سازمان امنیت و همکاری اروپا خواستار تدابیر مداوم جهان برای حمایت از زنان افغان شد

کشورهای عضو سازمان امنیت و همکاری اروپا و نمایندگان متحدان آسیایی این سازمان روز دوشنبه طی نشستی در ویانا پایتخت اتریش دربارۀ تهدیدهای موجود فراراه دسترسی زنان و دختران افغان به آموزش، خدمات صحی و کار و تاثیرات این تهدیدها بر امنیت منطقه بحث کردند.

سازمان امنیت و همکاری اروپا روز دوشنبه سوم جون (۱۴ جوزا) با نشر گزارشی گفت که این سازمان فعالانه از حقوق زنان و دختران افغان حمایت می‌کند و روی حقوق زنان، به ویژه بر نوآوری‌ها در زمینۀ آموزش و کار زنان تمرکز کرده است.

در این گزارش آمده است که رویکرد جامع این سازمان به موضوع برابری جنسیتی بر حمایت و همکاری بین‌المللی تاکید دارد.

گزارش گفته است: " اشتراک‌کنندگان تهدیدهای جدی را که زنان افغانستان از نظر دسترسی به آموزش، خدمات صحی و کار با آن مواجه هستند، واضح ساختند و تاثیر این تهدیدها را بر امنیت منطقوی مورد بحث قرار دادند. سخنرانان به تلاش‌های بین‌المللی برای توانمندسازی زنان افغان و ارتقای برابری جنسیتی به عنوان اجزای اساسی توسعه پایدار و صلح اشاره کردند."

سازمان امنیت و همکاری اروپا گفت که اشتراک‌کنندگان در این نشست، خواستار تدابیر و همبستگی مستمر جامعه جهانی برای حمایت از زنان و دختران افغان شدند.

در این گزارش آمده است: "سازمان امنیت و همکاری اروپا و سایر شرکای این سازمان با به اشتراک گذاشتن راهکاری خوب و تقویت تلاش‌های مشترک می‌توانند به همگان در ساختن آینده‌ای بهتر، روشن‌تر و برابرتر کمک کنند."

طالبان در بیش از دو نیم سال گذشته که دو باره بر افغانستان حاکم شدند، محدودیت‌های فزاینده را بر زنان وضع کرده اند، از ممنوعیت آموزش و کار گرفته تا تفریح، ورزش و آرایش زنان.

نهاد حقوقی موسوم به رصدخانه جهانی اخیراً گفته است: "زنان در افغانستان در حال حاضر در وضعیت ستم جنسیتی نهادینه‌شده، جداسازی، و معافیت از مجازات خشونت جنسی به سر می‌برند، وضعیتی که به اپارتاید جنسیتی معروف شده است."

به گفتۀ این نهاد، افغانستان به محدودیت شدید حقوق زنان و دختران که قبل از سال ۲۰۰۱ وجود داشت بازگشته است.

علاوه بر این، یک نهاد حقوق بشری موسوم به ''مرکز جهانی مسوولیت حفاظت'' نیز با نشر گزارشی گفته است که طالبان سیاست‌ها و اقدامات محدودکننده‌ای را اجرا کرده‌ اند که زنان و دختران را از حقوق بشر محروم می‌کند، اشکال شدید تبعیض جنسیتی را تداوم می‌بخشد و کنوانسیون رفع همه اشکال تبعیض علیه زنان را آشکارا نقض می‌کند.

این گزارش که روز جمعه ۳۱ می (۱۱ جوزا) نشر شد، گفته است که حکومت طالبان بیش از ۵۰ فرمان و دستور سرکوبگرانه گسترده را صادر کرده است که زنان و دختران را هدف قرار می‌دهد.

بر اساس این فرمان‌ها و دستورهای حکومت طالبان، آزادی تردد، آزادی عقیده و بیان، فرصت‌های شغلی، نمایندگی سیاسی و عمومی و دسترسی به آموزش و مراقبت‌های بهداشتی زنان و دختران به شدت محدود می‌شود.

در گزارش آمده است: "تلاش‌های طالبان برای کنار گذاشتن زنان و دختران از حوزه‌های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی، از جمله تبعیض‌ها و خشونت‌های مبتنی بر جنسیت در مقیاس وسیع علیه آنها، احتمالاً به آزار جنسی، جنایت علیه بشریت تبدیل می‌شود."

اما پیش از این مقامات طالبان بارها مدعی شده اند که حقوق شرعی زنان و دختران تامین است.