دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری سازمان ملل متحد در افغانستان (اوچا) میگوید که گروه طالبان پس از تسلط دوباره بر افغانستان، تا اکنون کم از کم، ۳۹۲ دستورالعمل صادر کرده است که این اقدامات به گونۀ مستقیم بر فعالیتهای بشردوستانه تاثیر میگذارد.
این ادارۀ ملل متحد با نشر گزارشی گفته است که از این میان، ۷۱ مورد این دستورالعملها به گونۀ ویژه مشارکت زنان در روند کمکهای بشردوستانه را هدف قرار داده است.
اوچا با ابراز اظهار نگرانی افزوده که تنها، ۹۷ مورد این دستورالعملها توسط نهادها و رهبری وزارتهای حکومت طالبان در جریان سال جاری میلادی صادر شده که شش مورد آن مربوط به منع کار زنان بوده است.
در گزارش آمده است که بیشتر این فرمانها دربارۀ رعایت حجاب، محدودیت بر فعالیت زنان در ساحات و کاهش حقوق کارمندان زن بوده است.
ملل متحد همچنان با اشاره به توشیح قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان اضافه کرده که این قانون محدودیتهای تبعیضآمیز موجود در افغانستان را تقویت کرده که این کار بر روند کمکرسانی برای نیازمندان تاثیر منفی خواهد گذاشت.
ملل متحد هفته گذشته نیز گفته بود که پس از توشیح قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان، مداخلات این گروه در روند کمکرسانی افزایش یافته و به همین دلیل، دهها پروژۀ بشردوستانه در افغانستان به گونۀ موقت متوقف شدهاند.
به گفتۀ به ملل متحد، تنها در ماه گذشته میلادی، نهادهای امدادرسان از ۱۷۳ مداخله در روند کمکرسانی به نیازمندان خبر دادند که ۹۸ درصد این مداخلات، توسط مقامهای طالبان انجام شده است.
کاهش بودجه
دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری سازمان ملل متحد بار دیگر از کاهش بودجه برای رسیدگی به نیازمندان در این کشور اظهار نگرانی کرده و گفته است که در حال حاضر، با کمبود بودجه ۲.۰۹ میلیارد دالری مواجه است.
به گفتۀ اوچا در سال ۲۰۲۴ میلادی، تنها ۹۶۱ میلیون دالر دریافت کرده که معادل ۳۱.۴ درصد از بودجه درخواستشدۀ ملل متحد برای رسیدگی به نیازمندان در افغانستان را تشکیل میدهد.
در گزارش آمده است: "کمبود بودجه تا اکنون ۳.۷ میلیون نفر را از دسترسی به خدمات صحی، تقریباً ۳۵۲هزار کودک زیر سن پنج سال و ۲۵۸هزار زن باردار و شیرده مبتلا به سوتغذیۀ شدید و متوسط از دریافت غذای مکمل محروم کرده است."
ملل متحد اضافه کرده که از ماه جولای تا سپتمبر امسال، سیلابهای زیادی در بخشهای افغانستان سرازیر شد که این سیلابها، ۱۸هزار و ۹۰۰ نفر را در ۱۴ ولایت متاثر ساخت.
این در حالی است که پیش از این، دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری ملل متحد گفته بود که برای کمکرسانی به افراد نیازمند در زمستان پیشرو، به بیش از ۶۰۳ میلیون دالر نیاز است.
این ادارۀ ملل متحد به تاریخ نهم اکتوبر (۱۸ میزان) با نشر گزارشی از آماده شدن پلان زمستانی برای کمک به نیازمندان در سراسر افغانستان خبر داده و گفت که این بودجه برای پشتیبانی از فعالیتهای مقدماتی برای آمادگی زمستان مانند ارتقا و بازسازی سرپناهها و تهیه لباس گرم و کمپل تا سه ماه آینده هزینه میشود.