سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد به مناسبت هفتادوهشتمین سالروز عضویت افغانستان در این سازمان، گفته است که جامعۀ جهانی باید به تعهدات خود برای تامین حقوق اساسی و آرمانهای مردم این کشور پابند بماند.
نصیر احمد فایق ناوقت روز سه شنبه ۱۹ نومبر (۲۹ عقرب) در پیامی گفته است که این سالروز در یکی از تاریکترین دورههای تاریخ افغانستان فرا رسیده است.
به گفتۀ فایق، با حاکمیت مجدد طالبان بر افغانستان، چالشهای عمیق اجتماعی، اقتصادی، بشردوستانه و سیاسی در این کشور به گونۀ بیسابقه افزایش یافته و نبود یک حکومت مشروع، افغانستان را در سطح بینالمللی منزوی کرده است.
فایق افزوده است: "مردم ما با سختیهای بیپایان روبرو هستند، به ویژه زنان و دخترانی که از ابتداییترین حقوق انسانی خود محروم شده اند. در این شرایط دشوار، از جامعۀ جهانی میخواهیم تا تعهد خود را به حقوق اساسی و آرمانهای مردم افغانستان از طریق رویکرد متحد و هماهنگ دوباره تایید کند."
سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در ملل متحد همچنان گفته است که افغانستان در حدود هشت دهۀ گذشته، به تعهد خود به چند جانبهگرایی، عدالت و صلح پایدار ثابت قدم باقی مانده است.
افغانستان به تاریخ ۱۹ نومبر ۱۹۴۶ میلادی به گونۀ رسمی عضو ملل متحد شد. سند عضویت افغانستان در این سازمان، توسط عبدالحسین عزیز، نماینده افغانستان برای ایالات متحده امریکا به امضا رسید.
هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) به مناسبت این روز گفته است: "سازمان ملل متحد برای نزدیک به ۸۰ سال در افغانستان با ارادۀ متین حضور داشته است و از این کشور در دورههای پیشرفت و آشفتگی، از زمان صلح تا درگیریها و تغییرات سیاسی حمایت کرده است."
افغانستان در حال حاضر نمایندۀ رسمی در سازمان ملل متحد ندارد و کرسی نمایندگی دایمی آن، از سوی سرپرست اداره میشود.
از زمانیکه طالبان در اگست ۲۰۲۱ قدرت را در افغانستان در دست گرفته اند، تا کنون هر سال، مجمع عمومی سازمان ملل متحد تصمیمگیری برای دادن کرسی نمایندگی دایمی این کشور را به طالبان به تعویق انداخته است.
در بیشتر از سه سال گذشته که طالبان بر افغانستان حاکم اند، نصیر احمد فایق، شارژدافیر نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد امور این نمایندگی را سرپرستی کرده و به نمایندگی از افغانستان در جلسات شرکت میکند.
در این مدت، حکومت طالبان بارها از سازمان ملل متحد خواسته است که کرسی نمایندگی افغانستان در این سازمان را به آنان واگذار کند.
ملل متحد در سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ که طالبان بر افغانستان مسلط بودند، این گروه را به رسمیت نشناخته و در آن زمان حکومت به رهبری برهانالدین ربانی، رییس جمهور پیشین افغانستان، را که بر بخش کوچک جغرافیای آن کشور کنترول داشت و در برابر طالبان مقاومت میکرد، به صفت حکومت مشروع افغانستان به رسمیت میشناخت.