سرمفتش ایالات متحده برای بازسازی افغانستان (سیگار) روز سهشنبه ۱۴ مارچ (۲۳ حوت) در گزارشی گفت که با وجودیکه رژیم طالبان ۵۰ درصد جمعیت افغانستان را در ''حبس خانگی'' قرار داده است، امریکا هشت میلیارد دالر را برای مردم افغانستان و مهاجران افغان فراهم کرده است.
در گزارش تجدید شدهٔ سیگار که به کانگرس امریکا پیشکش شده است، این اداره گفته است که پس از مسلط شدن مجدد طالبان در اگست ۲۰۲۱ میلادی بر افغانستان، بخش اعظم " دستآوردهای زنان و دختران که در ۲۰ سال گذشته به دست آمده بود، کاملا از بین رفته" است.
سیگار در این گزارش گفته است که طالبان از طریق فرامین به گونهٔ هدفمند حضور زنان را از ''زندگی عمومی حذف'' کرده اند، زیرا دختران از رفتن به مکتب به صنوف بالاتر از ششم و ادامهٔ تحصیل در پوهنتونها محروم شده اند.
در گزارش سیگار آمده است که " حالا افغانستان یگانه کشوری در جهان است که رفتن دختران به مکتب متوسطه و پوهنتون غیرقانونی است.”
در این گزارش بار دیگر تاکید شده است که طالبان از طریق صدور فرامین زنان و دختران را از بخش اعظم اشتغالزایی در بیرون خانه محروم کرده اند.
بر اساس گزارش سیگار: "خلاصه، طالبان نیمی از مردم را به حبس خانگی محکوم کرده اند." سیگار با اشاره به وضعیت زنان و دختران در دور نخست حاکمیت طالبان بین سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ میلادی گفته است: " زنان بار دیگر از فضای عمومی منع شده اند.”
امریکا، بزرگترین کمک کننده برای افغانستان
دفتر سرمفتش ایالات متحده برای بازسازی افغانستان در این گزارش گفته است که پس از مسلط شدن مجدد طالبان، ایالات متحده منحیث بزرگترین کمک کننده برای مردم افغانستان و مهاجران افغان باقی مانده و از اگست سال ۲۰۲۱ به اینسو، بیش از بیش هشت میلیارد دالر به مردم آن کشور فراهم کرده است.
این کمکها شامل بیش از دو میلیارد دالر کمکهای بشری و توسعهای در افغانستان و انتقال ۳.۵ میلیارد دالر به صندوق امانت پولی افغانستان میشود.
حکومت ایالات متحده به تاریخ ۱۴ سپتمبر امسال اعلام کرد که ۳.۵ میلیارد دالر از داراییهای منجمد شدۀ افغانستان را به یک صندوق امانت پولی در سویس میسپارد تا برای کمک و بهبود اقتصاد افغانستان به مصرف برسد.
بر اساس گزارش سیگار، علاوه بر آن، ایالات متحده ۲.۷ میلیارد دالر را برای سال مالی ۲۰۲۲ اختصاص داد تا صرف مصارف آنعده افغانهایی شود که از افغانستان تخلیه شده اند.
سیگار در گزارش روز سهشنبه خود گفته است که با در نظرداشت محدودیتهای وضع شده از سوی طالبان، سوال جدی این است که آیا امریکا کمکهایش را برای افغانستان زیر سلطهٔ طالبان ادامه دهد یا خیر؟
سیگار گفته است که ایالات متحده در این مورد ''چندین واقعیت را مدنظر بگیرد.''
نخست اینکه در حال حاضر ایالات متحده بزرگترین کمک کننده بشری در افغانستان است؛ کمکهای خود را از طریق ملل متحد به افغانستان فراهم میکند و کمکهای بشری ملل متحد متکی به پول نقد است که هفتهٔ ۴۰ میلیون دالر از نیویارک به کابل منتقل میشود.
دوم اینکه کمکهای ایالات متحده به افغانستان چه ماهیت بشردوستانه داشته باشد و هر نوع کمک دیگر ممکن است ناخواسته طالبان را در سطح ملی و بین المللی مشروعیت بدهد.
بر اساس گزارش سیگار، نکتهٔ دیگر که ایالات متحده آنرا باید در نظر بگیرد این است که طالبان به طور گسترده زنان را از زندگی عمومی حذف کرده و این اقدام آنان، مانع فراهمآوری کمکهای بشری برای مردم نیازمند افغانستان شده است.
سیگار با استناد گزارش ملل متحد گفته است که دو-سوم حصهٔ جمعیت افغانستان—۲۸.۳ میلیون نفر— متکی به کمکهای غذایی سازمان ملل متحد اند.
سیگار در این گزارش گفته است مشخص نیست که چه مقدار کمکها به نیازمندان میرسد و هیچ ضمانتی وجود ندارد که فراهمآوری کمکها و یا توقف آن موفق شود تا رفتار طالبان را تغییر بدهد.