امریکا محاکمهٔ کارمند پیشین قنسولگری خود در روسیه را محکوم کرد

مقامات روسی روز جمعه اعلام کردند که رابرت شونوف به جرم "همکاری مخفی با یک دولت خارجی" به چهار سال و ۱۰ ماه زندان محکوم شده است.

ایالات متحده روز شنبه دوم نومبر (۱۲ عقرب) گفت که محکومیت یک کارمند پیشین قنسولگری ایالات متحده در شهر ولادی وستوک در شرق روسیه را "به شدت محکوم" می کند.

مقامات روسی روز جمعه اعلام کردند که رابرت شونوف به جرم "همکاری مخفی با یک دولت خارجی" به چهار سال و ۱۰ ماه زندان محکوم شده است.

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، در یک بیانیه‌ای با کلمات تند گفت که "محکومیت براساس اتهامات بی‌اساس یک بی‌عدالتی فاحش است." او افزود که این اتهامات "کاملاً غیرواقعی و بی‌اساس" است.

رابرت شونوف، تبعهٔ روسی برای بیش از ۲۵ سال در قنسولگری ایالات متحده در شهر ولادی وستوک در شرق روسیه کار می‌کرد و پس از آن که روسیه در سال ۲۰۲۱ اتباع این کشور را از کار در ماموریت‌های ایالات متحده منع کرد، خانه‌نشین شد.

به گفتهٔ وزارت خارجه، شونوف بعداً به حیث یک قراردادی خصوصی "با رعایت دقیق قوانین روسیه" گزارش‌های مطبوعاتی را از رسانه‌های قابل دسترس عامه روسی جمع آوری می‌کرد.

شونوف در ماه می سال گذشته توسط ادارهٔ امنیت فدرال روسیه به اتهام جمع‌آوری اطلاعات در مورد جنگ اوکراین و سایر موضوعات برای واشنگتن، بازداشت شد.

روسیه در ماه سپتمبر ۲۰۲۳ اعلام کرد که دو دپلومات امریکایی را به اتهام همکاری با شونوف، اخراج می‌کند. ایالات متحده نیز در ماه اکتوبر همان سال در یک اقدام تلافی جویانه دو دپلومات روسی را از امریکا اخراج کرد.

در سال‌های اخیر، دستگیری امریکایی‌ها در روسیه افزایش یافته است. این امر نگرانی‌هایی را به وجود آورده که روسیه ممکن است از بازداشت امریکایی‌ها به عنوان ابزاری برای چانه‌زنی استفاده کند، تا در ازای آزادی آنان، روس‌های محکوم به جنایات در ایالات متحده و اروپا را بازگرداند.

ایالات متحده، به تاریخ اول اگست (۱۱ اسد)، یک تبادله تاریخی زندانیان با روسیه را تایید کرد که رهایی ایوان گریشکویچ، خبرنگار امریکایی روزنامه وال استریت ژورنال، السو کورماشیوا، خبرنگار رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی، پال ویلن، نظامی پیشین امریکایی و ولادیمیر کارامورزا، دارندۀ اقامت دایمی ایالات متحده از زندان روسیه شامل این معامله بود.

در این تبادله، ایالات متحده رهایی ۱۶ نفر، به شمول پنج شهروند آلمان و هفت شهروند روسیه را در بدل هشت نفر که در ایالات متحده، آلمان، پولند، ناروی و سلوانیا محبوس بودند، تضمین کرد.

این، بزرگترین معاملۀ تبادلۀ زندانیان میان ایالات متحده و روسیه از عصر جنگ سرد به اینسو خوانده شده است. اما حتی پس از این تبادله، چندین تبعه امریکایی و اتباع دو تابعیتی در روسیه در بازداشت باقی مانده اند.