امیری: زنان افغانستان در حال بسیج‌شدن علیه سیاست‌های افراطی طالبان اند

رینا امیری با اشاره به برگزاری نشست زنان افغانستان در البانیا افزوده که مبارزات زنان و دختران نه تنها برای این کشور، بلکه در همه جاها پیامدهای موثر خوهد داشت.

رینا امیری با اشاره به برگزاری نشست زنان افغانستان در البانیا افزوده که مبارزات زنان و دختران نه تنها برای این کشور، بلکه در همه جاها پیامدهای موثر خوهد داشت.

همزمان با پایان نشست بزرگ زنان افغان در البانیا، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده در امور زنان، دختران و حقوق بشر در افغانستان گفته است که در حال حاضر این زنان در حال بسیج‌شدن در برابر سیاست‌های سرکوب‌گرانه طالبان اند.

رینا امیری، ناوقت روز سه‌شنبه ۱۷ سپتمبر (۲۷ سنبله) در رشته پیام‌های در صفحۀ ایکس نگاشته است که زنان و دختران افغانستان هرگز تسلیم این سیاست‌های افراطی طالبان نخواهد شد.

او افزوده است: "با ادامۀ سیاست سرکوب جنسیتی توسط طالبان و بازگشت به سیاست‌های افراطی دهه ۱۹۹۰، زنان افغان در داخل و خارج از کشور در حال بسیج شدن هستند و در مکان‌های مختلف گردهم می‌آیند تا نشان دهند که ما را برای دفاع از حقوق خود پاسخگو خواهند دانست."

نخستین نشست بزرگ زنان افغانستان به تاریخ ۱۱ سپتمبر (۲۱ سنبله) در شهر تیرانا، پایتخت البانیا برگزار شد و در آن فعالان حقوق بشر، مقام‌های پیشین حکومت افغانستان، خبرنگاران و زنان از بخش‌های دیگر جامعه شرکت کردند.

بنیاد زن برای افغانستان، که یک بنیاد غیر انتفاعی است، این نشست سه روزه را زیر نام "نشست زنان"، با حضور بیش از ۱۳۰ زن افغان میزبانی کرد.

اجندای این نشست، فراهم کردن فرصتی برای تعامل این زنان با یک‌دیگر و تبادل نظر با مقامات ارشد کشورهای اروپایی و ایالات متحده است.

رینا امیری که یکی از اشتراک‌کنندگان این نشست بود، با اشاره به برگزاری نشست زنان افغانستان در البانیا افزوده که مبارزات زنان و دختران نه تنها برای این کشور، بلکه در همه جاها پیامدهای موثر خوهد داشت.

او اضافه کرد: "این رهبران تسلیم نخواهند شد و ما باید قاطعانه در هر پایتختی در کنار آن‌ها بایستیم و از رویکرد همه ابزارها برای حمایت از شجاعت الهام بخش شان استفاده کنیم."

رینا امیری در حالی از برگشت طالبان به سیاست‌های دهۀ ۱۹۹۰این گروه ابراز نگرانی کرده است که وزارت عدلیهٔ حکومت طالبان، به تاریخ ۲۱ اگست (۳۱ اسد) با نشر اعلامیه‌ای گفت که هبت‌الله آخندزاده، رهبر این گروه، قانون امر به معروف و نهی از منکر را توشیح کرده و اکنون این قانون در سراسر افغانستان نافذ است.

طالبان گفته اند که این قانون به "آداب و اصول احتساب" پرداخته و هدف آن "منع کردن از منکرات و اجتناب از گناه" ذکر شده است. در بخشی از این قانون آمده است که "ستر تمام بدن زن لازمی و پنهان کردن روی زن به سبب ترس از فتنه ضروری است." همچنان در ماده ۱۳ این قانون، شنیدن صدای زنان، حتا نعت و تلاوت، به طور کلی منع شده و گفته شده است که صدای بلند زنان "عورت" تلقی می‌شود.

انفاذ این قانون با واکنش گستردۀ بین‌المللی روبرو شده و شمار زیاد کشورها و نهادهای بین‌المللی مدافع حقوق بشر خواستار لغو فوری آن شدند.

فعالان حقوق زن و نهادهای مدافع حقوق بشر به شمول سازمان ملل متحد می‌گویند که انفاذ این قانون، منجر به حذف کامل زنان از جامعه در افغانستان می‌شود.

در پاسخ به این نگرانی‌ها، ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان گفته است که اگر غیرمسلمانی در مورد این قوانین اظهار نگرانی‌ می‌کند یا بر آن ایراد می‌گیرد، باید نخست خود را از قوانین اسلامی با خبر بسازد و به ارزش‌های اسلامی احترام بگذارد.

سخنگوی حکومت طالبان گفت که نباید در خصوص تطبیق این قوانین هیچ نوع نگرانی وجود داشته باشد، زیرا به گفتۀ وی در آن برای هیچ کسی محدودیت وجود ندارد و نه بر کسی "ظلم و ستم" صورت می‌گیرد.