طالبان: قرارداد استخراج گاز فاریاب به ارزش یک میلیارد دالر با شرکت اوزبیکستانی امضا شد

طالبان گفته اند که با آغاز کار اکتشاف و استخراج گاز "طوطی میدان فاریاب"، زمینه کار برای هزاران نفر فراهم خواهد شد و همچنان ضرورت گاز مورد نیاز به دسترس مردم قرار خواهد گرفت.

مقام‌های حکومت طالبان روز پنجشنبه، ۱۰ اکتوبر (۱۹ میزان)، قرارداد اکتشاف و استخراج گاز "طوطی میدان" ولایت فاریاب را به ارزش حدود یک میلیارد دالر با یک شرکت اوزبیکستانی امضا کردند.

همایون افغان، سخنگوی وزارت معادن و پترولیم طالبان گفت که شرکت اوزبیکستانی به نام "ایریل کام" برندۀ این قرارداد شده و این شرکت، قرار است که میلیون‌ها دالر در این بخش سرمایه‌گذاری کند.

افغان به نقل از هدایت‌الله بدری، سرپرست این وزارت گفته است: "بلاک گازدار طوطی میدان دارای نزدیک به ۷۰۰۰ کیلومتر مربع مساحت بوده و برای مدت حداقل ۲۵ سال عقد قرارداد می‌گردد که (شرکت مذکور) در ده سال نخست، به مبلغ یک میلیارد دالر امریکایی در این بخش سرمایه‌گذاری می‌نماید."

افغان همچنان گفت که این شرکت در جریان یک سال به مبلغ ۱۰۰ میلیون دالر برای استخراج گاز این ساحه سرمایه‌گذاری خواهد کرد و همچنان مکلف است تا در دو سال آینده، از گاز استخراج‌شده کم از کم ۱۰۰ میگاوات برق تولید ‌کند.

سخنگوی وزارت معادن و پترولیم حکومت طالبان همچنان گفت: "]شرکت ایریل کام] در جریان سه سال اول، ۱۵۰۰ کیلومتر مربع به گونه دو بعدی و یک هزار کیلومتر مربع سروی سه بعدی را انجام خواهد داد."

طالبان گفته اند که با آغاز کار اکتشاف و استخراج گاز "طوطی میدان فاریاب"، زمینه کار برای هزاران نفر فراهم خواهد شد و همچنان ضرورت گاز مورد نیاز به دسترس مردم قرار خواهد گرفت.

این در حالی است که حکومت طالبان که با تعزیرات بین‌المللی در افغانستان مواجه است و از زمان حاکمیت دوبارۀ شان بر این کشور، تلاش‌ها برای استخراج منابع بزرگ طبیعی افغانستان را شدت بخشیده‌اند.
رهبری طالبان که تا اکنون منحیث یک حکومت مشروع افغانستان به رسمیت شناخته نشده، قرار داد چندین معدن را با شرکت‌های چینی، ترکی و اوزبیکستانی و سایر کشورها امضا کرده‌ که ارزش آن به ده‌ها میلیون دالر امریکایی می‌رسد. این قرارداد‌ها از استخراج نفت و مس گرفته تا طلا و لیتیم را شامل می‌شوند.

پیش از این، وزارت معادن و پترولیم حکومت طالبان گفته بود که در حال حاضر افغانستان ۱۰ تا ۱۵ درصد نفت مورد نیاز خود را از تولیدات داخلی تامین می‌کند.

بر اساس آمار رسمی، افغانستان همه ساله در حدود ۳.۵ میلیارد دالر را صرف خریداری تیل از کشورهای روسیه، ترکمنستان، ازبکستان، ایران و امارات متحده عرب می کند.

این وزارت به تاریخ پنجم جنوری ۲۰۲۳ با شرکت چینی سیپیک قراردادی را برای استخراج نفت از میدان نفتی آمو دریا امضا کرده بود.

سرپرست این وزارت با بیان اینکه روزانه ۱۵۰ تا ۲۰۰ تن نفت در منطقه قشقری استخراج می‌شود، گفته بود که با امضای این توافقنامه میزان استخراج به ۱۰۰۰ تن در روز می‌رسد و پس از آن به تدریج افزایش می‌یابد.

بر اساس معلومات این وزارت، این شرکت چینی موظف است در سال اول ۱۵۰ میلیون دالر و در سه سال آینده ۵۴۰ میلیون دالر برای استخراج نفت از این ساحه سرمایه‌گذاری کند.

مقامات وزارت معادن و پترولیم حکومت طالبان گفته اند که در این حوضه پنج میدان نفتی با ظرفیت تخمینی ۸۷ میلیون بیرل نفت شناسایی شده است.

افغانستان یکی از کشورهای جهان است که منابع معدنی زیادی در زیر زمین دارد، اما به دلایل مختلف از جمله جنگ، سال‌ها است که از منابع طبیعی این کشور بهره برداری نشده است.

ادارهٔ زمین شناسی امریکا پس از یک بررسی، چند سال پیش اعلام کرد که این کشور بیش از دو تریلیون دالر منابع طبیعی دارد.