نماینده ویژۀ روسیه در امور افغانستان میگوید که قرار است هفته آینده نشستی با حضور نمایندگان کشورهای منطقه در مورد وضعیت افغانستان در مسکو برگزار شود.
تاس، خبرگزاری رسمی روسیه، به نقل از ضمیر کابلوف،نماینده ویژۀ روسیه در امور افغانستان، گزارش داده که در این نشست، نمایندگان کشورهای آسیای میانه و همچنان چین، هند و پاکستان حضور خواهند داشت.
این خبرگزاری ناوقت روز جمعه سوم فبروی (۱۴ دلو) به نقل از آقای کابلوف گزارش داده که نمایندگان کشورهای منطقه برای اشتراک در این نشست دعوت شدند و قرار است که در آن، منشیهای شورای امنیت این کشورها در مورد اوضاع امنیتی افغانستان رایزنی کنند.
این دپلومات روسی درباره تاریخ دقیق برگزاری این نشست معلومات نداده و همچنان روشن نیست که در آن نمایندگان طالبان نیز دعوت شده اند یا خیر.
طالبان تا اکنون در این مورد ابراز نظر نکرده اند. برخی از تحلیلگران افغان میگویند که روسیه و برخی از کشورهای آسیای میانه از وضعیت امنیتی موجود در افغانستان نگرانی بیشتر دارند.
بریالی نصرتی، کارشناس مسایل سیاسی، به صدای امریکا گفت: "هند، روسیه، پاکستان و چین نشستی در مورد افغانستان خواهند داشت و اینها نسبت به وضعیت موجود اظهار نگرانی میکنند و برای شان قابل تشویش است به خاطر اینکه هر دقیقه امکان این است که مرزهای این کشورها تهدید عملی صورت بگیرد."
این تحلیلگر افغان باور دارد که پیش از این نیز چنین نشستهای در مورد افغانستان در کشورهای منطقه به ویژه روسیه برگزار شده بود، اما نتیجۀ ملموسی در پی نداشته اند.
مسکو در حالی وضعیت افغانستان را به بررسی میگیرد که اخیراً مقامهای ارشد روسی از وضعیت امنیتی و به ویژه گسترش فعالیت گروههای دهشتافگن در این کشور ابراز نگرانی کردند.
در تازهترین مورد، ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، در نشست سران کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی، وضعیت در افغانستان را چالش برانگیز خواند و در مورد احتمال نفوذ اعضای گروههای دهشتافگن از افغانستان به کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی هشدار داد.
رییس جمهور روسیه گفته بود که برای خنثاکردن تهدیدهای دهشت افگنی برخاسته از افغانستان به راهاندازی "عملیات مشترک خاص" نیاز است. او تاکید کرده بود که کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی باید در خصوص مسایل مرتبط به افغانستان، به ویژه تشخیص به موقع تهدیدهای تروریستی، افراطگرایی و جرایم مرتبط به قاچاق مخدرات، هماهنگی نزدیک داشته باشند.
این در حالی است که در بیشتر از یکونیم سال گذشته، هیچ یک از کشورهای منطقه و جهان حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است، اما شمار زیادی همسایگان افغانستان در ماههای اخیر نوعی تعامل را با طالبان در پیش گرفته اند.
روسیه و پاکستان به تاریخ ۲۵ جنوری (پنجم دلو) در جریان مذاکرات دوجانبه بر "تعامل عملی" با طالبان افغان تاکید کردند، اما گفتند که تا زمانی که این گروه به نگرانیهای بین المللی در خصوص حقوق زنان و ایجاد حکومت همهشمول رسیدگی نکرده است، حکومت آن را به رسمیت نخواهند شناخت.