شارژدافیر سفارت امریکا برای افغانستان به مناسبت دومین سال ممنوعیت کار زنان افغان در سازمانهای غیردولتی توسط طالبان گفته است که این اقدام بر روند زندگی مردم به ویژه زنان و دختران در افغانستان، تاثیر منفی گذاشته است.
کرن دکر که فعالیتهای خود را از دوحه پایتخت قطر به پیش میبرد، ناوقت روز سهشنبه ۲۴ دسمبر (چهارم جدی) گفت که دو سال از زمان منع کار کردن زنان افغان در نهادهای غیردولتی میگذرد و این اقدام مشکلات زیادی را به آنان به بار آورده است.
دکر افزوده است: "زنان در تامین تلاشهای بشردوستانه ضروری هستند و حذف ایشان فقط بحران جاری افغانستان را عمیقتر میکند."
طالبان پس از حاکمیت مجدد بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱ محدودیتهای فراوانی را بر زنان و دختران در افغانستان وضع کرده اند. این گروه در سپتمبر ۲۰۲۱، آموزش دختران را در مکاتب متوسطه و لیسه منع و سپس در دسمبر ۲۰۲۲ زنان را از آموزش در دانشگاهها و کار در سازمانهای غیر دولتی محروم کرد.
شارژدافیر سفارت امریکا برای افغانستان همچنان گفته است که آیندۀ با ثبات و مرفه برای افغانستان بدون حضور زنان در جامعه ممکن نیست. به گفتۀ دکر، ایالات متحدۀ امریکا به پشتیبانی خود از زنان و دختران در افغانستان ادامه میدهد.
پیش از این، دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری ملل متحد (اوچا) از منع کار زنان در روند کمکرسانی ابراز نگرانی کرده و گفته بود که برای دسترسی زنان به کار و افزایش ظرفیت آنان در روند عملیاتی کمکهای بشری در افغانستان تلاش خواهد کرد.
به گفتۀ اوچا، این اقدامات، روند رسیدگی به نیازمندان را با مشکل مواجه خواهد کرد.
ملل متحد گفته است که گروه طالبان پس از تسلط دوباره بر افغانستان، تا اکنون کم از کم ۳۹۲ دستورالعمل صادر کرده است که این اقدامات به گونۀ مستقیم بر فعالیتهای بشردوستانه تاثیر میگذارد.
این ادارۀ ملل متحد علاوه کرده است که از این میان، ۷۱ مورد این دستورالعملها به گونۀ ویژه مشارکت زنان را در روند کمکهای بشردوستانه هدف قرار داده است.
در گزارش آمده است که بیشتر این فرمانها دربارۀ رعایت حجاب، محدودیت بر فعالیت زنان در ساحات کار و کاهش حقوق کارمندان زن بوده است.
ملل متحد همچنان با اشاره به توشیح قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان اضافه کرده که این قانون محدودیتهای تبعیضآمیز موجود در افغانستان را تقویت کرده که این کار بر روند کمکرسانی برای نیازمندان تاثیر منفی خواهد گذاشت.
به گفتۀ به ملل متحد، تنها در ماه اکتوبر میلادی، نهادهای امدادرسان از ۱۷۳ مداخله در روند کمکرسانی به نیازمندان خبر دادند که ۹۸ درصد این مداخلات، توسط مقامهای طالبان انجام شده است.