لینک های دسترسی

Breaking News

زنان افغان: در حاشیۀ نشست دوحه زمینۀ تبادل نظر با نمایندگان کشورها برای ما فراهم شود


در آستانۀ برگزاری دومین نشست دربارۀ افغانستان به میزبانی ملل متحد در دوحه، پایتخت قطر، شماری از زنان افغان می‌خواهند که زمینۀ گفتگوی مستقیم میان نمایندگان زنان و کشورهای اشتراک‌کننده در این نشست فراهم شود.

جنبش آزادی‌بخش زنان افغانستان امروز شنبه ۱۷ فبروری (۲۸ دلو) با نشر اعلامیه‌ای گفته است که احتمال دارد در این نشست جامعه بین المللی در "کلیت" نگرانی‌ها و دیدگاه‌های خود را در مورد افغانستان مطرح خواهد کرد و "زنان دست‌چین شده" مطالبات شان را که تا اکنون کسی به آن توجه نکرده، بیان خواهند کرد.

اما این جنبش تاکید کرده است که اگر ملل متحد می‌خواهد نشست دوحه موثریت و نتیجه‌بخش باشد، باید از اقشار مختلف اجتماعی افغانستان به ویژه نهادهای زنان در این نشست دعوت شوند.

این جنبش همچنان گفته است: "در حاشیه نشست دوحه، ملاقات‌ها، پنل‌ها و جلسه‌های تبادل نظر نمایندگان زنان افغانستان با نمایندگان کشورهای اشتراک‌کنندۀ اجلاس و مقام‌های قطر سازماندهی گردد. در اجلاس مکانیزم موثر فشار بر حکمرانان کنونی افغانستان، مهندسی گردد و زمینه‌های عملیاتی آن به سهم‌گیری سازمان‌های زنان کنشگر افغانستان دریافت شوند."

اعضای این جنبش تاکید کرده اند که معضل زنان افغانستان یک بعدی نیست، از همین رو، بهتر است که راهکارهای چند وجهی برای حل آن ترتیب شود و روی آن در نشست دوحه توافق صورت گیرد.

در همین حال، استیفن دوجاریک، سخنگوی منشی عمومی ملل متحد، روز جمعه در نیویارک به خبرنگاران گفت که محراق توجه و دغدغه این سازمان در افغانستان اعاده حیثیت و حقوق بشر زنان و دختران بوده است.

دوجاریک با اشاره به برگزاری نشست این سازمان فردا در دوحه گفت که نمایندگان کشورها و سازمان‌های منطقه‌ای با طالبان نشستی خواهند داشت. او افزود: "نشستی نیز با نمایندگان جامعه مدنی، از جمله گروه‌های زنان برگزار خواهد شد، زیرا مهم است که صدای زنان افغان بسیار بلند و واضح شنیده شود."

هم‌زمان با این، ۶۰ نهاد و گروه‌ مدنی در یک نامۀ سرگشاده نگرانی‌ها و دیدگاه‌های شان را با نمایندگان ویژه کشورها برای افغانستان که در نشست دوحه اشتراک می‌کنند، به اشتراک گذاشته اند.

در این نامه آمده است که افغانستان تحت حاکمیت طالبان با پیچیده‌ترین بحران‌های انسانی و حقوق بشری مواجه است و وضعیت کنونی پیامد امضای عجولانۀ توافقنامۀ دوحه میان ایالات متحده و طالبان است.

این نهادها از نبود وضاحت دربارۀ نشست دوحه نگرانی کرده و گفته اند که گفتگوی بین‌الافغانی برای راه حل سیاسی همه‌جانبه رویکرد موثر خواهد بود.

این نهادها گفته اند: "طبیعی است که طالبان و حامیان آنها آماده گفتگو با مخالفین و منتقدین خود نیستند، اما سازمان ملل متحد و کشورهای عضو آن دارای مسوولیت اخلافی و الزامی برای تعامل با همه گروه‌ها و سهم‌دادن آنها در هر فرایند سیاسی کشورشان استند."

آنان از جامعه بین المللی و سازمان ملل متحد خواسته اند که یک نشست فراگیر بین‌الافغانی توسط نهادهای بی‌طرف و معتبر میزبانی شود که در آن همه اقشار مختلف جامعۀ افغانستان به شمول زنان حضور داشته باشند.

این نهادها با تاکید بر پاسخگو قراردادن طالبان در قبال نقض حقوق بشری شهروندان افغانستان گفته اند که تعاملات کشورها نباید سبب تمامیت‌خواهی طالبان و عادی‌سازی وضعیت کنونی این کشور شود.

در این نامه همچنان از جامعه بین المللی خواسته شده است که از تلاش‌های این نهادها برای به رسمیت‌شناختن "آپارتاید جنسیتی" توسط طالبان در افغانستان حمایت کند.

در همین حال، رینا امیری، نماینده وزارت خارجۀ ایالات متحد در امور حقوق بشر و زنان در افغانستان با نشر پیامی در شبکۀ ایکس گفته است که با امینه محمد، معاون منشی عمومی سازمان ملل متحد، در مورد اهمیت حمایت از زنان افغان و حقوق بشر گفتگو کرده است.

امیری نگاشته است که سیاست‌های افراطی علیه زنان افغان تهدیدی برای حقوق زنان در منطقه و فراتر از آن است.

گروه

XS
SM
MD
LG