامی خوانده است.

او نگاشته است:‌ "از آدرس ملل متحد و بعضی نهادها و حکومت‌های غربی علیه امارت اسلامی افغانستان پروپاگند وسیع به راه افتاده است. راپور ریچارد بنیت در مورد وضعیت افغانستان جز همان پروپاگند می‌باشد که با حقایق تطابق ندارد. در افغانستان قوانین اسلامی نافذ است، اعتراض‌ها علیه آن مشکل با اسلام است".

ریچارد بنیت، گزارشگر ویژهٔ شورای حقوق بشر ملل متحد در امور افغانستان، روز دوشنبه ۱۹ جون (۲۹ جوزا) از جامعهٔ بین المللی خواست تا "اپارتاید جنسیتی" در افغانستان را منحیث "جرم بین‌المللی" شناسایی کند و به این گونه طالبان را برای وضع محدودیت‌ها بر زنان، حسابده قرار دهد. او گفت که نباید از این معضل روگردانیده شود.

این کارشناس ملل متحد در جریان ارایهٔ گزارشی در مورد وضعیت افغانستان به شورای حقوق بشر ملل متحد گفت: "تبعیض عمیق، سیستماتیک و نهادینه شده علیه زنان و دختران در محراق باور و حاکمیت طالبان نهفته است، موضوعی که نگرانی‌ها را در مورد اینکه آنان ممکن مسوول اپارتاید جنسیتی باشند، افزایش می‌دهد."

گزارش بنیت که به گونهٔ مشترک با گروه کاری ملل متحد در مورد تبعیض علیه زنان و دختران تهیه شده، از جهان خواسته است تا دستور یک گزارش روی اپارتاید جنسیتی منحیث یک "سیستم نهادینه شدهٔ تبعیض، تفکیک، تحقیر و محرومیت زنان و دختران" را صادر کند.

در این گزارش آمده است که این گام باید در کنار محکومیت حقوقی بین‌المللی، اقدامی را در قبال داشته باشد که پایان این عمل و عدم تکرار آن را تضمین کند.

همچنان در این نشست ولکر ترک، کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد بار دیگر از وضعیت "وخیم" حقوق بشر در افغانستان ابراز نگرانی کرد و گفت که طالبان ابتدایی‌ترین حقوق بشر را در این کشور به ویژه حقوق زنان و دختران "نابود" کرده اند.

او گفت: "حذف سیستماتیک زنان و دختران از تمام جنبه‌های زندگی در جهان بی‌سابقه است".

این مقام ارشد سازمان ملل متحد از طالبان خواست تا "تصمیم ممنوعیت زنان از تحصیلات عالی را هر چه زودتر تغییر دهند" و از "حقوق زنان و دختران در همه سطوح" حمایت کنند و امکانات را فراهم کنند.

کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد افزود: "تاخیر در مشارکت زنان در تحصیلات عالی سرپیچی آشکار افغانستان از قوانین بین‌المللی است. دسترسی زنان و دختران به تحصیل در تمام سطوح بدون تبعیض حق اساسی و غیرقابل انکار آنها است".

واکنش به بحث شورای حقوق بشر

تعدادی از فعالان حقوق زنان نیز در نشست روز دوشنبه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد سخنرانی کردند. بیشتر این سخنرانان برای حفظ حقوق زنان در افغانستان خواستار افزایش فشار جامعه جهانی بر طالبان و بازنگری سیاست‌های برخی کشورها در قبال این گروه شدند.

مدینه محبوبی یکی از این زنان تعامل جامعه جهانی با طالبان را بسیار مهم خواند و بر راه حل مسالمت‌آمیز برای حفظ حقوق زنان تاکید کرد. اما به سخنان محبوبی، برخی فعالان حقوق زن واکنش نشان داده و آن را رد کرده اند.

مریم معروف آروین، رییس جنبش شنبه‌های ارغوانی پرسیده است که آیا محبوبی به نمایندگی از طالبان در این نشست دعوت شده بود یا چطور؟

همچنان ایتلاف جنبش‌های اعتراضی زنان نیز به سخنان محبوبی واکنش نشان داده است. یکی از اعضای این ایتلاف در یک پیام تصویری که در تویتر این ایتلاف نشر شده، پرسیده است که طالبان حق زندگی را از زنان گرفتند، پس چگونه می‌توان خواستار تعامل جامعه جهانی با طالبان شد؟

همچنان این ایتلاف، مخالفت خود را با تعامل بی قید و شرط با طالبان نشان داده است.

قرار است که در این نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، اعضای این شورا در مورد تمدید ماموریت گزارشگر ویژه برای افغانستان نیز تصمیم بگیرند. نشست شورای حقوق بشر ملل متحد که روز دوشنبه ۱۹ جون (۲۹ جوزا) آغاز شد، قرار است تا سه هفته دیگر ادامه یابد.