آمار وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان حکومت طالبان نشان میدهد که به گونۀ میانگین روزانه بیش از ۱۲۰۰ مهاجر افغان از ایران داوطلبانه و یا به گونهٔ اجباری به افغانستان بر میگردند.
این وزارت گفته است که از اول تا هفتم سنبله بیش از هشتهزار و ۵۰۰ مهاجر افغان از ایران از طریق مرز اسلامقلعۀ هرات و نیمروز وارد افغانستان شده اند.
در تازهترین مورد، این وزارت امروز سهشنبه ۲۹ اگست (هفتم سنبله) با نشر اعلامیهای گفت که بیش از دوهزار و ۵۷۰ مهاجر افغان به تاریخ ششم سنبله از ایران برگشته اند.
این وزارت گفته است که از این میان بیش از ۲۵۰۰ نفر برای دریافت کمکهای خوراکی و غیرخوراکی به سازمان بینالمللی مهاجرت معرفی شده اند.
این در حالی است که عبدالکبیر، معاون سیاسی ریاستالوزرای حکومت طالبان، روز گذشته در دیدار با هیات پارلمانی ایران، خواستار ایجاد تسهیلات برای مهاجرین افغان در آن کشور شد.
حسن کاظمی قمی، نمایندۀ ویژۀ رییس جمهور ایران و سفیر آن کشور در کابل به تازگی گفته است که توسعه دپلوماسی با سازمان ملل متحد در چارچوب طرح توسعه ملی و تعریف نقشه راه مشخص، به منظور جلب حمایتهای بینالمللی از پناهجویان افغان در ایران یکی از موضوعات مهمی است که دنبال میشود.
پیش از این مقامات مرزی ایران در ماه اسد گفته بودند که بیش از ۳۰هزار مهاجر غیرقانونی افغان از طریق مرز میلک نمیروز به افغانستان برگردانده شدند.
آمار کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان نشان میدهد که تا ختم ۲۰۲۲ میلادی ۵.۲ میلیون مهاجر و پناهجوی افغان در کشورهای همسایه به ویژه ایران و پاکستان ثبت شده اند.
از این میان، پس از اگست ۲۰۲۱ میلادی و تحولات سیاسی در افغانستان، ۱.۶ میلیون افغان به کشورهای همسایه مهاجر شده اند.
اما وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان حکومت طالبان گفته است که از اگست ۲۰۲۱ تا ۲۳ اگست ۲۰۲۳ بیش از دو میلیون مهاجر افغان به کشورشان برگشته اند.
کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان، افزایش شدید هزینههای زندگی و نبود فرصتهای کاری در ایران و پاکستان را دلیل اصلی برگشت مهاجرین افغان از این کشورها خوانده است.
گروه