گروهی از فعالان زن بار دیگر در کابل تظاهرات کردند

در آستانهٔ هشتم مارچ، روز بین‌المللی زنان، برخی از فعالان زن در کابل بار دیگر دست به تظاهرات زده و از ادامۀ محدودیت‌های طالبان بر زنان و دختران انتقاد کردند.

این تظاهرات پیش از چاشت روز سه‌شنبه هفتم مارچ (۱۶ حوت) در ساحۀ شهرنو و در نزدیکی دفتر هیات معاونت سازمان ملل متحد (یوناما) در کابل برگزار شد و در آن، حدود ۳۰ زن و دختر اشتراک کرده بودند.

معترضان شعارهای "شریعت بهانه است، هدف حذف زنان است" و "حق، عدالت و آزادی" سر داده و خواستار توجه جامعه جهانی به ویژه سازمان ملل متحد در پیوند به وضعیت زنان در افغانستان شدند.

این معترضان همچنان ضعف زنان را به معنای ضعف جامعه عنوان کرده و گفته اند که با ادامۀ محدودیت‌های طالبان بر زنان و دختران در این کشور، آنان از جامعۀ افغانستان حذف شده اند.

با محدودیت‌های فزایندهٔ طالبان در بیش از یک‌ونیم سال گذشته، زنان و دختران بارها در کابل و شماری از ولایات افغانستان دست به تظاهرات زده و از ادامۀ سیاست‌های سخت‌گیرانه طالبان انتقاد کردند.

روز گذشته نیز برخی از فعالان حقوق زن در کابل در یک نشست اعتراضی در یک مکان سربسته از محدودیت‌های طالبان بر آنان ابراز نگرانی کرده و گفتند که زنان و دختران در این کشور "فدای مصلحت‌های سیاسی شده اند".

آنان در اعلامیه‌ای هشتم مارچ، روز جهانی زنان را به سازمان ملل متحد، ادارات مربوط به زنان و دیدبان حقوق بشر "تسلیت" گفته اند.

در اعلامیه‌ای این زنان آمده است: "ما زنان افغانستان از سازمان ملل متحد، دیگر درخواست نداریم به جز زهرخند به بیهودگی این سازمان جهانی که هویت باخته است و در تعاملات جهانی ابزار برای اجرای سیاست‌های قدرتمندان پر ادعا شده است."

این در حالی است که ریچارد بنیت، گزارشگر ویژهٔ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر در افغانستان، گفته است که رفتار طالبان با زنان و دختران در این کشور به مثابهٔ "جنایت علیه بشریت" شمرده شده می‌تواند.

بنیت در گزارشی که روز دوشنبه ششم مارچ (۱۵ حوت) به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد پیشکش شد، نگاشته است: "پالیسی عمدی و سنجیده شدهٔ طالبان است تا حقوق بشری زنان و دختران افغان را انکار کرده و آنان را از حیات عامه محروم کنند. اینکار جرم بین‌المللی آزار جنسیتی شمرده می‌شود که به خاطر آن مقام‌های [طالبان] پاسخگو قرار گرفته می‌توانند."

ریچارد بنیت گفته است که شورای حقوق بشر ملل متحد باید پیام قوی به طالبان بفرستد که "رفتار افتضاح‌آور با زنان و دختران، به شمول شریعت در هر زمینه‌ای که باشد، غیرقابل تحمل و غیرقابل توجیه است."

پیش از این مقام‌های طالبان نقض حقوق بشری زنان را در افغانستان انکار و ادعا کرده بودند که حقوق زنان و دختران در افغانستان در چارچوب شریعت اسلام تامین است.