مرکز خبرنگاران افغانستان میگوید که نشرات رادیویی خصوصی نسیم در ولایت دایکندی که پنج ماه پیش توسط اداره استخبارات طالبان متوقف شده بود، از روز شنبه، دوم مارچ (۱۲ حوت) از سر گرفته شد.
مرکز خبرنگاران افغانستان از نشرات دوبارۀ رادیو نسیم استقبال کرده است، اما خواستار رهایی سلطانعلی جوادی، مدیر مسوول این رادیو که در زندان طالبان به سر میبرد، شده است.
مقامات محلی اداره استخبارات طالبان در ولایت دایکندی این رادیو را به تاریخ ۲۷ سپتمبر ۲۰۲۳ (پنجم میزان) مسدود و دفتر و تجهیزات آن را مهرلاک کرده بود.
همچنان، کارمندان این ریاست، سلطانعلی جوادی، مدیر مسوول رادیو نسیم، مجتبی قاسمی و سیفالله رضایی، دو خبرنگار این رادیو را بازداشت و هر دو را در همان روز آزاد کردند، اما سلطانعلی جوادی را در حبس نگهداشتند.
محکمۀ طالبان در ولایت دایکندی، سلطانعلی جوادی را به اتهام تبلیغ علیه حکومت این گروه و جاسوسی به کشورهای خارجی به تاریخ ۱۱ دسمبر ۲۰۲۳ (۲۰ قوس) به یک سال زندان محکوم کرد. جوادی هنوز در زندان طالبان است.
سازمانهای حامی خبرنگاران و رسانههای افغانستان میگویند که حکومت طالبان پس از بازگشت به قدرت در افغانستان در بیش از دو سال گذشته بارها محدودیتهایی را بر رسانهها اعمال کرده و فضای کار را برای خبرنگاران بسیار تنگ کرده است.
سازمان گزارشگران بدون مرز (RSF) گفته است که افغانستان در سال ۲۰۲۳ برای خبرنگاران یکی از کشورهای پرچالش بود که در آن سه خبرنگار کشته شد.
این سازمان در گزارش ۲۰۲۳ خود گفت که پس از بازگشت دوبارۀ طالبان به قدرت، علاوه بر مشکلات اقتصادی، فشار بر رسانهها افزایش یافته است و به همین دلیل در دو سال گذشته صدها رسانه مسدود شده و به شمول خبرنگاران زن، کارمندان رسانهای ترک شغل کرده اند.
همچنان مرکز خبرنگاران افغانستان در گزارشی گفته است که فشار طالبان بر خبرنگاران و رسانههای افغانستان در سال ۲۰۲۳ افزایش یافته است.
بر اساس گزارش این مرکز، در ۱۲ ماه گذشته حداقل چهار نشست حقوقی برای محاکمۀ مدیران رسانهها و خبرنگاران در افغانستان برگزار شده است.
حکومت طالبان گفته اند که فعالیت رسانههای آزاد افغانستان را در چوکات شریعت حمایت میکنند.