وزارت خارجۀ حکومت طالبان گفته است که امیر خان متقی، سرپرست این وزارت و رشید مردوف، وزیر خارجۀ ترکمنستان از پیشرفت کار پروژه تاپی در داخل خاک افغانستان دیدار کردند.
ضیا احمد تکل، معاون سخنگوی این وزارت روز دوشنبه ۱۶ دسمبر (۲۶ قوس) در خبرنامهای گفت که در حال حاضر، روند بازسازی خط لولۀ گاز پروژه تاپی در داخل افغانستان به شدت ادامه دارد. او افزود که متقی و مردوف خواستار تسریع کار این پروژه در داخل افغانستان شدند.
تکل گفت: "در این دیدار هر دو جانب توافق کردند که کار این پروژه سرعت یابد و همچنان به منظور توسعۀ خط آهن، پروژه انتقال برق، ساده سازی روند صدور ویزه و به خصوص توسعۀ همکاریهای اقتصادی، تیمهای تخنیکی دو طرف، جلسات خود را در کابل و عشقآباد ادامه دهند."
به گفتۀ طالبان، افزون بر بررسی و نظارت از کار پروژه تاپی، مقامهای ترکمنستان و این گروه دربارۀ انبارهای خط آهن در بندر تورغندی و انتقال فایبر نوری به افغانستان صحبت کردهاند.
این در حالی است که اخیراً نیز مقامهای طالبان با وزیر امور سرحدات ترکمنستان در پیوند به انتقال کارگران تخنیکی، تجهیزات و ماشینآلات پروژۀ تاپی به خاک افغانستان بحث و گفتگو کردند.
وزارت مالیۀ حکومت طالبان به تاریخ سوم دسمبر (۱۳ قوس) گفت که هیات طالبان در دیدار با مقامهای ترکمنستان همچنان در مورد سهولت در صدور ویزه به کارگران تخنیکی پروژه تاپی و اعمار یک بندر موقت در مرز میان دو کشور صحبت کرده اند.
به گفتۀ این وزارت، قرار است پس از تبادل یاداشتها میان وزارتهای خارجۀ دو کشور، توافقات صورت گرفته میان دو طرف عملی شود.
همچنان پیش از این، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان گفته بود که کار پروژه تاپی در داخل خاک افغانستان آغاز شده و در حال حاضر در بخشهای این کشور به شدت ادامه دارد.
مجاهد به تلویزیون ملی، تحت کنترول این گروه گفته بود: "در خاک افغانستان عملاً کار (پروژه تاپی) آغاز شده...که کار آن تا مدت حداکثر دو سال به هرات میرسد. هموطنان ما در بخشهای تخنیکی، کارهای عادی، امنیت و بخشهای دیگر آن مصروف کار خواهند بود."
کار عملی پروژۀ خط لولۀ گاز تاپی به تاریخ ۱۱ سپتمبر (۲۱ سنبله) توسط مقامهای ارشد ترکمنستان و حکومت طالبان افتتاح شد.
خط لوله انتقال گاز ترکمنستان از مسیر افغانستان به پاکستان و جنوب آسیا (تاپی) حدود ۱۸۰۰ کیلومتر طول دارد که ۷۳۶ کیلومتر آن از ولایتهای هرات، هلمند و قندهار در افغانستان میگذرد، این پروژه سالانه بیش از ۴۰۰ میلیون دالر به افغانستان عاید خواهد داشت.
مجموع هزینه این پروژه ۷.۶ میلیارد دالر برآورد شده است که بیشتر آن بر عهده ترکمنستان است و این کشور در این پروژه ۸۵ درصد و افغانستان، پاکستان و هند هر کدام پنج درصد سهم دارند.
بر اساس معلومات وزارت معادن و پترولیم افغانستان، پس از تکمیل شدن این پروژه، افغانستان در ده سال اول ۵۰۰ هزار متر مکعب گاز وارد میکند و در ۳۰ سال آینده این رقم به یکونیم میلیارد متر مکعب افزایش خواهد یافت.