مرکز عالی صنعت قالین به منظور رشد صادرات قالین افغانستان، بازاریابی، بلند بردن سطح رقابت و فروش قالین های افغانی در بازار های جهانی روز شنبه به کمک مالی ایالات متحده امریکا گشایش یافت.
عصمت گلستانی، رئیس اجرایی مرکز عالی قالین گفت که برنامه های متعدد آموزشی هم در داخل افغانستان و هم در خارج از کشور برای بلند بردن مهارت های مسلکی دست اندرکاران سکتور قالین در برنامه های این مؤسسه شامل است.
گلستانی افزود که رشد ظرفیت ها، تولید، صدور و رقابت قالین افغانستان در بازار های بین المللی از اهداف این موسسه است. او همچنان از برنامه های آموزشی برایب بلند بردن ظرفیت های تولیدی، تخنیکی و اقتصادی اعضای سکتور قالین، از جمله آموزش های تخنیکی، آموزش های راه یافتن به بازار بین المللی رقابت در بازار بین المللی، درک و فهم بازار نیز خبر داد.
تفاهمنامۀ همکاری و ایجاد این موسسه روز شنبه میان مسوولین اداره انکشاف صادارت افغانستان و مسوولین مؤسسه برتر قالین به امضا رسید.
نجلا ایوبی رئیس اداره انکشاف صادرات افغانستان در مراسم امضای این تفاهم نامه ابراز امیدواری کرد که با افتتاح این مرکز و طرح و دیزاین های جدید و عصری، قالین افغانستان بازار های اروپا و امریکا را تحت پوشش قرار داده و سکتور قالین افغانستان از حالت رکود برآید.
رکود شدید صادرات
نمایندگان سکتور قالین از تاسیس این اداره استقبال می کنند اما می گویند که از سال ۲۰۰۸ تا سال ۲۰۱۴ کاهش قابل ملاحظه در صادرات قالین رخ داده است.
هادی فرزام یکی از نمایندگان سکتور قالین گفت بین سال های ۲۰۰۳ الی ۲۰۰۸ صادرات قالین ۷۰ در صد رشد داشت اما از سال ۲۰۰۸ الی سال ۲۰۱۴ در صادرات قالین ۷۵ در صد رکود به عمل آمده است.
در حال حاضر به گفته آقای فرزام حدود ۴۰ هزار متر مربع قالین در یک ماه صادر می شود در حالیکه در سال ۲۰۰۸ افغانستان در یک ماه ۱۵۰ هزار مترمربع قالین صادر می کرد. او بی توجهی دولت را دلیل رکود صنعت قالین می داند.
آقای فرزام از کاهش بیشتر صادرات قالین افغانستان ابراز نگرانی کرده می گوید که دولت باید مشکلاتی چون نبود زمین برای تاسیس صنایع قالین بافی، قرضه های بانکی و مشکلات ترانزیتی را از میان بردارد.
آقای فرزام می گوید که در حال حاضر ۸۵ در صد قالین افغانستان از طریق پاکستان به خارج صادر می شود. او گفت که همچنان قالین افغانستان با نام و مهر و موم پاکستان صادر می شود که در خارج قالین افغانی گفته نمی شود.
دست اندرکاران سکتور قالین می گویند که بخاطر رشد صادارت قالین و اینکه قالین افغانستان به نام این کشور صادر شود به توجه و همکاری جدی دولت با سکتور قالین نیاز است.
اما رئیس اداره انکشاف صادارت افغانستان گفت که زمینه برای تاسیس مرکز عالی قالین در نتیجه تلاش های این اداره فراهم شده است و انتظار می رود که رکود صادرات قالین با آغاز فعالیت های این مرکز از میان برداشته شود.