زلمی خلیلزاد، نماینده ویژۀ پیشین ایالات متحده در امور مصالحهٔ افغانستان و نصیراحمد فایق، سرپرست نمایندگی افغانستان در سازمان ملل از گزینش هماهنگکنندۀ ویژه و بازرس مستقل در امور افغانستان توسط منشی عمومی سازمان ملل متحد استقبال کردند.
دفتر منشی عمومی ملل متحد روز سه شنبه ۲۵ اپریل (پنجم ثور) با نشر خبرنامهای گفته است که گزینش سینیرلی اوغلو در این سمت بر اساس قطعنامۀ شماره ۲۶۷۹ شورای امنیت این سازمان صورت گرفته است.
در خبرنامه آمده است که منشی عمومی ملل متحد از سینیرلی اوغلو خواسته است تا ارزیابی مستقل از وضعیت افغانستان را رهبری کرده و سفارشات را در مورد رویکرد یکپارچه و منسجم برای رسیدگی به چالشهای کنونی فرا روی افغانستان ارایه کند.
زلمی خلیلزاد، نماینده ویژۀ پیشین ایالات متحده در امور مصالحهٔ افغانستان، در رشته تویتهایی روز چهارشنبه ۲۶ اپریل (ششم ثور) گماشتهشدن فریدون سینیرلی اوغلو را انتخاب خوبی دانست و گفت که آقای سینیرلی اوغلو دپلومات باتجربه است.
او در ادامه نگاشته است: "اکنون سه مرحله دیگر مورد نیاز است: نشست اول می در دوحه به میزبانی منشی عمومی سازمان ملل متحد باید نقشه راه برای تعامل بینالمللی با افغانستان تهیه کند. چنین اقدامی ماموریت سفیر (سینیرلی اوغلو) را مشخص خواهد کرد. باید در جریان همایش دوحه با طالبان ملاقاتی صورت گیرد تا تعهد آنها به اجرای کامل توافقنامه دوحه مشخص شود".
به گفتۀ خلیلزاد، او بارها گفته است که بهترین گزینه برای اجرای توافقنامه دوحه، گامهای علنی است. به باور او مهم است که سینیرلی اوغلو در این جلسه حضور داشته باشد.
نصیر احمد فایق، شارژدافیر نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد نیز در تویتر با استقبال از انتصاب سینیرلی اوغلو ابراز امیدواری کرد که این دپلومات ترکی یک ارزیابی مستقل از افغانستان انجام دهد و برای خروج از بحران کنونی پیشنهادهای خود را آماده کند.
فایق گفته است: "ما مطمین استیم که او برای جستجوی حل بحران جاری در افغانستان نقش اساسی را برای تحرک تلاشهای بینالمللی بازی کند".
حکومت طالبان تاکنون در مورد گزینش هماهنگکننده ویژه و بازرس مستقل در امور افغانستان از سوی منشی عمومی سازمان ملل متحد واکنشی نشان نداده است.
منشی عمومی سازمان ملل متحد در حالی هماهنگکننده و بازرس مستقل در امور افغانستان گماشته که قرار است این سازما به تاریخ اول و دوم ماه می، کنفرانسی را برای ارزیابی وضعیت افغانستان در دوحه، پایتخت قطر میزبانی کند.
در این نشست نمایندگان ویژه کشورها در امور افغانستان اشتراک خواهند کرد. هنوز مشخص نیست که آیا هیاتی از طالبان نیز برای اشتراک در این نشست به دوحه سفر خواهد کرد یا نه؟
پیش از این، امینه محمد، معاون سرمنشی ملل متحد گفته بود که این کنفرانس چگونگی به رسمیت شناختن حکومت طالبان را بررسی میکند. این اظهارات امینه محمد، واکنشهای جدی ملی و بینالمللی را به دنبال داشت.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، به رسمیت شناختن را حق حکومت این گروه و حق مردم افغانستان خواند و به صدای امریکا گفت که روند به رسمیت شناختن حکومت آنها باید به زودی تکمیل شود تا فضای اعتماد بین کشورها تقویت شود.