مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است که در ادامه محدودیتهای طالبان بر خبرنگاران افغان، این گروه مسوول یک رادیوی محلی را در غزنی بازداشت کرده و همچنان خبرنگاران تخار از تصویربرداری از نشستها و مصاحبه با مسوولان محلی طالبان در این ولایت، ممنوع شدهاند.
این نهاد حامی خبرنگاران ناوقت روز چهارشنبه دوم اکتوبر (۱۱ میزان) با نشر اعلامیهای گفت که استخبارات طالبان، حکمت آرین، مدیر مسوول رادیو خصوصی "خوشحال" را در غزنی بازداشت کرده و از سه روز به اینسو، از سرنوشت آن هیچ خبری نیست.
این نهاد افزوده است: "به گفته یک منبع، حکمت آرین متهم شده است که در یک نوار صوتی در مورد عملیات انتحاری طالبان در جنگهای گذشته صحبت کرده و از رادیو نشر کرده است و با این کار به طالبان توهین بی احترامی شده است. اما شماری از دوستان آرین ...گفتند که موضوع مورد اشاره، قبل از بازگشت دوباره طالبان به قدرت و در دوره حکومت جمهوریت رخ داده است و اتهام وارد شده علیه آرین درست نیست."
مرکز خبرنگاران افغانستان از بازداشت مسوول رادیو خوشحال در غزنی ابزار نگرانی کرده و از طالبان خواسته است که حکمت آرین را هرچه زودتر از قید آزاد کرده و در آینده از بازداشت و آزار و اذیت خبرنگاران افغان جلوگیری کنند.
بر بنیاد معلومات این نهاد، رادیو خوشحال حدود هفت ماه قبل در شهر غزنی آغاز به کار کرد و در حال حاضر از طریق این رادیو برنامههای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و دینی نشر میشود.
منع تصویربرداری و مصاحبه در تخار
مرکز خبرنگاران افغانستان با ابزار نگرانی گفته است که در ادامه محدودیتهای طالبان بر آزادی بیان در افغانستان، این گروه خبرنگاران را در تخار، از تصویربرداری و مصاحبۀ با مقامهای این گروه و مردم منع کردهاند.
به گفتۀ مرکز خبرنگاران افغانستان، این اقدام به هدف تطبیق قانون جدید امر به معروف و نهی از منکر طالبان انجام شده و حسیبالله حنفی، رییس امر به معروف طالبان برای تخار از خبرنگاران این ولایت خواسته است که باید از هرگونه عکاسی، فلمبرداری و مصاحبه با کارکنان دولتی و مردم خودداری کنند.
این نهاد افزوده است: "رییس امر به معروف و نهی از منکر تخار تصریح کرده است که در صورت نیاز، گزارشهای کاری ادارات و مسوولان تنها به شکل نوشتاری (کتبی) و یا صوتی باشد. خبرنگاران در تخار میگویند که این دستور بعد از ابلاغ، اجرایی شده است و مسوولان طالبان اجازه تصویربرداری از نشستهایشان را نمیدهند و از مصاحبه تصویری نیز خودداری میکنند."
نگرانیها از محدودیتهای طالبان بر خبرنگاران در تخار در حالی مطرح میشود که پیش از این، محمد هاشم شهید ورور، یک مقام بلندپایهٔ وزارت عدلیهٔ طالبان، در جریان یک سمینار در مقابل کمرهٔ فلمبرداری، تصویر گرفتن را "گناه کبیره" خوانده بود.
او به کارمندان رسانهها گفت: "شما هم ریش بگذارید و از این کارها دست بکشید. تمام وقت تان را صرف گرفتن تصویر نکنید. ولا که تصویر گرفتن گناه کبیره است."
پیشتر از آن، یک مکتوب رسمی به امضای ملا شیرین آخند، والی طالبان در قندهار، در شبکههای اجتماعی نشر شده که در آن به نهادهای محلی این ولایت توصیه شده است که از گرفتن عکس و مصاحبههای تصویری با رسانهها اجتناب کنند.