نگرانی مرکز خبرنگاران از هشدار طالبان در مورد تعلیق فعالیت ۱۷ رسانه در ننگرهار

عکس آرشیف: در حال حاضر سه تلویزیون و ۱۴ رادیو در ننگرهار فعالیت دارند.

مرکز خبرنگاران افغانستان می‌گوید که وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی حکومت طالبان هشدار داده است که فعالیت ۱۷ رسانه محلی را در ننگرهار تعلیق می‌کند.

این مرکز ناوقت دوشنبه با نشر خبرنامه‌ای گفته است که دلیل این اقدام حکومت طالبان پرداخت‌نشدن مالیات فریکونسی از سوی این رسانه‌ها بوده است.

در خبرنامه آمده که حکومت طالبان هشدار داده است تا زمانی که این رسانه‌ها مالیات باقیمانده شان را نپردازند، برای شان اجازه فعالیت داده نخواهد شد.

مرکز خبرنگاران افغانستان خواستار بازنگری این تصمیم و برخورد منصفانه با رسانه‌های محلی شده و گفته است: "بنابر معلومات منابع محلی در ولایت ننگرهار، اداره تنظیم خدمات مخابراتی وزارت مخابرات و تکنالوژی (اترا) تصمیم تعلیق جواز فریکونسی رادیوها و تلویزیون‌های خصوصی این ولایت را به صورت شفاهی و مکتوب به مالکان رسانه‌ها ابلاغ کرده است".

بر اساس معلومات این مرکز، در حال حاضر سه تلویزیون خصوصی (بهار، شرق و ارزشت) و ۱۴ رادیو از جمله همیشه بهار، نن، ارزشت، شرق، مزل، صفا، مینه، دوست، منار، مرام، حقیقت، هود، سپین غر و الفت در ولایت ننگرهار فعالیت دارند.

پیش از این، هم‌زمان با حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان، تلویزیون خصوص انعکاس و رادیوهای نرگس و اصلاح از فعالیت بازمانده بودند.

مرکز خبرنگاران افغانستان هرچند گفته که تا اکنون هیچ ممانعتی برای فعالیت این رسانه‌ها در ننگرهار صورت نگرفته، اما مالکان آن هشدار دریافت کرده اند که اگر به زودی برای تمدید جواز فعالیت شان اقدام نکنند، این رسانه‌ها بسته خواهند شد.

در خبرنامه مرکز خبرنگاران افغانستان آمده است: "مالکان رسانه‌های محلی در یک نامه رسمی از اداره محلی طالبان خواسته ‌اند به این مشکل رسیدگی کند و قرار شده است که موضوع از طریق اداره اطلاعات و فرهنگ با مقام‌های ارشد وزارت‌های اطلاعات و فرهنگ و مخابرات طالبان شریک شود".

بر بنیاد معلومات این مرکز، مسوولان رسانه‌های محلی از افزایش مشکلات اقتصادی شکایت دارند و گفته اند که اعلان‌های تجارتی – به عنوان منبع اصلی درآمد – به شدت کاهش یافته و این رسانه‌ها نمی‌توانند با درآمد کنونی شان هزینه‌ها و مالیات شان را بپردازند.

منابع به مرکز خبرنگاران افغانستان گفته اند که باقی‌داری مالیات رسانه‌های محلی در ننگرهار از یک سال گرفته تا بیش از ده سال است.

در حال حاضر رادیو و تلویزیون‌ها برای به دست آوردن جواز فعالیت باید جواز فریکونسی را از وزارت مخابرات بگیرند و علاوه بر این، مکلف اند تا از وزارت‌‌های اطلاعات و فرهنگ، صعنت و تجارت و حتا شاروالی به طور جداگانه جواز بگیرند.

مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است که رادیوها و تلویزیون‌های محلی در ولایت ننگرهار باید سالانه ۱۰۸هزار افغانی را به تمدید جواز و ۲۵ دالر (معادل کمتر ۱۸۰۰ افغانی) مصارف جانبی را بپردازند.

این مرکز از حکومت طالبان خواسته تا با توجه به مشکلات جدی اقتصادی رسانه‌های محلی، قروض رسانه‌ها را معاف کند و هزینه مالیات سالانه جواز فریکونسی را نیز با درنظرداشت مشکلات اقتصادی رسانه‌ها تعیین کند.

آزادی دو خبرنگار در قندهار

مرکز خبرنگاران افغانستان در خبرنامه‌ای جداگانه از آزادی محمد ابراهیم محتاج و محمدیار مجروح دو خبرنگار محلی در قندهار از زندان طالبان خبر داده است.

خبرنامه گفته که ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان آزادی این دو خبرنگار را تایید کرده، اما گفته است که توقیف آنان به کارهای رسانه‌ای مرتبط نبوده است.

در خبرنامه آمده است: "مرکز خبرنگاران افغانستان ضمن استقبال از آزادی محتاج و مجروح، طرح اتهام غیر رسانه‌ای به این دو خبرنگار را شفاف نمی‌داند و از اداره محلی طالبان می‌خواهد به حقوق خبرنگاران احترام بگذارد و از اعمال فشار بر آنان خودداری کند".

بر اساس معلومات مرکز خبرنگاران افغانستان، افراد امر به معروف و نهی از منکر طالبان در قندهار عصر شنبه (ششم اسد) محمد ابراهیم محتاج را هنگام خروج از رادیو ملت ژغ، محل کارش بازداشت کردند و محمدیار مجروح خبرنگار آزاد نیز به تاریخ ۲۲ سرطان توسط استخبارات طالبان بازداشت شده بود.