فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ و جمعیت هلال احمر با اشاره به بحران اقتصادی و تغییرات اقلیمی در افغانستان گفته اند که آمار واقعات بیماری سوتغذیه در میان کودکان و مادران شیرده در این کشور افزایش یافته است.
این دو نهاد گفته اند که بر اساس بررسیها، تخمین زده میشود که در سال جاری میلادی، کم از کم ۲.۹ میلون کودک در افغانستان به سوتغذیه شدید مبتلا شوند.
فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ و جمعیت هلال احمر، تداوم کمکهای بینالمللی به هدف کاهش آمار کودکان مبتلا به سوتغذیه را مهم عنوان کرده و گفته است که بر اساس بررسیها از مراکز صحی، "علایم هشداردهندهای از سوتغذیۀ شدید" در میان کودکان، به ویژه در مناطقی که خانوادهها با مشکلات اقتصادی مواجه اند، مشاهده شده است.
نبی برهان، منشی عمومی جمعیت هلال احمر گفته است: "با توجه به شمار ثبت شده توسط مراکز صحی و درمانی سیار و ثابت، سطح سوتغذیه شدید در کشور ما به گونۀ شگفتانگیزی بالا است و در صورت عدم درمان این کودکان، میتواند این بیماری منجر به مرگ آنان شود."
برهان افزود که بسیار مهم است تا برای نجات جان کودکان و مادران شیرده اقدامات فوری روی دست گرفته شود.
فدراسیون بین المللی صلیب سرخ و جمعیت هلال احمر گفته اند ۵۰۰ هزار فرانک سویس (۵۷۷۰۰۰ دالرامریکایی) را برای درمان کودکان در افغانستان اختصاص داده اند.
نسفور مغندی، رییس دفتر این فدراسیون در افغانستان گفته است: "در یک ساعتی که با کارمندان واحدهای سیار جمعیت هلال احمر در ولسوالی پنجوایی ولایت قندهار بودم، از میان پنج کودک معاینه شده، دو تن آنان از بیماری سوتعذیه شدید رنج میبردند. بستگان آنان گفتند که درآمد کافی برای تهیه غذا ندارند و برای زنده ماندن فرزندان شان، تمامی داراییهای خود را فروخته اند."
نگرانی این نهادهای امدادرسان در حالی مطرح میشود که اخیراً سازمان جهانی صحت نیز گفت که رقم کودکان مبتلا به سوتغذیه در افغانستان به ۲.۹ میلیون نفر رسیده و از میان، ۸۵۰هزار آن به سوتغذیۀ شدید مبتلا اند.
واکنش طالبان
وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان می گوید که تلاشهای آنان برای درمان کودکان مبتلا به سوتعذیه در این کشور ادامه دارد و در بیشتر از سه سال گذشته، صدها مرکز صحی در بخشهای افغانستان ایجاد شده است.
شرافت زمان امرخیل، سخنگوی این وزارت، روز سه شنبه ۲۲ اکتوبر (اول عقرب) با فرستادن یک پیام ویدیویی به خبرنگاران گفت که در سال ۲۰۲۱، حدود یکهزار مرکز درمان بیماران سوتغذیه وجود داشت، اما در حال حاضر، تعداد این مراکز به سههزار و ۲۰۰ افزایش یافته است.
او افزود: "در شش ماه گذشته، حدود ۹۳۴هزار کودک، که مبتلا به سوتعذیه شدید و متوسط بودند، تحت درمان قرار گرفته اند که از این میان، حدود ۶۰۰هزار آن به سوتعذیه متوسط و ۲۳۴هزار کودک دیگر از سوتغذیه شدید رنج میبردند."
به گفتۀ سخنگوی وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان، آنان تلاش دارند تا شمار مراکز صحی را به هدف تداوی بیشتر بیماران مبتلا به سوتغذیه در افغانستان افزایش دهند.
این در حالی است که پیش از این، سازمان جهانی صحت با اشاره به کاهش بودجه کمکهای بشری در افغانستان، گفته بود که در حال حاضر کم از کم، ۷۰۰هزار کودک مبتلا به سوتغذیۀ در این کشور به تداوی حیاتی دسترسی ندارند و این بیماری از کودکان قربانی میگیرد.
این سازمان با نشر گزارشی گفته بود که تنها در ماه گذشته میلادی ۲۷هزار و ۶۰۰ کودک مبتلا به سوتغذیه باید در شفاخانهها بستری شده و تحت معالجه قرار میگرفتند.
بر اساس این گزارش، هم اکنون ۲۳.۷ میلیون نفر در افغانستان که بیش از نیمی از جمعیت این کشور را تشکیل میدهند، به کمکهای بشری نیاز دارند. به گفتۀ این سازمان، ۱۲.۴ میلیون نفر در افغانستان مصوونیت غذایی ندارند و از این میان، ۲.۹ میلیون نفر سطح بلند گرسنگی را تجربه میکنند.