پنجمین نشست "روند ویانا" با حضور برخی از رهبران سیاسی افغانستان، فعالان مدنی و مقامهای پیشین نظامی که مخالف حکومت طالبان اند، در ویانا، پایتخت اتریش، آغاز شد که به گفتۀ اشتراککنندگان در مورد "نقشه راه سیاسی افغانستان" در آن بحث میشود.
برگزار کنندگان روند ویانا گفته اند که این نشست که روز سهشنبه ۱۸ فبروری (۳۰ دلو) آغاز شد، با حضور دهها تن از چهرههای سیاسی، به شمول احمد مسعود، رهبر جبهۀ مقاومت ملی افغانستان و یاسین ضیا، رهبر جبهۀ آزادی افغانستان تا دو روز ادامه خواهد یافت.
علی میثم نظری، مسوول بخش روابط خارجی جبهۀ مقاومت ملی افغانستان، در پیامی در شبکۀ اجتماعی فیسبوک این نشست را بزرگترین گردهمایی پیرامون افغانستان عنوان کرده و گفته است که بیش از ۹۰ نفر به گونۀ حضوری در آن اشتراک کرده اند.
میثم افزوده است: "گفتگوها بر تطبیق نقشۀ راه تصویب شده در سال گذشته، رسیدگی به وضعیت وخیم و اسفبار افغانستان و بررسی راههای بالقوه برای پر کردن خلای قدرت و برقراری صلح پایدار، متمرکز خواهد بود."
به گفتۀ وی، اشتراککنندگان این نشست، با پیشینههای متفاوت دیدگاهای سیاسی مختلف و از جوامع قومی و مذهبی متنوع افغانستان حضور دارند. او افزوده است: "ما امیدواریم که این دور، اجماع بیشتر، وحدت و مسیر روشن به سوی یک افغانستان دموکراتیک و صلحآمیز را تقویت کند."
روز گذشته تنظیمکنندگان این نشست با نشر اعلامیهای گفتند که در پنجمین نشست روند ویانا، نمایندگان احزاب، گروهها و جریانهای مستقل، شخصیتهای آزاد، زنان و جوانان دعوت شدهاند.
در اعلامیه آمده است: "این پروسه به عنوان بزرگترین سکوی سیاسی برای مخالفان طالبان در کشور شناخته میشود و شرکتکنندگان آن با تشکیل یک ایتلاف افقی در تلاش برای تدوین یک نقشه راه سیاسی برای آینده افغانستان استند."
به گفتۀ آنان، قرار است اشتراککنندگان در این نشست، در مورد گامهای عملی برای "اجرای نقشه راه سیاسی مشترک" به هدف دستیابی به یک طرح دموکراتیک جایگزین پس از طالبان، بحث و تبادل نظر کنند. قرار است در پایان این نشست، قطعنامهای نیز صادر شود.
چهارمین دور این نشست به تاریخ ۲۴ جون (چهارم سرطان) در ویانا، پایتخت اتریش برگزار شد. در آن نشست، احمد مسعود، رهبر جبهۀ مقاومت ملی افغانستان، محمد محقق و برخی از سران سیاسی و نظامی مخالف طالبان نیز اشتراک کرده بودند.
همچنان در سه نشست گذشته حدود ۳۳ رهبر سیاسی، نظامی و قومی مخالف حکومت طالبان اشتراک داشتند.
طالبان تا اکنون در مورد نشست پنجم ویانا چیزی نگفتهاند، اما پیش از این حکومت این گروه نشستهای قبلی ویانا را "بیفایده" خوانده بود.
گروه