برخی از چهرههای ضد طالبان و مقامهای حکومت پیشین افغانستان در بیرون از این کشور، از تشکیل یک جریان جدید زیر نام "مجمع ملی برای نجات افغانستان" خبر داده و گفته اند که آنان برای جلوگیری از تداوم حاکمیت "استبدادی و نامشروع طالبان" تلاش میکنند.
این جریان روز جمعه ششم دسمبر (۱۶ قوس) در یک نشست مجازی با حضور برخی از چهرههای مخالف طالبان به ویژه، عبدالرشید دوستم، عبدرب الرسول سیاف، احمد مسعود، سرور دانش، محمد محقق، محمد یونس قانونی، عطا محمد نور، محمد عمر داوودزی، تادین خان اچکزی، رحمتالله نبیل و برخی از مقامهای دیگر حکومت پیشین اعلام موجودیت کرد.
در اعلامیه این جریان آمده است که در "مجمع ملی برای نجات افغانستان" بیش از ۳۰ جریان به شمول احزاب سیاسی حضور دارند و همچنان کریم خلیلی، صلاحالدین ربانی و اسماعیل خان، پشتیبانی شان را از ایجاد این ایتلاف اعلام کردهاند.
این چهرههای ضد طالبان و مقامهای حکومت پیشین، پس از تسلط مجدد طالبان بر افغانستان، این کشور را ترک کرده و در حال حاضر در برخی از کشورهای منطقه به شمول امارات متحدۀ عرب و ترکیه زندگی میکنند.
در اعلامیهای این جریان سیاسی آمده است: "اعلام موجودیت مجمع ملی برای نجات افغانستان یک رویداد مهم و استثنایی در جهت استحکام و انسجام بیشتر مبارزات مردم برای نجات افغانستان میباشد که استقلال، عدالت، آزادی و ایجاد نظام سیاسی برخواسته از ارادۀ و رای مردم افغانستان را برای کشور به ارمغان خواهد آورد."
محمد یونس قانونی، یکی از سخنرانان این نشست مجازی گفته است: "تا کنون جامعه بینالمللی ادعا میکرد که طالبان جایگزین ندارند و مخالفان دارای صدای واحد نیستند. به همین خاطر ما امروز با تشکیل این چتر بزرگ سیاسی متشکل از تمام جریانها و احزاب سیاسی شاهد یکی از رخدادهای تاریخی در عرصه سیاسی افغانستان هستیم."
عبدرب الرسول سیاف، رهبر جهادی و عضو "شورای عالی مقاومت ملی برای نجات افغانستان" گفت که طالبان نمایندگی از مردم این کشور نمیکنند و در سه سال گذشته، آنان مشکلات زیادی برای شهروندان این کشور ایجاد کرده اند.
سیاف از کشورهای منطقه خواست که از تعامل با حکومت این گروه دست برداشته و به گفتۀ وی، جامعۀ جهانی باید برای ایجاد "حکومت مردمی و مبتنی بر ارادۀ مردم افغانستان" اقدام کند.
بر اساس "میثاق" "مجمع ملی برای نجات افغانستان"، اعضای آن بر وحدت جریانهای مخالف طالبان اقدام کرده و همچنان با ارایۀ طرح جامع برای حل بحران کنونی این کشور تلاش خواهند کرد.
به گفتۀ اعضای این جریان سیاسی، اگر طالبان به "انحصارگرایی و روش کنونی" خود ادامه داده و به هیچ میکانیزم سیاسی که قابل قبول برای همۀ مردم افغانستان باشد، تن ندهند، آنان وارد فاز جدیدی از برنامههای خود، خواهند شد.
در میثاق این مجمع همچنان آمده است: "اقدام برای تشکیل دولت انتقالی در تبعید، گسترش مقاومت سازماندهی شده و منسجم در سراسر افغانستان، برنامهریزی و اجرای نافرمانی مدنی، تلاش برای شناسایی رژیم به عنوان یک رژیم تروریستی، تلاش برای جلوگیری از انتقال کمکهای جهانی به طالبان به عنوان یک گروه تروریستی و برنامهریزی و هماهنگی در جهت یک قیام ملی و همه جانبه، بخشی از اقدامات بعدی این ایتلاف بزرگ سیاسی خواهد بود."
طالبان تا کنون در این مورد ابراز نظر نکرده اند، اما مقامهای این گروه همواره مدعی شدند که با حاکمیت آنان بر افغانستان، امنیت در این کشور تامین شده، فساد از بین رفته، به انحصارگرایی پایان داده شده و نیز حکومت سرپرست طالبان از تمام اقوام این کشور نمایندگی میکند.
این در حالی است که پیش از این، بسیاری از مخالفان ضد طالبان و مقامهای حکومت پیشین افغانستان به شمول عبدرب الرسول سیاف، احمد مسعود، عبدالرشید دوستم، عطا محمد نور، محمد محقق و محمد یونس قانونی جریانی را تحت نام "شورای عالی مقاومت ملی برای نجات افغانستان" در ترکیه ایجاد کرده بودند.
همچنان محمد سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری حکومت پیشین افغانستان از اعلام موجودیت حزبی به نام "عدالت و آزادی افغانستان" خبر داده و بر ایجاد "نظام جمهوری اسلامی فدرالی" در این کشور تاکید کرده بود.
دو سال پیش نیز "حرکت ملی صلح و عدالت افغانستان" که متشکل از شماری از چهرههای سیاسی و مقامهای دولت پیشین افغانستان است، رسماً اعلام موجودیت کرد.
حنیف اتمر، وزیر خارجه پیشین و عضو ارشد این حرکت تازه تشکیل خواستار ایجاد "نظام و اداره مشروع" شد که صرفاً از رای و اراده تمام مردم افغانستان از جمله زنان و مردان منشا بگیرد.
پیش از این شماری از تحلیلگران و شهروندان افغانستان به اعلام موجودیت این جریانها واکنش نشان داده و گفته بودند که این جریانات توسط رهبران ناکام پیشین بینتیجه خواهد بود، زیرا افغانها با توجه به فساد و اعمال بد آنها در ۲۰ سال گذشته، به آنها اعتماد ندارند.
گروه