ملل متحد: بیش از ۵۰ در صد قربانیان و متضررین زلزلۀ هرات زنان اند

بخش زنان سازمان ملل متحد (UN Women) با نشر گزارشی تازه‌ای گفته است که بیش از ۵۰ در صد کشته‌شدگان بالغ، زخمیان و آسیب‌دیدگان زلزله را زنان تشکیل می‌دهند.

در این گزارش که ناوقت روز شنبه ۲۱ اکتوبر (۲۹ میزان) نشر شد، آمده است که بر اساس یافته‌های اولیه از ارزیابی‌های سطح جامعه تا ۱۷ اکتوبر نشان می‌دهد که ۵۸ درصد از بزرگسالانی که جان باختند و ۶۰ درصد کسانی را که در زلزله‌های پیهم هرات زخمی شدند، زنان اند.

همچنان بخش زنان ملل متحد گفته است که ۶۱ درصد مفقودشدگان و ۵۳ درصد از افرادی که از زلزله به شدت متاثر شده اند، نیز زنان اند.

این اداره ملل متحد گفته است: "این به دلیل این واقعیت است که زنان بیشتر در داخل خانه می‌مانند، هم به دلیل ناهنجاری های فرهنگی و هم محدودیت‌های تحمیلی که مقامات کنونی وضع کرده اند، در حالی که در بسیاری از موارد مردان در زمان زلزله اول در خارج از خانه کار می‌کردند، زنانی که در داخل بودند، به شدت تحت تاثیر قرار گرفتند".

بر اساس این گزارش، پنج درصد از مجموع خانواده‌های روستاهای آسیب دیده توسط زنان سرپرستی می‌شوند.

مشکلات زنان زلزله‌زده

به گفتۀ بخش زنان ملل متحد، این خانواده‌ها نیازمندی های خاصی دارند و رسیدگی به آنها باید در برنامه‌ریزی مشترک در نظر گرفته شود، زیرا این اداره ملل متحد معتقد است که این خانواده‌ها ممکن اعضای مرد نداشته باشند که از طرف آنها کمک دریافت کنند و همچنان احتمال دارد از طریق ارجاع رهبران مرد جامعه در فهرست نیازمندان شناسایی‌شده قرار نگیرند.

گزارش گفته است: "زنان تذکر داده اند که نمی‌توانند بدون تذکره یکی از بستگان مرد، کمک دریافت کنند، فردی که زنان سرپرست خانواده عملاً ندارد."

بخش زنان ملل متحد تاکید کرده است که برای زنان سرپرست خانواده باید از طریق جمع‌آوری معلومات از جامعه و توزیع خانه به خانه کمک، امدادرسانی باید صورت گیرد.

همچنان این اداره ملل متحد از روند کمک‌رسانی به زنانی که شوهران شان برای کار به ایران رفته اند، نگرانی کرده و گفته است که این روند نیازمند تلاش‌های بیشتری از سوی فعالان بشردوستانه است تا اطمینان حاصل شود که چنین زنان ثبت نام کرده‌ اند و می‌توانند کمک دریافت کنند.

گزارش حاکی است که ولسوالی‌های کشک دارای نه درصد و غوریان و گلران هر کدام هشت درصد خانواده‌های دارند که توسط زنان سرپرستی می‌شوند، اما این ولسوالی‌ها با سخت‌ترشدن دسترسی به نیازمندان – به دلیل فرارسیدن زمستان – نیاز به برنامه‌ریزی قوی دارد تا اطمینان حاصل شود که نیازمندان از دریافت کمک‌ها محروم نمی‌شوند.

این گزارش به زندگی در زیر خیمه برای زنانی که مرد خانواده ندارند، نیز اشاره کرده و گفته است که سرپناه مطمین، آب و بهداشت از اولویت‌های فوری زنان سرپرست است.

گزارش گفته است: "با توجه به ناهنجاری های جنسیتی، زنان همچنین به عدم امکان اشتراک گذاری خیمه با همسایگان یا سایر خانواده‌ها اشاره کردند، زیرا برای زنان مناسب نیست که با مردانی که اعضای خانوادۀ شان نیستند، ارتباط نزدیک داشته باشند".

بخش زنان سازمان ملل متحد نگرانی کرده است که زمان بیشتری که در خیمه‌ها صرف می‌شود، نگرانی‌های محافظتی بیشتری را برای زنان و دختران ایجاد می‌کند، زیرا "زندگی ناامن، همراه با یک محیط نگران کننده در مجاورت همه اعضای خانواده، ممکن است فشار روانی و خطرات خشونت مبتنی بر جنسیت "را افزایش دهد.

زنان همچنین تایید کرده اند که زلزله‌های متعدد منجر به بروز مشکلات روانی برای آنان شده است و همه در هراس از زلزله‌های جدید به سر می‌برند.

بخش زنان ملل متحد تاکید کرده است که ارایه خدمات روانی برای زنان در مناطق آسیب‌دیده از زلزله بسیار مهم است.

پیشنهادات

بخش زنان ملل متحد برای اینکه زنان از دسترسی به کمک‌ها محروم نشوند بر افزودن امدادگران زن تاکید کرده است.

این اداره ملل متحد تاکید کرده است که داوطلبان جامعه زنان در پروژه‌های کمک رسانی گماشته ‌شوند تا اطمینان حاصل شود که کمک به زنان می‌رسد.

همچنان بخش زنان ملل متحد گفته است که الزامات تذکره مرد که مانع از دسترسی مستقیم زنان به کمک می‌شود، حذف شود، چون با موجودیت چنین شرطی زنان سرپرست خانواده از کمک محروم می‌مانند.