ریاست استخبارات طالبان، احسانالله اکبری، خبرنگار خبرگزاری کیودوی جاپان، را پس از نه روز زندان، بعد از چاشت پنجشنبه ۲۵ جنوری (پنجم دلو) از بند رها کردند.
مرکز خبرنگاران افغانستان در اعلامیهای از رهایی او استقبال کرده و گفته است که بازداشت این خبرنگار غیرقانونی بود و نباید سلب آزادی میشود.
وابستگان احسانالله اکبری به این مرکز گفته اند که او پس از سپردن ضمانت از ریاست استخبارات طالبان آزاد شده و این ریاست برخی اسناد شخصی وی را ضبط کرده اند.
این خبرنگار افغان به تاریخ ۱۷ جنوری (۲۷ جدی) بازداشت شده بود. بر اساس معلومات سازمان گزارشگران بدون مرز، یک روز بعد از بازداشت او، مامورین استخبارات طالبان تجهیزات کاری وی را از دفترش و موبایلش را نیز از خانهاش ضبط کردند.
ریاست استخبارات طالبان طی دو هفته گذشته روند بازداشت خبرنگاران را شدت بخشیده است. این ریاست علاوه بر اکبری، احمد جواد رسولی و عبدالحق حمیدی، صاحب امتیاز و مدیر مسوول خبرگزاری "گردش اطلاعات" را نیز سه روز توقیف کرد که این دو خبرنگار به تاریخ ۲۰ جنوری (۳۰ جدی) از بند آزاد شدند.
ریاست استخبارات هنوز در مورد دلیل بازداشت این خبرنگاران به رسانهها چیزی نگفته است.
سازمان گزارشگران بدون مرز از موج تازۀ بازداشت خبرنگاران نگرانی کرده و خواستار توقف این روند شده است. این سازمان روز سه شنبه ۲۳ جنوری (سوم دلو) با نشر خبرنامهای گفت که بازداشت خبرنگاران توسط استخبارات طالبان، منجر به تضعیف آزادی رسانهها در افغانستان میشود.
سازمان گزارشگران بدون مرز گفته است: "این بازداشتها ادامه آزار و اذیت غیرقابل قبول رسانهها توسط حکومت طالبان است. دستگیریهای مکرر کارمندان رسانهها توسط ریاست استخبارات یک استراتژی نفرتانگیز است که برای ارعاب روزنامهنگاران مستقل و سرکوب هر شکلی از آزادی رسانه طراحی شده است."
این سازمان همچنان بازداشتهای خودسرانه خبرنگاران توسط استخبارات طالبان را نقض صریح قانون رسانههای همگانی افغانستان خوانده و تاکید کرده است که بر اساس این قانون، هرگونه شکایت از خبرنگاران و رسانهها باید توسط کمیسیون شکایات و تخلفات رسانهای رسیدگی شود.
گزارشگران بدون مرز گفته است: "از ریاست استخبارات میخواهیم به کمپاین بازداشتهای تنبیهی خبرنگاران پایان دهد."
آمار این سازمان نشان میدهد که در سال ۲۰۲۳ میلادی سه خبرنگار در افغانستان کشته شده و سه خبرنگار دیگر نیز زندانی شدند. افغانستان از رهگذر شاخص آزادی رسانههای این سازمان در سال گذشته میلادی در ردۀ ۱۵۲ قرار گرفته است.
گروه