وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان روز سه شنبه ۲۹ اکتوبر (هشتم عقرب) با نشر اعلامیهای گفته است که هفت نفر به شمول دو زن را به اتهام "فساد اخلاقی" از بخشهای شهر کابل بازداشت و زندانی کردهاند.
در اعلامیه آمده است که این مردان و زنان توسط محتسبان شهری وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان، از نواحی ۲۲ گانۀ شهر کابل بازداشت شدهاند.
طالبان دربارۀ بازداشت این افراد معلومات بیشتر نداده اند، اما وزارت امر به معروف و نهی از منکر این گروه گفته است که افراد بازداشت شده متهم به "فساد اخلاقی" اند.
بر اساس معلومات این گروه، این مردان و زنان پس از تحقیقات به نهادهای مربوطه معرفی شده اند.
در جریان یک ماه گذشته، این دومینبار است که محتسبان وزارت امر به معروف طالبان، شماری از مردان و زنان را در کابل و برخی از ولایات دیگر بازداشت و زندانی میکنند.
ماه گذشته نیز کارمندان شهری این وزارت که بیشتر آنان مسوولیت تطبیق قانون جدید این گروه را دارند، شش نفر را به اتهام "روابط نامشروع" در کابل بازداشت کردند.
همزمان با این، پس از توشیح قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان توسط رهبر این گروه، محتسبان شهری این وزارت، به اذیت و آزار مردم پرداخته و نگرانیهای باشندگان کابل و برخی از ولایات دیگر را بیشتر کرده است.
یک باشندۀ شهر چاریکار، مرکز ولایت پروان که از ذکر نامش خودداری کرد، در پیامی به صدای امریکا گفت که پس از توشیح قانون جدید طالبان، محتسبان امر به معروف این گروه، به داخل شهر و مناطق مزدحم گشت و گذار کرده و حتا به بررسی تلیفونهای همراه جوانان میپردازند.
او افزود: "اکثر محتسبین ریاست امر به معروف در پروان مسلح شدند و در مارکیتها، لیلامیفروشیها، هوتلها و سلمانیها میروند و کسانی را که سر و صورت شان به میل آنان نباشد، توصیه کرده و حتا لت و کوب میکنند."
در روزهای اخیر برخی از باشندگان کابل نیز از اذیت و ازار مردم توسط محتسبان وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان شکایت کرده و گفتهاند که رفتار آنان با مردم به ویژه با جوانان و زنان خشنتر شده است.
وزارت عدلیهٔ حکومت طالبان، چهارشنبه ۲۱ اگست (۳۱ اسد) با نشر اعلامیهای گفت که هبتالله آخندزاده، رهبر این گروه، قانون امر به معروف و نهی از منکر را توشیح کرده و اکنون در سراسر افغانستان نافذ است.
طالبان گفته اند که این قانون به "آداب و اصول احتساب" پرداخته است. وزارت عدلیهٔ این گروه هدف آن را "منع کردن از منکرات و اجتناب از گناه" ذکر کرده است. در این قانون روشهایی برای تنبیه و مجازات کسانی که از این قانون سرپیچی میکنند، نیز تجویز شده است.
در بخشی از قانون امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان، احکام مربوط به حجاب زنان گنجانیده شده و تذکر داده شده است که "ستر تمام بدن زن لازمی و پنهان کردن روی زن به سبب ترس از فتنه ضروری است."
همچنان در ماده ۱۳ این قانون، شنیدن صدای زنان، حتا نعت و تلاوت، به طور کلی منع شده و گفته شده است که صدای بلند زنان "عورت" تلقی شده است.
توشیح قانون جدید امر به معروف و نهی از منکر طالبان در ماههای اخیر واکنشهای زیادی را به دنبال داشته است.
پیش از این، یوناما به توشیح قانون امر به معروف و نهی از منکر رهبر طالبان واکنش نشان داده و از تاثیرات اجرای آن بر افغانها اظهار نگرانی کرده بود. به گفتۀ یوناما این قانون محدودیتهای گسترده را برای رفتار فردی افراد اعمال میکند و به محتسبان صلاحیتهای اجرایی میدهد.