صندوق وجهی سازمان ملل متحد برای کودکان (یونیسف) گفته است که افغانستان با بحران شدید کمآبی مواجه است و اگر به این معضل رسیدگی نشود، تا سال ۲۰۳۰ میلادی آبهای زیرزمینی شهر کابل به اتمام خواهد رسید.
این ادارۀ ملل متحد ناوقت روز سهشنبه ۲۹ اکتوبر (هشتم عقرب) در پیامی در شبکۀ اجتماعی ایکس گفته است که روزا اوتنبایووا، رییس دفتر هیات معاونت ملل متحد (یوناما) و تاجالدین اویواله، رییس یونیسف از جریان توزیع یک شبکۀ آبرسانی در یکی از مناطق کابل دیدار کرده و از گسترش بحران کمآبی در این شهر هشدار دادهاند.
یونیسف گفته است: "آب زندگی است. به دلیل شهرنشینی سریع و تغییرات آب و هوا، تا سال ۲۰۳۰ در کابل آبهای زیرزمینی اتمام خواهد یافت. اگر ما اکنون اقدام نکنیم، نمیتوانیم این روند را متوقف کنیم."
رشد سریع نفوس در شهر کابل، ساختوساز بلندمنزلهای غیرپلانی و غیرمعیاری، توسعه شهر بدون درنظرداشت چارچوب طراحی شهری و استفاده بیرویه شهروندان در بعضی قسمتهای شهر کابل از منابع آب زیرزمینی از دلایل عمدۀ کاهش کمی و کیفی آبهای زیرزمینی کابل در این شهر عنوان شده است.
مشکل کمآبی در کابل، از مدتها به اینسو وجود دارد، اما این معضل در سالهای اخیر گسترش یافته است. برخی از پایتختنشینان میگویند که در حال حاضر بسیاری از مردم، از مشکل کمبود آب آشامیدنی رنج میبرند و اما تا کنون هیچ اقدامی برای حل آن نشده است.
نجیبالله سدید، کارشناس امور آب و محیط زیست نیز باور دارد که در حال حاضر، دسترسی مردم به آبآشامیدنی در شهر کابل بسیار اندک است و در سالهای اخیر، هیچ توجهی در این مورد صورت نگرفته است.
سدید گفته است: "برخی ممکن است بتوانند به آخرین قطرۀ آب ذخیره شده زیرزمینی دسترسی داشته باشند، برخی دیگر مجبور اند آب را به قیمت بسیار بلند خریداری کنند، در حالی که بسیاری از مردم، مجبور اند (به دلیل نبود آب) خانههای خود را در کابل ترک کنند."
وزارت انرژی و آب حکومت طالبان گفته است که به هدف رسیدگی به مشکل کمآبی در کابل، کار روی پروژه انتقال آب از دریای پنجشیر به پایتخت جریان دارد.
مطیعالله عابد، سخنگوی این وزارت به رسانههای محلی افغانستان گفته است که کارهای تخنیکی این پروژه تکمیل شده و قرار است کار عملی آن پس از تایید رهبر طالبان آغاز شود.
بر اساس این تصمیم ، قرار است از طریق این پروژه، کم از کم دو متر مکعب آبآشامیدنی از دریای پنجشیر به کابل انتقال داده شود که با تکمیل این پروژه، حدود دو میلیون نفر، از آبآشامیدنی مستفید خواهند شد.
این در حالی است که پیش از این، دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری سازمان ملل متحد (اوچا) گفته بود که تغییرات اقلیمی بر منابع آبی افغانستان تاثیر گذاشته و دسترسی مردم را به آب آشامیدنی دشوار کرده است.
به گفتۀ این ادارۀ ملل متحد، با تشدید بحران خشکسالی و تغییرات اقلیمی در این کشور، در حال حاضر ۲۱.۲ میلیون نفر در افغانستان به آب آشامیدنی دسترسی ندارند.
سازمان ملل متحد گفته است که افغانستان ششمین کشور آسیبپذیر در برابر تاثیرات تغییرات اقلیمی است و اما کمترین توانایی را برای سازگاری و مقابله با تاثیرات بحران دارد.
به گفتۀ سازمان ملل متحد، ۲۵ ولایت از ۳۴ ولایت افغانستان با شرایط خشکسالی شدید یا فاجعهبار مواجه است که بیش از ۵۰ درصد جمعیت را متاثر میکند.
گروه