امیری: سیاست‌های تبعیض‌آمیز طالبان مانع یک افغانستان با ثبات و صلح‌آمیز می‌شود

به گفتۀ امیری، در بیش از چهار دهۀ گذشته، میلیون‌ها نفر در افغانستان جان‌های خود را به دلیل جنگ و نقض حقوق بشر در این کشور از دست داده اند.

رینا امیری، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده در امور زنان، دختران و حقوق بشر در افغانستان، از پالیسی‌های تبعیض‌آمیز طالبان علیه زنان و دختران در این کشور انتقاد کرد و گفت که ادامۀ این وضعیت مانع یک افغانستان با ثبات و صلح‌آمیز می‌شود.

امیری ناوقت روز سه‌شنبه دهم دسمبر (۲۰ قوس) در رشته‌ پیام‌هایی به مناسبت روز جهانی حقوق بشر در شبکۀ اجتماعی ایکس گفت که برای رسیدگی به بحران کنونی افغانستان، موضوع حقوق بشر باید در محراق توجه قرار گیرد.

به گفتۀ امیری، در بیش از چهار دهۀ گذشته، میلیون‌ها نفر در افغانستان جان‌های شان را به دلیل جنگ و نقض حقوق بشر از دست داده اند.

او گفت: "ادامۀ سیاست‌های آزار و اذیت جنسیتی طالبان علیه زنان و دختران و نقض حقوق گروه‌های قومی و مذهبی، خبرنگاران و مدافعان حقوق بشر همچنان درد و رنج مردم افغانستان را عمیق‌تر می‌کند و چشم‌انداز یک افغانستان با ثبات و صلح‌آمیز را از بین می‌برد."

طالبان در بیش از سه سال گذشته، محدودیت‌های شدید و سرکوب‌گرانه را بر زنان وضع کرده، آنان را از آموزش به سویۀ بالاتر از مکتب ابتداییه و کار در سازمان‌های حکومتی و غیرحکومتی، سفر بدون محرم شرعی مرد، رفتن به پارک‌ها، حمام‌ها و کلب‌های ورزشی منع کرده اند، اقدامی که ملل متحد آنرا "آپارتاید جنسیتی" عنوان کرده است.

همزمان با این، شارژدافیر سفارت امریکا برای افغانستان که در حال حاضر، فعالیت‌های خود از قطر به پیش می‌برد، از محدودیت‌های طالبان در این کشور انتقاد کرده و گفته است که آنان در کنار مردم این کشور برای بازگشایی مکاتب و مراکز آموزشی به روی همه مردم افغانستان می‌ایستند.

کرن دکر در پیامی در شبکۀ اجتماعی ایکس به مناسبت روز جهانی حقوق بشر گفته است: "آموزش نخستین شرط صحت و رفاه است. تمام زنان و مردان افغان مستحق صحت و فرصت خوب هستند. آنها سزاوار این هستند که زندگی خود را با عزت سپری کنند. این حقوق، امروز و هر روز دیگر غیرقابل مذاکره است."

در این حال، ریچارد بنیت، گزارشگر ویژۀ شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، از تلاش‌های شهروندان افغانستان به هدف به دست آوردن حقوق شان ستایش کرده و ادامۀ نقض حقوق بشر توسط طالبان را در این کشور نگران‌کننده خوانده است.

بنیت گفته است که طالبان به آزار و اذیت جنسیتی، شکنجه و بدرفتاری به حاشیه راندن اقلیت‌های مذهبی ادامه داده و همچنان آنان فضا را برای فعالیت‌های مدنی در این کشور تنگ‌تر کرده اند.

گزارشگر ویژۀ شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد از همه خواسته است که باید در کنار مردم افغانستان بایستند.

این در حالی است که روز گذشته، هیات معاونت سازمان ملل متحد (یوناما) در افغانستان به مناسبت روز جهانی حقوق بشر، از مقامات طالبان خواست که تعهدات جهانی حقوق بشر را به عنوان کلیدی برای صیانت و شکوفایی نسل کنونی و آیندۀ زنان، دختران، مردان و پسران در سراسر افغانستان بپذیرند.

سازمان ملل متحد همه ساله از دهم دسمبر (۲۰ قوس) روز جهانی حقوق بشر تجلیل می‌کند. یوناما گفته است که شعار امسال روز جهانی حقوق بشر "حقوق ما، آیندۀ ما، همین اکنون" است.

نگرانی‌ها از ادامۀ نقض حقوق بشر در افغانستان در حالی مطرح می‌شود که حکومت طالبان در تازه ترین مورد، دروازۀ انستیتیوت‌های طبی را به روی دختران مسدود کرده و این اقدام طالبان، واکنش‌های زیادی را در روزهای اخیر به دنبال داشته است.

شماری از رسانه‌ها به تاریخ دوم دسمبر (۱۲ قوس) گزارش دادند که بخت‌الرحمان شرافت، معین وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان، در دیدار با مسوولان انستیتیوت‌های طبی کابل گفته است که پس از این، ثبت نام و ادامۀ آموزش دختران در این نهادهای آموزشی ممنوع است.