مرکز خبرنگاران افغانستان میگوید که مقامات طالبان برای بادغیس، خبرنگاران و رسانههای این ولایت را از پخش تصاویر زندهجانها منع کرده که به همین دلیل فعالیت دو تلویزیون در این ولایت متوقف شده است.
این نهاد حامی خبرنگاران افغانستان ناوقت روز چهارشنبه ۲۳ اکتوبر (دوم عقرب) با نشر اعلامیهای، از ممنوعیت نشر تصاویر زندهجانها در رسانهها ابراز نگرانی کرده و از مقامات طالبان خواست که دربارۀ این تصمیم خود، تجدید نظر کنند.
در اعلامیه آمده است:" در پی ابلاغ این دستور، بخش ولایتی تلویزیون ملی در بادغیس به کارش پایان داد و تعطیل شد و کار تلویزیون عبور به عنوان تنها تلویزیون خصوصی این ولایت نیز تعطیل شد. دیگر رسانهها از جمله رادیوها که در فضای مجازی (آنلاین) نیز فعالیت دارند و خبرنگاران آزاد نیز مجبور شدهاند این دستور را اجرا کنند."
مرکز خبرنگاران افغانستان به نقل از یک منبع گفته است که دستور منع نشر تصاویر زندهجانها به گونۀ رسمی توسط ریاست اطلاعات و فرهنگ طالبان برای بادغیس به خبرنگاران و مسوولان رسانهها ابلاغ شده است.
در بخشی از دستور این ریاست آمده است: "طبق هدایت مقام ولایت (والی) و با توجه به قانون امر به معروف و نهی از منکر، از رسانههای محترم و مسوولان نشراتی ادارات تقاضا به عمل میآید تا در اخبار ونشرات شان از تصاویر جاندار استفاده نکنند و به جای آن میتوانند از لوحهها و تصویرهای بیجان مانند ساختمانها و مناظر مرتبط خبر استفاده نمایند."
این نهاد حامی خبرنگاران، ادامۀ این محدودیتها بر رسانهها و خبرنگاران را "یک اقدام به شدت عقبگرایانه" عنوان کرده و گفته است که این کار باعث تعطیلی بسیاری از تلویزیونها خواهد شد.
به گفتۀ مرکز خبرنگاران افغانستان، خبرنگاران از عکاسی و مصاحبه تصویری با مسوولان محلی در ولایت بادغیس نیز منع شده اند.
بادغیس پس از قندهار و تخار، سومین ولایتی است که طالبان نشر تصاویر زندهجانها از طریق رسانه ها در این ولایت را ممنوع قرار داده و از خبرنگاران خواسته اند که این دستور شان را جدی بگیرند.
این در حالی است که پیش از این، مقامهای محلی طالبان در ولایت قندهار، نشرات برخی تلویزیونهای محلی را متوقف کرده و رسانهها را ملزم به پخش صدا بهجای تصاویر کرده اند. پیش از آن، پخش صدای زنان از طریق رسانهها در قندهار و هلمند متوقف شده بود.
در تازهترین مورد، وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان به تاریخ ۱۴ اکتوبر (۲۳ میزان) تعهد کرد که قانونی را تطبیق خواهد کرد که رسانهها را از پخش تصاویر زندهجانها منع میکند.
سیفالاسلام خیبر، سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان، به خبرگزاری فرانسپرس گفته است که این قانون به گونهٔ تدریجی تطبیق خواهد شد.
خیبر افزود که به مردم تنها تفهیم خواهد شد که پخش تصاویر زندهجانها "مخالف شریعت اسلام" است، اما گفت: "در تطبیق این قانون از جبر کار گرفته نمیشود."
در قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان که در سطح بینالمللی به پیمانهٔ گسترده مورد انتقاد قرار گرفت، مسوولان رسانهها "به نشر مطالب مطابق شریعت، نبودن توهین مسلمان در مطالب و نشر مطالبی که عکسهای ذی روح در آن نباشد" مکلف شده اند.
طالبان در حاکمیت نخست خود بین سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ نشرات تلویزیونی و تصویربرداری را به کلی منع کرده بودند.
زمانیکه طالبان در ۱۵ اگست ۲۰۲۱ قدرت را در افغانستان دوباره در دست گرفتند، حدود ۸۴۰۰ رسانه در آن کشور فعالیت داشت، اما بر اساس گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز، در جریان سه سال حاکمیت طالبان، حدود ۳۰۰۰ رسانه در افغانستان از فعالیت باز مانده اند.