گوردن براون، صدر اعظم پیشین بریتانیا، مدعی شده است که طالبان طی دو سال حاکمیت خود در افغانستان مرتکب "جنایت علیه بشریت" شده و به گفتۀ او، محکمهٔ بین المللی جرایم باید در این خصوص تحقیقات را آغاز کند.
آقای براون روز سه شنبه هشتم اگست (۱۷ اسد) در مقالهای که در نشریۀ گاردین چاپ شده، به ویژه بر ممنوعیت بر آموزش دختران اشاره کرده و نوشته است که سرکوبی شدید طالبان از سماجت دختران و زنان افغان برای کسب تحصیل چیزی کم نکرده است، بلکه آنها با قبول خطر جانی برای حقوق شان مبارزه میکنند.
حکومت طالبان پس از تسلط دوبارهٔ خود در افغانستان در اگست ۲۰۲۱، دختران بالاتر از صنف شش را از رفتن به مکتب منع کرد و در اواسط دسمبر ۲۰۲۲ طی مکتوبی عنوانی دانشگاههای "امارتی و خصوصی" گفت که بر اساس "فیصلۀ کابینه...تحصیل اناث تا امر ثانی معطل" شده است.
براون از سرسختی دختران افغان برای رفتن به مکتب اشاره کرده و نوشته است که دختران با وجود فرمانهای ممنوعیت تحصیل دختران در مکاتب زیرزمینی شرکت میکنند.
او همچنین نوشته است که بسیاری خانواده ها درک کرده اند که تنها راه آموزش برای دختران شان مهاجرت است، زیرا حدود ۲.۵ میلیون دختر و زن جوان از تحصیل محروم شده اند.
صدراعظم پیشین بریتانیا به محکومیت گسترده علیه این ممنوعیت طالبان اشاره کرده و گفته است "قدرت های شرق میانه و کشورهای عمدتاً مسلمان از پاکستان و ترکیه گرفته تا عربستان سعودی، امارات متحده عرب و ایران همراه با ملل متحد سرکوبی رژیم طالبان را محکوم کرده اند و اظهار داشتند که هیچ توجیه مذهبی در محرومیت آموزش ثانوی و دانشگاه دختران وجود ندارد."
براون پیشنهاد کرده است که جامعه بین المللی باید بیشتر تخطیهای حقوق بشری طالبان را محکوم کند.
سرکوبی جنسیتی
گوردن براون تصریح کرده است که سرکوبی جنسیتی جنایت علیه بشریت است که اعضای طالبان را میتوان بر اساس معاهده روم که منجر به ایجاد محکمه بین المللی جرایم شد و افغانستان در سال ۲۰۰۳ آن را امضا کرد، تحت پیگرد قانونی قرار داد.
براون برای بیرون رفت از این حالت دو پیشنهاد را مطرح کرده است. اول اینکه از طریق اقدام حقوقی اعضای طالبان در محکمه بین المللی جرایم تحت پیگیرد قرار گیرند.
او نگاشته است که این کار توسط سارنوالان محکمه بین المللی جرایم با جمع آوری معلومات از کشورها، نهادهای مربوط ملل متحد، موسسات غیر حکومتی و سایر ادارات می تواند صورت بگیرد و همچنین حکومت ها به طور انفرادی نیز از طریق چارچوب قانونی داخلی شان علیه اعضای طالبان تعزیرات اعمال کنند.
اقدام دوم پالیسی و پشتیبانی از آموزش دختران افغان است. براون در این راستا به چهار مورد اشاره کرده است: توسعه صنف های آنلاین و رادیویی از طرف کشورهای جهان، فراهم کردن منابع توسط یونیسف برای آموزش دختران در داخل و خارج از افغانستان و تعامل جامعه بین المللی با یک هیات قوی از رهبران کشورهای با اکثریت مسلمان با رهبری طالبان در خصوص اجازه دادن به آموزش دختران.
گوردن براون پیشنهاد کرده است که جامعه بین املللی باید حاضر به تامین بودجه حکومت طالبان به خاطر برگشت دختران و زنان جوان به دانشگاهها باشد.
طالبان تا به حال در مورد این گفته های براون واکنشی نشان نداده است، اما این گروه در گذشته همواره گفته است که ممنوعیت آموزش دختران و زنان یک امر موقتی بوده و با فراهم شدن شرایط مناسب، دختران افغان دوباره قادر به آموزش خواهند شد.