مجاهد در دیدار با نمایندۀ چین برای افغانستان: بیجینگ شریک و همکار مهم افغان‌ها است

نمایندۀ ویژه چین برای افغانستان پس از دیدار با مقام‌های ترکمنستان و پاکستان وارد کابل شده و با طالبان دربارۀ گسترش روابط میان بیجینگ و کابل بحث و گفتگو کرده است.

محمد یعقوب مجاهد، سرپرست وزارت دفاع حکومت طالبان، در حالی چین را یک "شریک مهم" خواند که نمایندۀ ویژهٔ چین برای افغانستان پس از سفر به برخی از کشورهای منطقه وارد کابل شد و در دیدار با مقام‌های طالبان، بر گسترش روابط میان چین و حکومت طالبان تاکید کرده است.

وزارت دفاع حکومت طالبان ناوقت روز شنبه ۲۳ نومبر (سوم قوس) با فرستادن اعلامیه‌ای به رسانه‌ها گفت که ملا یعقوب مجاهد، سرپرست این وزارت با یو شاویونگ، نمایندۀ ویژه چین برای افغانستان در مورد، همکاری‌های اقتصادی، تحکیم روابط دوجانبه، سرحدات، سرمایه‌گذاری‌ها و سایر موضوعات دیگر صحبت کرده است.

این وزارت گفته است: "سرپرست وزارت دفاع ملی، چین را همسایه‌ای شریک و همکار مهم برای مردم افغانستان دانست و بر تعهد وزارت دفاع ملی به همکاری در زمینه‌های مشترک تاکید کرد."

در این حال، یو شاویونگ، نمایندۀ چین پس دیدار با مقام‌های طالبان، در پیامی در شبکۀ اجتماعی ایکس، گفتگوها با مقامات طالبان را برای گسترش روابط و ادامۀ همکاری‌ها برای بازسازی افغانستان مهم خواند.

او گفته است که چین خواستار رابطه دوستانه و سودمند با افغانستان است.

این دپلومات چینی همچنان با عبدالکبیر، معاون سیاسی ریاست الوزرای حکومت طالبان دیدار کرده و دو طرف خواستار همکاری‌های اقتصادی و گسترش روابط میان چین و طالبان شده اند.

طالبان در اعلامیه‌ای به نقل از عبدالکبیر گفته اند که عبدالکبیر به نمایندۀ ویژه چین اطمینان داد که افغانستان برای هیچ کشوری، به شمول کشورهای همسایۀ آن تهدید نیست.

عبدالکبیر افزوده است: "افغانستان با چین روابط خوب دارد و اکنون همکاری‌های اقتصادی و تجارتی میان دو کشور رو به توسعه می‌باشد...امارت اسلامی (حکومت طالبان) به تمام همسایگان و جهان اطمینان داده که افغانستان به هیچ کسی تهدید نخواهد بود."

در این اعلامیه طالبان به نقل از نمایندۀ ویژۀ چین برای افغانستان آمده است که او تاکید کرده که کشورش برای تقویت اقتصادی، گسترش روابط و افزایش همکاری‌ها با حکومت طالبان تلاش می‌کند.

این در حالی است که نمایندۀ ویژۀ چین برای افغانستان پیش از سفرش به کابل با مقام‌های ترکمنستان و پاکستان در شهرهای عشق‌آباد و اسلام‌آباد دربارۀ افغانستان بحث و گفتگو کرد.

وزارت خارجۀ ترکمنستان گفته است که یو شاویونگ در دیدار با مقام‌های این کشور، در مورد برگزاری نشست بعدی کشورهای همسایۀ افغانستان صحبت کرده است.

نمایندهٔ ویژهٔ چین همچنان در سفرش به پاکستان از افزایش فعالیت گروه‌های تروریستی در افغانستان ابراز نگرانی کرده و ضمن تاکید بر حضور و فعالیت "بیش از ۲۰ گروه تروریستی" در افغانستان، از تهدیدی که از این ناحیه متوجه امنیت چین و دیگر کشورهای منطقه می‌شود، هشدار داد.

این مقام چینی در مصاحبه با مرکز گفتگوهای بین‌المللی بیجینگ گفت: "پیش از حضور ایالات متحده، یک یا دو گروه تروریستی در افغانستان فعال بود، اما اکنون بیش از ۲۰ گروه تروریستی در این کشور فعالیت دارند."

یو شاویونگ از هیچ گروه مشخص تروریستی نام نبرد، اما مقام‌های چینی همواره از ارتباط جنبش ترکستان شرقی و مسلمانان جدایی طلب اویغور در ولایت شین‌ژیانگ چین با گروه طالبان ابراز نگرانی کرده اند.

طالبان همواره ادعاها در مورد حضور گروه‌های تروریستی در افغانستان را رد کرده و گفته اند که هیچ تهدیدی از این کشور متوجه همسایگان افغانستان، منطقه و جهان نیست.

حمدالله فطرت، معاون سخنگوی حکومت طالبان، ضمن رد نگرانی این دپلومات چینی گفت: "این نگرانی که در افغانستان گروه‌های خودسر وجود دارد، به‌جا نیست، حالا افغانستان امن است."

چین از معدود کشورهایی بود که پس از تسلط طالبان بر افغانستان، سفارت خود را در کابل مسدود نکرد و از نخستین کشورهایی بود که به دپلومات‌های طالبان اعتبارنامه داد. با این حال، چین مانند سایر کشورهای جهان، هنوز حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است.

هرچند این دپلومات چینی، بحث حقوق بشر به ویژه حق کار و آموزش زنان را در افغانستان مشکل فرعی دانسته است، کشورهای غربی و نهادهای معتبر بین‌المللی به شمول سازمان ملل متحد در کنار تشکیل حکومت همه‌شمول، احترام به حقوق بشر به شمول حق کار و آموزش زنان و دختران و احترام به حقوق اقلیت‌ها را پیش‌شرط هرگونه تعامل با طالبان خوانده اند.