مرکز خبرنگاران: طالبان تماس تلیفونی رسانه‌ها با دختران را در خوست منع کردند

به سلسلۀ وضع محدودیت‌ها بر رسانه‌ها و فعالیت رسانه‌ای در افغانستان توسط طالبان، مرکز خبرنگاران افغانستان از ممنوعیت تماس تلیفونی دختران با رسانه‌ها در ولایت خوست خبر داده است.

این مرکز امروز یکشنبه ۲۵ فبروری (ششم حوت) با نشر اعلامیه‌ای گفته است که قوماندانی امنیهٔ خوست، با فرستادن مکتوبی به رسانه‌ها هشدار داده است که از فراهم‌کردن زمینه برای هرگونه تماس تلیفونی دختران با رسانه‌ها خودداری کنند.

به گفتۀ مرکز خبرنگاران افغانستان، هرگاه رسانه‌ای از این دستور سرپیچی کند، مسوول آن رسانه احضار و تحت پیگرد طالبان قرار خواهند گرفت.

در اعلامیه آمده است: "مرکز خبرنگاران افغانستان با ابراز نگرانی جدی نسبت به پیامد این دستور بر کار رسانه‌های آزاد، خواستار لغو آن می‌باشد. مرکز خبرنگاران افغانستان، تهدید قوماندانی امنیه خوست به احضار و پیگرد خبرنگاران و مسوولان رسانه‌های این ولایت را به خاطر فراهم‌کردن زمینه تماس تلیفونی دختران با رسانه‌ها، خلاف قانون رسانه‌های همگانی می‌داند."

در حال حاضر علاوه بر رادیو و تلویزیون ملی، ۱۵ رادیو و سه تلویزیون خصوصی در ولایت خوست نشرات دارد.

مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است که قوماندانی امنیهٔ پولیس خوست در مکتوب‌اش مدعی شده است که برخی رسانه‌ها "به فساد اخلاقی" دامن می‌زند و در مکتوب از تدریس مضامین مکتب و برنامه‌های اجتماعی، به عنوان مثال یاد شده است.

در اعلامیه به نقل از قوماندان امنیه طالبان در خوست آمده است: "با سواستفاده از همین برنامه‌های درسی و اجتماعی، دختران در وقت رسمی و غیررسمی با گردانندگان برنامه‌ها تماس‌های غیرمشروع تلیفونی برقرار می‌کنند که این نوع تماس‌های تلیفونی از یک سو جامعه را به سوی فساد اخلاقی سوق می‌دهد و از طرف دیگر خلاف موازین اسلامی می‌باشد."

همچنان به گفتۀ مرکز خبرنگاران افغانستان، قوماندانی امنیهٔ خوست گفته است که رسانه‌ها جواز تدریس مضامین مکتب را ندارند.

طی کمتر از یک هفتۀ گذشته این چندمین محدودیت است که طالبان بر رسانه‌ها وضع می‌کنند. پیش از این، محمد هاشم شهید ورور، یک مقام بلند‌پایهٔ وزارت عدلیهٔ طالبان به تاریخ اول حوت، در جریان یک سمینار در مقابل کمره‌ٔ فلمبرداری، تصویرگرفتن را "گناه کبیره" خوانده بود.

او به کارمندان رسانه‌ها گفت: "شما هم ریش بگذارید و از این کارها دست بکشید. تمام وقت تانرا صرف گرفتن تصویر نکنید. ولا که تصویر گرفتن گناه کبیره است."

پیشتر از آن، یک مکتوب رسمی به امضای ملا شیرین آخند، والی طالبان در قندهار، در شبکه‌های اجتماعی نشر شده که در آن به نهادهای محلی این ولایت توصیه شده است که از گرفتن عکس و مصاحبه‌های تصویری با رسانه‌ها اجتناب کنند.

در این مکتوب گفته شده است: "با دریافت این مکتوب به همه شما دستور داده شده است که در مجالس رسمی و غیررسمی خود از گرفتن عکس ذیروح و عکاسی خودداری کنید، زیرا ضرر این اقدامات بیشتر از فایده آن است."

این مکتوب که به تاریخ ۱۸ فبروری (۲۹ دلو) صادر شده، به ادارات ولایتی توصیه کرده است که گزارش‌های شان را به شکل نوشتاری یا صوتی نشر کنند.

اما محمود اعظم، سخنگوی والی قندهار به فرانس‌پرس گفت که این دستور بر رسانه‌ها و مردم عام تطبیق نمی‌شود.

پیش از این، در ماه حوت سال ۱۴۰۱، والی طالبان در هلمند نیز تصمیم مشابهی اتخاذ کرده بود اما مقامات محلی آن ولایت پس از یک ماه تصمیم خود را لغو کردند.