دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری سازمان ملل متحد (اوچا) در افغانستان بار دیگر از کاهش بودجه کمکهای بشردوستانه به هدف رسیدگی به نیازمندان در این کشور ابراز نگرانی کرده و گفته است که در حال حاضر، از هر دو افغان، یک نفر آن در فقر به سر میبرد.
این ادارۀ ملل متحد روز پنجشنبه پنجم سپتمبر (۱۵ سنبله) در پیامی در شبکۀ اجتماعی ایکس گفت که با آنکه چهار ماه به پایان سال ۲۰۲۴ باقی مانده، جامعۀ جهانی تنها ۲۵ درصد از بودجه درخواستی را به هدف کمک به نیازمندان تامین کرده است.
به گفتۀ ملل متحد، با گذشت هر روز فقر و گرسنگی در میان مردم افغانستان گسترش یافته و ۸۰ درصد خانوادههای افغان روزانه کمتر از یک دالر در ازای هر عضو خانواده درآمد دارند.
دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری ملل متحد خواستار افزایش کمکها برای رسیدگی به بحران بشری کنونی در افغانستان شده و افزوده است: "برای نجات جان انسانها به حمایتهای بیشتری نیاز است."
بر بنیاد معلومات ملل متحد، در جریان امسال، ۲۳.۷ میلیون نفر در افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند، اما سازمان ملل متحد و شرکای آن تنها میتوانند به ۱۷.۳ میلیون آن رسیدگی کنند.
به گفتۀ اوچا، برای رسیدگی به نیازمندان در افغانستان ملل متحد از جامعۀ جهانی، ۳.۰۶ میلیارد دالر بودجه تقاضا کرده بود، اما از این میان، تنها ۸۰۰ میلیون آن تامین شده است.
همزمان با کاهش بودجه، برخی از نهادهای بینالمللی به شمول سازمان ملل متحد از احتمال بستهشدن برخی از برنامههای شان در افغانستان هشدار دادهاند.
برنامۀ جهانی غذا نیز از کاهش بودجه به هدف رسیدگی به بحران بشری در افغانستان ابراز نگرانی کرده و گفته است که در حال حاضر کم از کم یک میلیون کودک و مادر شیرده نمیتوانند غذای ویژه تهیه شده به هدف پیشگیری از سوتغذیه را دریافت کنند.
این ادارۀ ملل متحد تاکید کرده که با کاهش بودجه، بیشترین آسیب را زنان و کودکان متحمل خواهند شد.
این در حالی است که اخیراً دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری سازمان ملل متحد گفت که در شش ماه نخست امسال نهادهای بینالمللی به ۱۲.۱ میلیون افغان کمکهای بشری توزیع کردهاند.
اوچا به تاریخ دوم سپتمبر (۱۲ سنبله) در پیامی در شبکۀ اجتماعی ایکس نگاشت که این کمکها در شش ماه اخیر، توسط کم از کم ۱۰۰ نهاد کمکرسان انجام شده است.
پیش از این، شماری از نهادهای امدادرسان بینالمللی نیز هشدار داده بودند که افغانستان بدون "حمایت و مشارکت مداوم جامعه بینالمللی" در خطر تبدیلشدن به یک "بحران فراموششده" قرار خواهد گرفت.
بر اساس آمار برنامه پاسخگویی به نیازهای بشری ملل متحد در افغانستان از میان ۲۳.۷ میلیون نفر که کمکهای بشری نیاز دارند، ۵۲ درصد کودکان و ۲۵ درصد دیگر زنان هستند.
همچنان ملل متحد گفته است که عدم مصوونیت غذایی در افغانستان بیداد میکند، ۶.۳ میلیون نفر در داخل افغانستان آواره استند و بیکاری نیز در مقایسه با سال گذشته دو برابر شده است.