توماس نیکلاسن، نماینده ویژه اتحادیه اروپا، روز دوشنبه ۱۶ دسمبر (۲۶ قوس) در پایان سفر پنج روزهاش به کابل، ضمن محکوم کردن حملهٔ انتحاری بر خلیلالرحمان حقانی، وزیر امور مهاجرین و عودت کنندگان حکومت طالبان، گفت که از کشته شدن این مقام طالبان "شوکه" شده است.
حقانی روز چهارشنبه گذشته در یک حملۀ انتحاری در محوطۀ وزارت امور مهاجرین کشته شد. گروه داعش مسوولیت این حمله را به دوش گرفت. در این حمله شماری دیگر نیز کشته و زخمی شدند.
نیکلاسن با نشر اعلامیهای گفته است: "میخواهم تسلیت خود را به خانوادههای قربانیان ابراز کنم و برای بهبودی کامل زخمیها آرزوی صحت کامل دارم."
او گفته است که در جریان سفرش به کابل با روزا اوتنبایووا، نماینده ویژه سرمنشی عمومی ملل متحد برای افغانستان، مقامات ادارات ملل متحد، بانک جهانی و جامعه دپلوماتیک ملاقات کرد.
نیکلاسن همچنین با شماری از مقامات طالبان از جمله معاون رییس الوزرای طالبان، سرپرست وزارت خارجهٔ این گروه، فعالان جامعهٔ مدنی، شماری از زنان و اعضای سازمانهای غیرحکومتی دیدار کرد.
به گفتهٔ نیکلاسن، اکثر افغانهایی که او با آنان ملاقات کرد، نگرانیهای امنیتی در اولویت شان قرار نداشت، اما نمایندگان کشورهای همسایه نگرانیهای مستمر خود را در مورد تهدیدات امنیتی ناشی از گروههای تروریستی که در داخل افغانستان فعالیت میکنند، ابراز کردند.
او همچنین گفته است که در جریان ملاقات با مقامات طالبان، نمایندگان سازمانهای بینالمللی غیرحکومتی، سکتور خصوصی، ملل متحد و نشست با فعالان حقوق زن نگرانی های شدید اتحادیه اروپا را در مورد قانون وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان قانون که در ماه اگست نافذ شد، بیان کرد.
به گفتهٔ نیکلاسن ، بسیاری از افغانها با ابراز نگرانی گفتند که این قانون فعالیتهای سازمانها و نهادها را پیچیدهتر کرده و به صورت خاص فعالیت زنان را در عرصههای مختلف از جمله دسترسی به کار، تامین معیشت خانوادههای شان و دسترسی به خدمات صحی متاثر کرده است.
وزارت عدلیهٔ حکومت طالبان، به تاریخ ۲۱ اگست با نشر اعلامیهای گفت که هبتالله آخندزاده، رهبر این گروه، قانون امر به معروف و نهی از منکر را توشیح کرده و اکنون در سراسر افغانستان نافذ است.
در بخشی از قانون جدید امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان، احکام مربوط به حجاب زنان گنجانیده شده و تذکر داده شده است که "ستر تمام بدن زن لازمی و پنهان کردن روی زن به سبب ترس از فتنه ضروری است."
علاوه بر آن، در ماده ۱۳ این قانون، شنیدن صدای زنان، حتا نعت و تلاوت قرآن، به طور کلی منع شده و گفته شده است که صدای بلند زنان "عورت" تلقی شده است.
نیکلاسن همچنین گفت که نگرانی خود را در مورد ممنوعیت دختران از آموزش در موسسات تحصیلی طبی با مقامات طالبان مطرح کرده است، اما هیچ توضیحی دریافت نکرد.
او گفت: "هیچ کس در ملاقاتهای ما با مقامات برحال نتوانست توضیحی بدهد که چرا این دستور صادر شده است یا اینکه چگونه قرار است به عواقب فاجعهبار بالقوه برای سلامت زنان و کودکان رسیدگی خواهد شد. آنها همچنین هیچ برنامه مشخصی برای لغو این تصمیم یا برداشتن ممنوعیت دسترسی دختران و زنان به مکاتب دولتی متوسطه و پوهنتونها که از سه سال به اینسو اعمال شده است، نشان ندادند."
نیکلاسن گفته است که از وضعیت جاری در افغانستان در عرصههای مختلف از جمله وضعیت بشری، سیاسی، حقوق بشر، اقتصاد و مسیر کلی که افغانستان در حرکت است به ویژه فرمانها و دستورات طالبان، عمیقاَ متاثر شده است.
با اینحال، این مقام ارشد اتحادیهٔ اروپا گفته است که خواهان تعامل با طالبان است. او افزود: "من هنوز هم به جای مسدود کردن درها به تعامل باورمندم و امیدوارم بتوانیم راههایی برای مشارکت بیشتر و بیشتر جوانان و کارشناسان افغان در دیدارهای که در مورد آینده افغانستان بحث میکنیم، پیدا کنیم."
او در ادامه گفت:"همه جناحها به ما توصیه کردند که نگاهی بلندمدت به روابط و تعامل خود داشته باشیم."
پیش از این نیز، روزا اوتنبایووا، نمایندۀ ویژۀ منشی عمومی ملل متحد در امور افغانستان، بر ضرورت تعامل با طالبان به هدف نظارت از وضعیت افغانستان تاکید کرد و گفت که محکومکردن پالیسیهای طالبان به تنهایی سازنده نیست، اظهاراتی که با انتقادهای شدید فعالان حقوق زن در افغانستان شد.
اما اوتنبایووا گفته است که "تعامل به مفهوم عادیسازی یا به رسمیت شناختن [طالبان] نیست. این راهی برای مکالمۀ مداوم در مورد مزایای پیوستن به سیستم بینالمللی است. این راهی برای جلوگیری از انزوای افغانستان یا بدتر از آن، برگشت به جنگ است."
گروه