دو ادارۀ ملل متحد برای آزادسازی بودجۀ مسدود شدۀ اقلیمی افغانستان تلاش می‌کنند

سیلاب‌های ناشی از تغییر اقلیم در چند سال اخیر جان صدها نفر را در افغانستان گرفته است.

دو مقام سازمان ملل متحد به خبرگزاری رویترز گفته اند که این سازمان در تلاش است تا بودجۀ مسدودشدۀ افغانستان را برای مبارزه با تغییر اقلیم رها کرده و آن را در دسترس این کشور، که یکی از آسیب‌پذیرترین کشورهای جهان در برابر تغییرات اقلیم است، قرار دهد.

این مقام‌های ملل متحد گفته اند که پس از حاکم شدن طالبان بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱، چنین پرداخت‌ها به این کشور متوقف شده است.

افغانستان با آنکه در چند سال اخیر با مشکلات جدی ناشی از تغییر اقلیم چون خشکسالی، سیلاب‌های مرگبار و کمبود آب مواجه است، به دلیل مشکلات سیاسی که با حاکمیت طالبان در این کشور وجود دارد، نتوانسته است از بودجۀ ملل متحد برای مبارزه با تغییر اقلیم پولی دریافت کند.

دیک ترنچارد، مسوول ادارۀ غذا و زراعت ملل متحد در افغانستان، گفت: "هیچ تردیدی در زمینۀ تغییر اقلیم در افغانستان وجود ندارد. شما هرجایی که بروید تاثیر تغییر اقلیم و پیامدهای محیطی آن را دیده می‌توانید."

ادارۀ غذا و زراعت ملل متحد و ادارۀ انکشافی ملل متحد در صدد اند تا پیشنهاد حدود ۱۹ میلیون دالر را برای مبارزه با تغییر اقلیم در افغانستان به برنامه جهانی محیط زیست سازمان ملل متحد پیشکش کنند.

ادارۀ غذا و زراعت ملل متحد آرزومند است که با دریافت ده میلیون دالر برنامه‌های مدیریت علفچرها، جنگلات و منابع آبی را در چهار ولایت افغانستان تمویل کند، بدون آنکه این پول مستقیماً به مقام‌های طالبان تحویل داده شود.

به همین ترتیب، برنامه انکشافی ملل متحد پیشنهاد ۸.۹ میلیون دالر را برای بهبود جوامع روستایی که معیشت شان به دلیل تغییر اقلیم به شدت متاثر شده است، ارایه کرده است. اگر این بودجه منظور شود، این ادارۀ ملل متحد پروژۀ دیگری را به ارزش ۲۰ میلیون دالر پیشنهاد خواهد کرد.

ستیفن رودریکوز، نمایندۀ ادارۀ انکشافی ملل متحد در افغانستان، به خبرگزاری رویترز گفت که با همه نهادهای بزرگ تمویل کنندۀ برنامه‌های مبارزه با تغییر اقلیم در گفتگو است تا منابع برای افغانستان دوباره فراهم شود. او نیز گفت که این وجوه از طریق حکومت طالبان به مصرف نخواهد رسید.

حکومت‌ها همواره در کنار نهادهای بین‌المللی کار می‌کنند تا پروژه‌هایی را که از سوی ملل متحد برای مبارزه با تغییر اقلیم تمویل می‌شود، تطبیق کنند. اما چون حکومت طالبان از سوی هیچ کشوری به رسمیت شناخته نشده است، چنین برنامه‌ها در سه سال گذشته در افغانستان تطبیق نشده است.

سیلاب‌های شدید در سه سال گذشته سبب مرگ صدها نفر در افغانستان شده و هزاران هکتار زمین زراعتی را به شدت آسیب رسانده است. افزون بر آن افغانستان بدترین خشکسالی را در چند دهۀ اخیر تجربه می‌کند.

پیشنهادهای ادارات غذا و زراعت و برنامۀ انکشافی ملل متحد ابتدا باید از سوی منشی برنامۀ جهانی محیط زیست ملل متحد منظور شده و سپس برای تصمیم نهایی به شورای ۳۲ عضوی این نهاد پیشکش شود.