همزمان با وخیم شدن ارایهٔ خدمات صحی در افغانستان، صندوق وجهی سازمان ملل متحد برای کودکان (یونیسف) میگوید که در حال حاضر به ۲۷هزار و ۵۰۰ کارمند صحی در افغانستان معاش منظم ماهانه پرداخت میکند.
این سازمان ناوقت روز پنجشنبه اول سپتمبر (۱۰ سنبله) در تویترش نوشته است که معاش ماهانه کارکنان صحی افغانستان با حمایت مالی بانک جهانی و صندوق بازسازی افغانستان تامین میشود.
صندوق وجهی ملل متحد برای کودکان گفته است که با این کار، داکتران افغان به ارایه خدمات صحی با کیفیت رایگان به بیماران مبتلا به سوتغذیه ادامه خواهند داد.
یونیسف با دو داکتر افغان از بخش سوتغذیه شفاخانه ولایتی ننگرهار که در چند ماه گذشته از این سازمان معاش ماهانه دریافت کرده اند، گفتگو کرده است.
داکتر سکندر غنی، مسوول ریاست شفاخانه ولایتی ننگرهار، از اینکه یونیسف به آنها معاش میدهد با خرسندی گفت: "هر چه قبلاً معاش داشتیم سوخت، معاش ما اکنون نسبت به گذشته بهبود یافته و هم به موقع پرداخت میشود."
نسیمه معروف، یکی دیگر از داکتران بخش سوتغذیه این شفاخانه، نیز با ابراز خوشحالی گفته است که مشکلات خانواده با پرداخت حقوق ماهانهاش توسط یونیسف حل میشود.
این داکتران افغان در شفاخانه حوزوی ننگرهار به مداوای بیماران مبتلا به سوتغذیه میپردازند که به گفتۀ آنان، اخیراً افزایش یافته است.
در عین حال، محمد آگ ایویا، نمایندۀ یونیسف برای افغانستان، نیز وضعیت کنونی را برای زنان و کودکان افغان به ویژه وضعیت سلامتی شان را دشوار خوانده است.
او گفته است که زنان و کودکان افغان میتوانند برای درمان رایگان به این شفاخانهها مراجعه کنند.
قبل بر این، برنامۀ انکشافی ملل متحد در افغانستان گفته بود که طی هشت ماه گذشته برای ۲۶هزار کارمند صحی ماهانه معاش پرداخته است.
به گفتۀ این ادارۀ ملل متحد، این شمار کارمندان تحت پوشش ملل متحد در سههزار مرکز صحی مشغول به ارایه خدمات اند.
برنامۀ انکشافی ملل متحد دسترسی مردم به خدمات باکیفیت صحی را در افغانستان مهم خوانده و بر کمک از سکتور صحی این کشور تاکید کرده بود.
پس از تسلط طالبان بر افغانستان در ماه اگست ۲۰۲۱ و خروج نیروهای خارجی از این کشور، افغانستان با مشکلات اقتصادی شدیدی مواجه شده است و از همینرو معاش بسیاری از کارکنان دولت، به شمول کارمندان صحی به موفع پرداخت نمیشود.
پیش از این، سازمان ملل متحد تعهد کرده بود که به منظور جلوگیری از فروپاشی نظام صحی افغانستان، به هزاران کارمند صحی ماهانه معاش میپردازد.
این در حالی است که وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان از موسسات کمککننده خواسته است که در هماهنگی با این وزارت امور شان را به پیش ببرند.
بر گفتهٔ وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان، یونیسف دوهزار و ۵۶۸ مرکز صحی را در ۳۴ ولایت تمویل کرده و کمیتۀ بینالمللی صلیب سرخ نیز حدود ۱۷ مرکز صحی را تمویل میکند.