بریتانیا: منع آموزش دختران در انستیتیوت‌های طبی توهین دیگری به حقوق زنان است

در حال حاضر افغانستان یگانه کشور در جهان است که در آن دختران از رفتن به مکاتب متوسطه، لیسه و دانشگاه محروم شده اند.

سفارت بریتانیا برای افغانستان به تصمیم تازۀ طالبان دربارۀ بستن دروازه‌های انستیتیوت‌های طبی به روی دختران واکنش نشان داده و این اقدام را توهین به حقوق زنان عنوان کرده است.

رابرت چاترتن دیکسون، شارژدافیر سفارت بریتانیا در افغانستان، روز سه‌شنبه سوم دسمبر (۱۳ عقرب) در پیامی در شبکۀ اجتماعی ایکس از این تصمیم طالبان ابراز تاسف کرده است.

او گفت: "من از گزارش‌های جدید که طالبان زنان را از تحصیلات طبی در افغانستان منع کرده‌اند، عمیقاً متاسف استم. این یک توهین دیگر به حقوق آموزش زنان است و دسترسی زنان و کودکان افغان به مراقبت‌های صحی را بیشتر محدود خواهد کرد."

بر اساس گزارش رسانه‌های محلی افغانستان، بخت‌الرحمان شرافت، معین وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان، در دیدار با مسوولان انستیتیوت‌های طبی کابل گفته است که پس از این، ثبت نام و ادامۀ آموزش دختران در این نهادهای آموزشی ممنوع است.

برخی از اشتراک‌کنندگان این نشست که از ذکر نام خود در گزارش خودداری کردند، گفته اند که بر اساس اظهارات این مقام طالبان، این تصمیم توسط هبت‌الله آخندزاده، رهبر این گروه، گرفته شده و مسدود شدن نهادهای آموزشی طبی بر روی دختران، تصمیم نهایی آنان است.

پیش از این، دختران در این نهادها در رشته‌های قابلگی، داروسازی، پروتز دندان، لابراتوار، اکسری، فیزیوتراپی و پرستاری مصروف آموزش بوده اند.

در ویدیوهایی که در رسانه‌های اجتماعی از ولایات مختلف افغانستان به نشر رسیده، دیده ‌می‌شود که طالبان مانع ورود دختران به داخل صنف‌های درسی شان شده اند.

در این ویدیوها همچنان دیده می‌شود که مسوولان نهادهای آموزشی طبی از دختران می‌خواهند که بر اساس تصمیم جدید طالبان، روند آموزش در این انستیتیوت‌ها متوقف شده و آنان منتظر اطلاع بعدی باشند.

سخنگویان حکومت طالبان تا اکنون در این مورد به گونۀ رسمی چیزی نگفته اند. هبت‌الله آخندزاده در حالی دختران را از ادامۀ آموزش در انستیتیوت‌های طبی منع کرده که بر اساس معلومات مسوولان این نهادها، قرار بود فردا روند آزمون پایان سمسترهای آنان آغاز شود.

پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱، این گروه مکاتب متوسطه و لیسه را به روی دختران بست. با آنکه بیش از ۱۱۶۰ روز از ممنوعیت رفتن دختران به صنوف بالاتر از صنف ششم مکاتب می‌گذرد، طالبان تا کنون برای باز شدن دوبارۀ مکاتب به روی دختران هیچ اقدامی نکرده اند.

علاوه بر این، طالبان در دسمبر ۲۰۲۲ تحصیل دختران را در دانشگاه‌ها و موسسات تحصیلات عالی نیز ممنوع کردند.

در حال حاضر افغانستان یگانه کشور در جهان است که در آن دختران از رفتن به مکاتب متوسطه، لیسه و دانشگاه محروم شده اند. با وجود تاکید جدی جامعهٔ بین‌المللی برای از سرگیری آموزش دختران در افغانستان، این سومین سال است که طالبان به این محدودیت ادامه داده اند.

نگرانی‌ها از بسته‌ماندن مکاتب متوسطه و لیسۀ دختران و ادامه محدودیت‌های طالبان بر زنان و دختران در حالی مطرح می‌شود که طالبان ممنوعیت دختران از آموزش را موقتی عنوان کرده و گفته اند که روی نصاب تعلیمی و محیط مناسب تحصیلی مطابق شریعت اسلامی برای دختران کار می‌کنند، اما با گذشت بیش از سه سال نتوانسته اند این خواست مردم و جامعه بین‌المللی را جامۀ عمل بپوشانند.

ندا محمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان، به تاریخ ۲۵ اگست (چهارم سنبله) گفت که موضع این گروه در قبال آموزش دختران و تحصیل زنان در تضاد با شریعت و دین نیست، بلکه آنچه یک نظام شرعی در این خصوص حکم می‌کند، فیصله خواهد شد.

سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان افزود که تحقیق علما در این خصوص جریان دارد و اگر در تحقیقات ثابت شود که تحصیل زنان به این شکل جایز است، اجازه داده خواهد شد.