وزارت خارجه حکومت طالبان از تصمیم قاسم جومارت توکایف، رییس جمهور قزاقستان مبنی بر حذف نام گروه طالبان از فهرست گروههای تروریستی ممنوع در این کشور استقبال کرده است.
ضیا احمد تکل، معاون سخنگوی وزارت خارجه حکومت طالبان در پیام ویدیویی به رسانهها ابراز امیدواری کرد که این تصمیم موجب توسعه روابط افغانستان و قزاقستان به ویژه تجارت میان دو کشور شود.
او گفت: "وزارت امور خارجه این گام را پیشرفتی مهم در درک قزاقستان در رابطه به امارت اسلامی [حکومت طالبان] و از میان برداشتن مانعی در برابر ارتقای سطح روابط دوجانبه میداند."
به گفتۀ تکل، قزاقستان یکی از شرکای مهم تجارتی و ترانزیتی افغانستان در منطقه است و این تصمیم منجر به پیشرفت و گسترش روابط دوجانبه و همکاریهای بیشتر اقتصادی دو کشور خواهد شد.
قاسم جومارت توکایف، رییس جمهور قزاقستان، تصمیم حذف طالبان از فهرست گروههای تروریستی کشورش را در نشست کشورهای عضو پیمان امنیت جمعی در سوم جون (۱۴ جوزا) اعلام کرد.
بر اساس گزارشها، رییس جمهور قزاقستان گفت که این تصمیم را با توجه به توسعه همکاریهای تجارتی و اقتصادی با افغانستان تحت حاکمیت طالبان گرفته است.
محکمۀ عالی قزاقستان در ماه مارچ ۲۰۰۵ طالبان را به عنوان یک گروه تروریستی به رسمیت شناخت و هرگونه تجارت و همکاری با این گروه را در خاک آن کشور ممنوع کرد.
پیش از تصمیم رییس جمهور قزاقستان، برخی از مقامات روسیه نیز درباره حذف نام طالبان از فهرست گروههای ممنوعه در این کشور اظهاراتی داشتند.
خبرگزاری تاس روسیه به تاریخ ۲۷ می (هفتم جوزا) در پیوند به حذف طالبان از این فهرست، از قول کابلوف گزارش داد: "این کار باید انجام شود. بدون آن، پیش از وقت خواهد بود که در مورد به رسمیت شناختن [طالبان] صحبت شود. بنا بر این، کار در این زمینه جریان دارد. تمام ملاحظات به رهبری ارشد روسیه گزارش داده شده است. ما منتظر تصمیم [رهبری] استیم."
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی قصر سفید به شدت به این اظهارات دپلومات روسی واکنش نشان داد. کربی در ۲۸ می (هشتم جوزا) در پاسخ به سوال صدای امریکا گفت که این اقدام روسیه میتواند ''پیام هولناک'' برای دیگر کشورها بفرستد.
کربی در واکنش به این اظهارات مقامات روسیه گفت: ''طالبان تا حالا به هیچ یک از تعهداتی که گفته بودند در زمان گرفتن قدرت عمل خواهند کرد، عمل نکرده اند."
این مقام قصر سفید همچنین گفته است که به دلایل متعدد، چون نحوه برخورد طالبان با زنان و دختران، روشی که طالبان اقتصاد خود را مدیریت میکنند و برخوردی که با مردم میکنند-واشنگتن به اقدام مشابه روسیه مبادرت نمیکند و نخواهد کرد.
کربی افزود: ''ما در موقفی نیستیم و نخواهیم بود که طالبان را به حیث حکومت رسمی افغانستان به رسمیت بشناسیم. در صورتی که روسیه این کار را انجام بدهد، اعتقاد داریم که این پیام بدی به دیگران خواهد داد...این اقدام نادرست است."
روسیه در سال ۲۰۰۳ زمانی طالبان را به طور رسمی درج فهرست سازمانهای تروریستی کرد که جنگجویان این گروه حملات مرگبار را بر ضد نیروهای امریکایی و متحدین آن در افغانستان انجام میدادند.
پیش از این اظهارات معاون سخنگوی وزارت خارجه حکومت طالبان، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت این گروه نیز از تصمیم قزاقستان استقبال کرده و از کشورهای دیگر خواسته بود تا اقدامات مشابهی را انجام دهند.
طالبان در فهرست گروههای ممنوعه و تروریستی بسیاری از کشورها از جمله ایالات متحده امریکا و برخی سازمان های بینالمللی قرار دارد و به همین دلیل به شمول تقویت روابط طالبان با این کشورها، برای مقامات این گروه در زمینه رفتوآمد و دادوستد محدودیتهایی وضع شده است.
طالبان در ماه اگست ۲۰۲۱ در افغانستان دوباره قدرت را به دست گرفتند، اما تاکنون هیچ کشور یا سازمان بینالمللی حکومت این گروه را به رسمیت نشناخته است.